Cooking Sustainably – Keittiömestarin parempaa kotiruokaa - tutustu ruokakirjauutuuteen

Pohditko, miten tehdä vastuullisempia valintoja keittiössä? Ja kuinka sovittaa uudet tavat juuri omaan pöytään? Keittiömestari Ina Niinikedon uusin kirja antaa reseptit ja vinkit aidoista raaka-aineista herkuttelusta hellittämättä. Tutustu uutuuskirjaan!

Cooking Sustainably – Keittiömestarin parempaa kotiruokaa

Ina, mistä ruokakirjasi kertoo ja mistä sait siihen inspiraation?

– Monet meistä tietävät jo, että päivittäiset ruokavalinnat joko auttavat tai vahingoittavat kehoamme ja planeettaamme. Tiedämme myös, että kasvisten, juuresten ja marjojen suosiminen teollisesti valmistettujen valmisruokien sijaan on usein viisas idea. Aina ei kuitenkaan aina ole helppoa löytää resursseja ostaa, valmistaa ja syödä ruokaa ympäristön huomioivilla tavoilla, jotka ovat kokonaisuuden kannalta vastuullisia. Siitä syntyi kirjan idea. 

– Arki on hektistä ja ruoka pitää saada pöytään nopeasti ja mutkattomasti. Ruokakauppojen valmisruokahyllyt kasvavat vuosi vuodelta ja arkea helpottavia pikaruokia on tarjolla. Kiireen keskellä on hankalaa ajatella, mikä on parasta ympäristölle ja ihmiskeholle. 

cooking_sustainable_sisältösivu

– Kirja on käytännönläheinen ratkaisu, kokoelma rentoja ja yksinkertaisia reseptejä – keittokirja ekologisesti kestävämpään ruoanlaittoon ja syömiseen.

Kirjassa on tarjolla runsaasti tietoa, vinkkejä ja helppoja ohjeita, jotka auttavat mukauttamaan kotikokin keittiötottumuksia ympäristöystävällisemmiksi.

Otetaan yhdessä askel syvemmälle: löydät tietoa siitä, miten tehdä pieniä, tärkeitä muutoksia: terveellisempiä ja kestävämpiä ruokavalintoja arjessa, kuinka vähentää ruokahävikkiä kotona ja mitä meidän pitäisi ottaa huomioon valitessamme eläinproteiinia ruokavalioomme.

Millaisille ruoanystäville kirjasi on tarkoitettu?

– Kirjan reseptit on tarkoitettu kotikokeille, jotka kaipaavat uusia jippoja, inspiraatiota ja ideoita arkisiin resepteihin sekä tietysti myös niille, jotka kaipaavat tietoa siitä mitkä ruoat ja raaka-aineet ovat ympäristölle ystävällisempiä.   

Lue lisää Inan edellisestä kirjasta: Kukkia lautasella, joka esittelee reseptein ja säilöntäohjein, miten luonnon tai kotipuutarhan kukkia voi käyttää ruoanlaitossa.

Mikä ohje kirjassa on erityisesti lähellä omaa sydäntäsi ja miksi?

– Riippuu todella paljon sesongista, mutta juuri tällä hetkellä, kun kirsikat ovat sesongissa, sanoisin kirsikka-korianteri salaatti. Kirjan palsternakkakakkua teen usein myös, sillä se on todella helppo ja aina mehevä. 

Entä mikä näin alkusyksystä on oma suosikkiraaka-aineesi ja kerro jokin pieni vinkki sen käyttöön?

– Ehdottomasti kanttarellit ja omenat. Omenat syön mieluiten ihan sellaisenaan suoraan puusta ja kanttarellit voissa paistettuna. Kanttarellit toimivat niin monessa. Niistä voi valmistaa kanttarellikastikkeen kalalle, keiton, pastan, kantarellileipiä, pizzaa.. Yksi helppo lempparini on ihan vaan paistaa edellispäivän ylijäämä perunoita tai leipää, kesäsipulin ja kanttarellien kanssa ja tarjota se keltuaisen kanssa. 

Pieni vinkki, kun paistat kanttarelleja - paista sieniä ensin tilkassa öljyä ja ripottele hieman suolaa joukkoon. Näin saat turhat nesteet pois sienistä ja maku on intensiivisempi. Lisää sitten vasta voi ja sipuli joukkoon ja ruskista. 

Ina Niiniketo

Ina on keittiömestari ja ruokakirjailija, joka on asunut ja työskennellyt kokkina Tukholmassa 7 vuotta, sitä ennen Helsingissä mm. Chez Dominiquessa, Olossa sekä Askissa. Ruuassa Ina panostaa vahvoihin makuihin ja sesongissa oleviin parhaisiin raaka-aineisiin. Inan uusi ravintola Canvas aukesi Helsingin Punavuoressa vuonna 2022.

Tutustu ja osta kirja (Cozy Publishing)

17.08.2023