Pääsiäislammasta perinteisen sekä eksoottisemman ohjeen mukaan

Helsinkiläisen ravintola Nokan keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija Ari Ruoho valmistautuu tänä vuonna pääsiäiseen sekä perinteisellä yrttikuorrutetulla karitsanviululla että Etelä-Amerikasta inspiraatiota saaneilla lammastacoilla. Katso herkulliset ohjeet viinisuosituksineen sekä Arin vinkit lammasruoan valmistukseen.
Pääsiäislammasta perinteisen sekä eksoottisen ohjeen mukaan

Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun ostaa lampaan lihaa ja mistä ylipäätään kannattaa ostaa?

Suosin itse kotimaista lihaa –  luomua tai vastaavaa – suoraan tuottajilta ostettuna, jolloin voin olla varma lihan alkuperästä ja laadusta. Nuori ja hyvälaatuinen, aika miedon makuinen karitsan liha on suosittua, sillä se sisältää vähemmän rasvaa kuin lampaan liha. Rasva saa lihan maistumaan monien karsastamalle ’villalle’, mutta minttukastike tai -hyytelö taittaa hyvin tuota villaisuutta.

Useat lampolat myyvät myös suoraan kuluttajille esimerkiksi REKO-lähiruokaryhmän kautta. Omat suosikkini ovat Tammisaaren Bovikin ja Perttelin Herrakunnan lammastilojen karitsanlihat. Näitä suosin myös ravintola Nokan keittiössä.

Kuorrutat reseptissäsi perinteisen viulun yrttitahnalla, miksi?

 Karitsa rakastaa yrttejä kuten lehtipersiljaa, basilikaa, rosmariinia, salviaa tai mitä ylipäätään on saatavilla. Mehevä yrttikuorrutus antaa makua lihalle ja tuo sen parhaat vivahteet hienosti esille yhdessä laadukkaan ja mehevän punaviinin kanssa. Katso ohje.

Mistä sait inspiraation valmistaa tacoja lampaanlihatäytteellä?

Vierailin Etelä-Amerikassa viinitila- ja kalastusmatkalla viime vuonna. Latinalaiseen keittiöön kuuluvat oleellisesti Meksikosta kotoisin olevat tacot, jotka voi täyttää erilaisilla täytteillä kuten lihalla, pavuilla ja tietysti pikantilla kastikkeella. Omissa versioissani täytteenä on mm. kotimaista härkäpapua, lampaan jauhelihaa ja savoynkaalia. Valmiisiin pehmeisiin tacolettuihin kääräisty täyte on astetta rennompi ja vaivattomampi ruoka pitkään paistetun lampaanlihan sijaan. Katso ohje.

Tarapacá Gran Reserva Organic -luomupunaviini
Mehevän hilloinen Tarapacá Gran Reserva Organic -luomupunaviini sopii mainiosti lammastacoille yrttisyytensä ja kevyen tammisuutensa ansiosta.

Alkuruoaksi tacoille suosittelen kuhacevicheä ja raikasta Tarapacá Gran Reserva Sauvignon Blanc -valkoviiniä.

Entä millaista viiniä kannattaa valita lampaan kanssa?

Lammasviinin valintaan vaikuttavat käytettävä lihan osa ja valmistustapa, sekä myös käytetyt mausteet. Perussääntönä voi pitää, että lammas kaipaa kaverikseen runsasmakuisen ja täyteläisen punaviinin. Oma suosikkini on rotevan voimakas Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon.

Karitsanviulu yrttikuorrutteella

Mehevä yrttikuorrutus antaa makua lihalle ja korostaa sen parhaita vivahteita yhdessä laadukkaan ja mehevän täyteläisen Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon -punaviinin kanssa.

Mehevät tacot

Mehevän hilloinen Tarapacá Gran Reserva Organic -luomupunaviini sopii mainiosti lammastacoille yrttisyytensä ja kevyen tammisuutensa ansiosta. "Latinalaiseen keittiöön kuuluvat oleellisesti Meksikosta kotoisin olevat tacot. Omissa versioissani täytteenä on kotimaista härkäpapua, lampaan jauhelihaa ja savoynkaalia." keittiöpäällikkö Ari Ruoho.

Kuhaceviche suolatuilla marjoilla

Raakakypsytettyyn cevicheen valitaan aina mahdollisimman tuoretta kalaa. Tarjoa kuha-ceviche raikkaan chileläisen Tarapacá Gran Reserva Sauvignon Blanc -valkoviinin kanssa, sillä viinistä löytyy sopivasti ryhtiä ja aromikkuutta vaalealle kalalle.