Mikael Mihailov ja Jussi Piiroinen valmiina S.Pellegrino Young Chef -kisaan

Kenestä tulee maailmanlaajuisen S.Pellegrino Young Chef -kilpailun seuraava voittaja? Lokakuun 24. päivä Tukholmassa käytävässä Skandinavian ja Baltian maiden osakilpailussa ratkaistaan voittaja, joka pääsee taistelemaan maailman kovimpien nuorten huippukokkien kanssa S.Pellegrino Young Chef 2018 -tittelistä. Suomea kisassa edustavat Mikael Mihailov ja Jussi Piiroinen ja heidän mentorinaan toimii huippukeittiömestari Henri Alén.
Jussi Piiroinen Mikael Mihailov ja Henri Alen

Mikael työskentelee Ravintola GUI/Hilton Helsinki Airportissa ja Jussi nykyään Pan Buddha-Orient Kitchenissä Joensuussa. Mikael ja Jussi lähtevät päättäväisinä ja huolellisesti valmistautuneina Tukholman osakilpailuun. - Siitä lähdetään ettei ainakaan ruotsalaisille hävitä, molemmat kisaajat sekä Alén sanovat pilke silmäkulmassa.

Mikaelin kilpailuannoksen nimi on Natura. - Annoksen pohjana toimii sana Natura ja siinä on elementit 'Nature' ja 'Natural' eli luonnon omat puhtaat ja raikkaat maut. Annos syntyy muun muassa merivedestä, kaviaarista, keltuaisesta ja turskasta, Mikael kertoo.

Jussin annos saa myös inspiraationsa suomalaisesta luonnosta ja annoksen nimi on Suomalaisen metsän maut. -Suomi 100-juhlavuoden hengessä lähdin kehittämään annosta käyttämällä parhaita kotimaisia raaka-aineita sekä luonnonantimia kuten esimerkiksi kuusenkerkkää, luomujuureksia, poroa, mustia torvisieniä ja tervaa, Jussi kertoo.

Henri Alén antaa vinkkejä

S.Pellegrino Young Chef -kisaan liittyy olennaisesti kokeneiden huippukeittiömestarien mentorointi ja tänä vuonna suomalaiskaksikolle vinkkejä ja tukea on antamassa mm. Muru- ja Finnjävel -ravintoloistaan tunnettu Henri Alén. - Minun tehtäväni on tukea Mikaelia ja Jussia erilaisissa kisaamiseen liittyvissä asioissa, mutta annosten ideointiin tai suunnitteluun en puutu, Alén sanoo. Alen toimii myös kilpailussa tuomariston jäsenenä, tuomaristo koostuu Alenin tavoin eri osallistujamaiden kilpailijoita mentoroivista huippukokeista.

Tukholman osa-kilpailu käydään 24. lokakuuta ja kisaan osallistuu suomalaisten lisäksi Norjan, Ruotsin, Tanskan ja Viron edustajia.

Jussi Piiroinen Suomalaisen metsän maut
S.Pellegrino Young Chef -kilpailussa arvostellaan viittä eri osa-aluetta: annosten teknistä tasoa, ainesosia, innovatiivisuutta, tarinaa ja kauneutta. Kilpailijat saavat mm. koota annoksen valitsemalleen lautaselle - Mikael Mihailov käyttää Anu Pentikin uniikkilautasia ja Jussi Piiroinen entisen työnantajansa keittiömestari Arto Rastaan koivunrunkoa väritykseltään muistuttavia lautasia. Kuvassa Jussi Piiroisen kilpailuannos 'Suomalaisen metsän maut'.
S.Pellegrino Young Chef
S.Pellegrino Young Chef -kilpailu
S.Pellegrino Young Chef on nuorille alle 30-vuotiaille huippukokeille tarkoitettu maailmanlaajuinen kilpailu, jossa oli tänä vuonna ollut yli 3000 hakijaa. Kilpailijat osallistuvat ensin alueellisiin kisoihin, joista valitaan voittajat kesällä 2018 Milanossa käytävään finaaliin. Kilpailu järjestetään nyt kolmatta kertaa ja Skandinavian-Baltian -alueen semifinaali käydään 24.10. Tukholmassa.

Artikkeliin liittyen