Mikä tekee Bollinger R.D. -samppanjasta erityisen?

Samppanjatalojen eliittiin kuuluva Bollinger lanseerasi 23.3.2018 uuden upean prestige cuvéen, R.D. 2004:n. Harvinaislaatuista samppanjaa on saatavilla Alkosta 16.4.2018 alkaen. Tutustu R.D:n saloihin!
Bollinger R.D. 2004 vuosikertasamppanja

R.D. tulee sanoista ’Recently Disgorged’ eli vapaasti suomennettuna ’hiljattain uudelleenkorkitettu’. ’Disgorgement’ eli uudelleenkorkitus on kriittinen vaihe samppanjan valmistuksessa ja tarkoittaa hiivasakan poistoa pullosta pitkän kypsytysajan jälkeen. ’Recently disgorged’ tarkoittaa, että uudelleenkorkitus on tehty alle vuoden sisällä viinin markkinoilletulosta, jolloin sen maussa on vielä paljon intensiteettiä ja erityislaatuisia aromeja.  Normaalisti vuosikertasamppanjat uudelleenkorkitetaan, kun samppanja on saavuttanut viinilain sille määräämän minimikypsytysajan.

Ensimmäinen R.D. tehtiin vuosikerrasta 1952

Samppanjatalot ovat kautta aikojen säilyttäneet kellareissaan vanhoja vuosikertoja, jotka on uudelleenkorkitettu juuri ennen kuin ne on nautittu perhepiirissä tai ystävien kesken. Madame Lily Bollinger oli ensimmäinen joka ymmärsi näiden viinien potentiaalin ja halusi tuoda nämä upeat juomat kaikkien samppanjanystävien saataville.

Bollinger R.D. kannattaa nauttia vuoden sisällä uudelleenkorkituksesta, jolloin sen erityislaatuinen tuoreus on parhaimmillaan. Korkituspäivämäärä on nähtävillä pullon takaetiketistä.

Bollinger on ensimmäinen samppanjatalo, joka painoi disgorgement-päivämäärän etikettiin. Nykyisin se on yleinen tapa samppanjamaailmassa.
R.D:n voi huoletta säilyttää myös pidempään sen erittäin hyvän ikääntymispotentiaalin ansiosta. Säilytyksen aikana samppanjan aromit kehittyvät edelleen ja alkuperäinen tuoreus muuttaa muotoaan kypsemmäksi. Bollinger R.D.:tä on kypsytetty hyvin pitkään, yli neljä kertaa apellaation vaatiman ajan.

Kaikkien samppanjanystävien pitäisi päästä maistamaan R.D:tä ainakin kerran elämässään.
Madame Lily Bollinger

Bollingerin samppanjatalon johtajana ja keulakuvana 1940-80-luvuilla vaikuttaneen Madame Bollingerin toive oli, että R.D. on kaikkien samppanjanystävien saatavilla ja sitä pitäisi päästä maistamaan ainakin kerran elämässään. Bollinger R.D:n tuotantomäärät ovat hyvin pienet ja sitä saadaan esimerkiksi Suomen markkinoille vain muutamia satoja pulloja. R.D:n ensimmäinen lanseerattu vuosikerta oli 1952 ja sen jälkeen R.D. vuosikertoja on ollut vain 25 eli keskimäärin joka toinen tai kolmas vuosi.

Maista R.D. -vuosikertoja Bollingerin kellarimestarin johdolla Grand Champagne -tapahtumassa

Helsingin Ylioppilastalolla virtaa samppanja 19.-21. huhtikuuta. Tapahtumassa samppanjan saloihin johdattaa mm. huippuarvostettu kellarimestari Gilles Descôtes Champagne Bollingerilta. Bollingerin tiimiin Descôtes liittyi vuonna 2003 ja päätyi viinitarhojen johtajaksi vuonna 2005 ja 2013 hänestä tuli Bollingerin kellarimestari.

Gilles vetää Grand Champagnessa kaksi Masterclass-tastingia, joista toinen keskittyy Bollinger R.D.:n eri vuosikertoihin. Lue lisää tapahtumasta ja tastingista.

Artikkeliin liittyen