Lue samppanjamestarin 5 syytä miksi nauttia samppanjaa

Maailman parhaimmaksi kuohuviinitaloksi viime vuonna valitun Champagne Louis Roedererin kellarimestari Jean-Baptiste Lecaillon on paras asiantuntija kertomaan miksi meidän kannattaa nauttia samppanjaa.

Jean-Baptiste Lecaillon ja Cristal-samppanja

Samppanja liitetään usein automaattisesti luksukseen ja helppoon elämään, sellaiseen, johon kuuluvat nopeat urheiluautot, kauniit naiset, seurapiirijuhlat ja rikkaat liikemiehet. Samppanja on kuitenkin tätä mielikuvaa paljon moniulotteisempi ja monipuolisempi.

Miksi siis tavallisen viininystävän kannattaa valita tavallista kuohuviiniä hieman kalliimpi samppanja? Helsingissä Grand Champagnessa vieraileva huippukellarimestari Jean-Baptiste kertoo 5 hyvää syytä:

1. Samppanja on loistava ruokaviini

-Samppanja on fantastinen viini, sillä se sopii loistavasti ruoan kanssa läpi aterian. Esimerkiksi nuoret samppanjat sopivat hyvin seafood eli merenelävien kuten esimerkiksi rapujen kanssa nautittuna.

2. Samppanjasta on helppo nauttia

-Samppanjaa on helppo juoda. Se on kevyt ja raikas ja siitä löytyy jokaiselle sopiva vaihtoehto.

3. Samppanja on loistava seurustelujuoma

-Samppanja on uniikki viini, joka liittää ihmisiä yhteen ja tekee näistä kohtaamisista erityisiä ja ainutlaatuisia. Vaikka tilanne olisikin juhlava ei samppanjasta nauttimisen ei tarvitse olla vakavaa.

4. Jokaisen pitäisi kokea samppanjahetki

-Puhun aina samppanjahetkestä eli samppanjan nauttimisesta kannattaa tehdä aina erityinen. Samppanjahetki koostuu viinin lisäksi esimerkiksi kivasta lasista, kattauksesta, paikasta tai näköalasta jossa samppanjaa nauttii. Samppanja on mielestäni kuin taideteos, et ehkä aina välttämättä täysin ymmärrä sitä, mutta nautit siitä silti kokemuksena.

5. Roedererin samppanja

– maistettava edes kerran elämässä - Jokaisen pitäisi maistaa Louis Roedererin samppanjaa ymmärtääkseen mitä samppanja kaiken kaikkiaan on. Roedererin samppanjoilla on selkeä oma identiteettinsä, joka eroaa muista samppanjoista.

Teksti: Sari Salmela

Cristal Champagne
Huippusamppanjalla linkki Suomen historiaan
Cristalin valmistus aloitettiin vuonna 1876, kun tsaari Aleksanteri II:n pyysi Louis Roederer –talolta oman samppanjan. Tämä upea samppanja pullotettiin kristallista tehtyihin pulloihin, joista juontaa Cristal–nimi. Pullon piti olla nimenomaan läpinäkyvä, jotta sen läpi näki mahdolliset pullon pohjaan asetetut pommit. Suomi kuului vuodet 1809-1917 Venäjän alaisuuteen ja muistona 'samppanja-tsaarista' on Helsingin Senaatintorilla Aleksanteri II:n patsas.

Suositukset

Artikkeliin liittyen

Louis Roederer

Kun jo 1700-luvulla perustettu viinitalo on yhä huipulla, sen laatuun on helppo uskoa. Maailman arvostetuimpiin samppanjataloihin lukeutuvan Louis Roedererin tavoitteena on valmistaa parasta mahdollista samppanjaa luontoa kunnioittaen ja kehittää viinitalon toimintaa seuraavaa sukupolvea ajatellen. Harvojen perheomisteisten samppanjatalojen joukkoon kuuluvan Rouzaudin perheen omistaman yrityksen johdossa on 7. sukupolvi. Toiminta kiteytyy kolmeen sanaan: autenttisuus, luotettavuus ja jäljitettävyys.