Juhlat maalla -menu kunnioittaa Suomen ruokahistoriaa

Huippukokki Arto Rastas suunnitteli Suomen itsenäisyyden juhlavuoden virallisille Wine Gallery Suomi 100 -viineille herkulliset juhlamenut. Tutustu 1900-luvun alkupuolen tunnelmiin vievään Juhlat maalla -menuun ja järjestä ikimuistoiset juhlat.
Juhlat maalla -menu tuo tuulahduksen historiaa

Wine Gallery Suomi 100 -viinien etikettejä kuvittavat Tove Janssonin vuonna 1947 maalaamat freskot Juhlat maalla sekä Juhlat kaupungissa. Freskojen teemat antoivat myös inspiraation kahdelle erilaiselle menulle, jotka kunnioittavat sekä 1900-luvun alkupuolen että tämän päivän suomalaista ruokakulttuuria ja -trendejä.

Keittiömestari ja ravintoloitsija Arto Rastas yhdisti viinisarjan samppanjan sekä Ranskan Bordeauxista tulevan valko- ja punaviinin suomalaisiin raaka-aineisiin ja kehitti kullekin viinille sopivan ruokalajin. Juhlat maalla -menu on saanut inspiraationsa 1910-luvun suomalaisesta ruokakulttuurista.

– Voileipäkulttuuri eli kulta-aikaansa 1800- ja 1900-lukujen taitteessa. Voileivät olivat silloin aikansa juhlaruokaa, Arto kertoo Juhlat maalla -menun alkuruoista eli erilaisin päällystein tarjoilluista ruisleipäsistä. Ruisleipä äänestettiin tämän vuoden alussa myös Suomen kansallisruoaksi.

Kotimainen kala oli tuolloin suosittua erilaisten kastikkeiden kanssa tarjoiltuna, ja kala on ehdottomasti myös tämän päivän trendi. – Kuha, siika ja särki ovat monipuolisia raaka-aineita ja lähiruokaa parhaimmillaan, Arto hehkuttaa. Juhlat maalla -menun siika on nappivalinta Bordeauxista tulevalle Wine Gallery -valkoviinille, joka on valmistettu Sauvignon Blanc ja Semillon-rypälelajikkeista.

Voileipäkulttuuri eli kulta-aikaansa 1800- ja 1900-lukujen taitteessa
Voileipäkulttuuri eli kulta-aikaansa 1800- ja 1900-lukujen taitteessa, jolloin ne olivat aikansa juhlaruokaa. Arton Juhlat maalla -menun alkuleipäset nautitaan virallisen Suomi 100 -samppanjan kanssa. Katso valmistusohjeet alempana.

Arvostetaan suomalaista ruokakulttuuria

Arto on myös suunnitellut yhdessä kollegansa Kim Palhusin kanssa Suomen ulkoasiainministeriölle maamme satavuotisjuhlan nimikkomenun, jota tarjoillaan juhlavuoden aikana Suomen ulkomaanedustustoissa. – Meidän suomalaisten kannattaa ehdottomasti arvostaa omaa ruokakulttuuriamme, vaikka se onkin melko nuorta moniin muihin maihin verrattuna. Kansallisylpeyksiämme, kuten jokamiehen oikeudella kerättyjä marjoja ja sieniä, kadehditaan muualla maailmassa.

Suomalainen riista sekä poro ovat kuuluneet aina suomalaisen ruokakulttuurin peruspylväisiin. Juhlat maalla -menun pääruokana nautitaan riistapataa katajanmarjaperunoilla, jota täydentää ryhdikkään tanniininen punaviini Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Rouge.

– 1900-luvun alkupuolella suomalaisten perusvihanneksia olivat juurekset sekä kaali. Vaikka vihannesten kulutus onkin noussut huimasti viime vuosikymmeninä, kannustan suomalaisia syömään yhä enemmän kasviksia, Arto vinkkaa.

Tutustu menun herkullisiin resepteihin alempana.

Nostetaan yhdessä malja satavuotiaalle Suomelle!
Nostetaan yhdessä malja satavuotiaalle Suomelle!
Wine Gallery Suomi 100 on viinisarja, joka sopii kaikille suomalaisille. Siihen kuuluu Suomen itsenäisyyden juhlavuotta juhlistava samppanja sekä valkoviini ja punaviini Ranskan Bordeaux'sta. Viinivalintojen takana on 12 viinien asiantuntijaa, joiden tehtävänä oli valita sokkotastingissa paras viini useista vaihtoehdoista.

Juhlat maalla - Voileivät kolmella eri täytteellä

Voileipäkulttuuri eli kulta-aikaansa 1800- ja 1900-lukujen taitteessa, kertoo huippukokki Arto Rastas Juhlat maalla -menun alkuruoista eli erilaisin päällystein tarjoilluista ruisleipäsistä.

Siikapyörykät ja siianmätikastiketta

"Juhlat maalla -menun kotimainen kala oli 1900-luvun alussa suosittua erilaisten kastikkeiden kanssa tarjoiltuna, ja kala on ehdottomasti myös tämän päivän trendi"

Perinteinen tuhti ja tumma riistapata katajanmarjaperunoilla

Juhlat maalla -menun pääruokana nautitaan riistapataa katajanmarjaperunoilla. Tuhtia riistan makua täydentää Wine Gallery Suomi 100 -punaviini Ranskan Bordeauxista.