Laroche Chablis kruunaa parsan

Parsa on ehdoton kevään merkki. Erinomainen viinivalinta karvaita makuja ja happoja sisältävälle parsalle on raikas ja aromikas Chablis. Lue sommelier Samuil Angelovin vinkit parsan ja viinin yhdistämiseen sekä 3 vinkkiä parsan käsittelyyn.
Laroche Chablis kruunaa parsan

Laroche Chablis

Hinta Alkossa
20,40 €

Parsa on sesonkiruokaa

Huhtikuun tienoilla kauppojen tiskit täyttyvät parsanipuista ja ravintoloissa alkaa parsaviikkojen vietto. Sekä mullan alla kasvanut valkea parsa, että valossa varttunut vihreä parsa ovatkin varma kevään merkki ja odotettuja herkkuja.

Parsaa saa kaupoista nykyisin ympäri vuoden. Kevätkauden ulkopuolella sitä saatetaan tuoda esimerkiksi Etelä-Amerikasta. Muiden muassa helsinkiläisen huippuravintola Murun sommelier Samuil Angelov muistuttaa kuitenkin, että parsa on parhaimmillaan sesonkiherkku.

– Parsa on ehdottomasti parasta tuoreena. Jos parsa tulee Uruguaysta, niin se ei millään mittarilla voi olla kovin tuore, Angelov toteaa.

Kotimaista parsaa joudutaan näillä leveysasteilla odottamaan touko-kesäkuun taitteeseen. Parsakausi, joka jatkuu pitkälle kesäkuuhun, käynnistyy ensin espanjalaisilla parsoilla ja jatkuu keskieurooppalaisilla.

Hapokas ja raikas Laroche Chablis vastaa parsahaasteeseen  

Lähes kaikki kasvikset ja juurekset ovat viinin suhteen haastavia. Parsa, jota persoonallisen, miedon mutta hienostuneen, makunsa vuoksi pidetään usein jopa erityisen vaikeana tapauksena, ei tee tässä poikkeusta.

– Vegetaariset, hapokkaat ja karvaat maut ovat haasteita viinille, koska viinistä löytyy näitä samoja makuja, kertoo Angelov.

Sommelierin mukaan avaimia hyvän parsaviinin valintaan ovat raikkaus ja hapokkuus. Hyviä parsaviinejä löytyy esimerkiksi monista Larochen viinitalon Chablis’n alueen viineistä.

Chablis on yksi maailman omaperäisimmistä, kokonaan Chardonnay-rypäleestä valmistetuista viineistä. Burgundissa sijaitsevan Chablis’n alueen viileys tuo rypäleestä esiin hapokkuuden ja raikkauden. Siksi chablissa ei ole samanlaista raskasta hedelmäisyyttä, kuin lämpimien ilmastojen chardonnayssa.

Larochen chablis-viinit ovat monipuolisia ruokaviinejä, jotka kestävät hyvin erilaisia makuja. Viinin hapokkuus, mineraalisuus ja tasapainoinen hedelmäisyys tekevät siitä myös hyvän parsaviinin.

– Larochen Chablis-viineissä on hyvä tarttumapinta parsamaiseen raikkauteen, Angelov tiivistää.

Lisukkeet toimivat sillanrakentajina

Sillanrakentajina parsan ja viinin yhdistämisessä toimivat luonnollisesti myös lisukkeet. Ehkä klassisin lisuke parsalle on hollaninkastike, eli hollandaise.

– Valkoinen parsa ja hollanninkastike on naurettavan hyvä yhdistelmä, toteaa Angelov.

Muiden muassa kananmunankeltuaista, voita ja sitruunaa sisältävä hollandaise on rasvaisen täyteläinen, mutta sitruksen ansiosta myös hieman hapokas kastike.

– Esimerkiksi vivahteikkaasta ja kehittyneestä Laroche Chablis Premier Crusta löytyy sopivaa rotevuutta parsan ja tuhdin kastikkeen yhdistelmälle, vinkkaa Angelov.  

Laroche Chablis Premier Cru sopii erinomaisesti myös klassiselle parsan ja graavikalan yhdistelmälle, jota viinin kehittynyt maku tukee.

Yksi Angelovin omista suosikkilisukkeista parsalle on kuitenkin raikas tomaatti-vinaigrette.

– Hapokas, raikas, jopa hieman vihertävä viini, kuten nuori ja napakka Laroche Petit Chablis on tälle annokselle täydellinen kombinaatio, sommelier toteaa.

 

3 vinkkiä parsan käsittelyyn

  • Parsa on parasta tuoreena. Tuoreen parsan tunnistat, kun leikkaat sen tyvestä pätkän ja nipistät sitä. Jos varresta tippuu ”kyynel”, parsa on tuore. Myös parsan varren paksuus kertoo sen tuoreudesta. Mitä paksumpi parsa, sen vanhempi ja puisemman makuinen se on.
  • Tuoretta vihreää parsaa ei tarvitse kuoria. Kuori antaa parsalle vain lisää aromikkuutta. Mitä vanhempi parsa on, sitä enemmän sen vartta joutuu kuorimaan. Valkoinen parsa, joka on kasvanut maan alla, tulisi kuitenkin aina kuoria.
  • Parsa on parasta al dente, eli napakkana. Vältä siis parsan ylikypsentämistä. Parsalle riittää oikeastaan vain lämmitys, eli esimerkiksi nopea pyöräytys grillissä tai keittovedessä. Parsan keittoveteen kannattaa laittaa tarpeeksi suolaa.
Sommelier Samuil Angelov
Sommelier Samuil Angelov
Samuil on Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtaja ja mm. Muru ja Bystro-ravintoloiden ravintoloitsija. Laroche toimii Suomen Sommelierit ry:n virallisena pääyhteistyökumppanina 2017-2018.

Artikkeliin liittyen