Raimat viljelee luontoa kunnioittaen – suosittu Castell Chardonnay vaihtui luomuksi

Koillis-Espanjassa Costers del Segre -viinialueella sijaitseva Raimatin viinitila siirtyy vähitellen kokonaan luomutuotantoon. Nyt luomuna löytyvä Raimat Castell Chardonnay on hurmaavan hedelmäinen valkoviini kesän kala- ja kasvisruoille.
Raimatin viinitarha

Huippuviinejä kestävän kehityksen periaatteilla

Kasvavan luomutuotannon lisäksi Raimatin viinitalolla on Wineries for Climate Protection sertifikaatti, joka on Alkon tunnustuma paikallinen ekosertifikaatti espanjalaisille kunnianhimoisesti kestävään viininviljelyyn suhtautuville tuottajille. Raimat on ensimmäisiä tunnustuksen hankkineita tuottajia ja jäsen vuodesta 2016.

Merkintä sertifikaatista lisätään Raimatin viinien etiketteihin mahdollisimman pian, minkä jälkeen tuote saa Alkossa vastuullisten viinien löytämistä helpottavan "Vihreä valinta" -hyllymerkinnän. 

Sertifikaatti kannustaa arvojen mukaiseen toimintaan ja jatkuvaan parantamiseen neljällä fokusalueella:

  • kasvihuonekaasujen vähentäminen
  • veden säästäminen
  • jätteen vähentäminen
  • energiatehokkuus & uusiuvaan energiaan panostaminen.

Raimat on jo pitkään ollut edelläkävijä etenkin niukan kastelun suhteen rypäleet jopa hyötyvät ja kasvavat maukkaammiksi menetelmän ansiosta.

Raimatin luomu-chardonnayn erikoisuus on kolmessa eri kypsyysasteessa kerätyt rypäleet.

Viinin aromit ovat tämän ansiosta monipuoliset ja niistä löytyy mm. kypsää sitrusta, aprikoosia ja ananasta. 

 

Pitkä historia luonnonmukaisessa viljelyssä

Luonnon monimuotoisuus ja siitä huolehtiminen ovat viinitalon filosofian ydin: mitä luonto antaa, Raimat antaa takaisin luonnolle. Jo pitkään ennen varsinaisen luomusertifioinnin hakemista tila on luopunut mm. kemiallisten torjunta-aineiden ja hyönteismyrkkyjen käytöstä. 

Koillis-Espanjan mannermainen ilmasto, eli kylmät talvet ja kuumat kesät, vaikuttaa omalta osaltaan siihen, että rypäleet kypsyvät korkealaatuisiksi ja rakenteeltaan ihanteellisiksi myös luomumenetelmin. 

Alkon verkkokaupasta löytyy myös toinen talon luomuvalkoviini Raimat Ventada Garnatxa Blanca Organic.

Intensiivisyysmerkintä helpottaa sopivan viinin valintaa
Intensiivisyysmerkintä helpottaa sopivan viinin valintaa

Raimatin viinien etiketeistä löytyy kätevä merkintä viinin vahvuudesta eli sen maun intensiivisyydestä. Merkintä helpottaa omaan makuun ja ruokaan sopivan viinin valintaa. Kymmenportaisella asteikolla Castell Raimat sijoittuu numeroon 8 -> kyseessä on siis luonteikas ja maukas viini. 

Nauti Raimat Chardonnay esimerkiksi grillatun lohen tai vuohenjuustosalaatin kanssa. Tai kokeile alla olevia ruokaohjeita.

Katalonialainen Coca-piiras

Paikallista ruokaa täydentää tietenkin paikallinen viini.

Äyriäispaella

Tässä paella-reseptissä toteutuu hyvin perussääntö - samaa viiniä ruokaan ja ruokajuomaksi.

Savumuikut espanjalaisittain

Mausteiset muikut kaipaavat seurakseen puolikuivan kuohuviiinin tai hedelmäisen valkoviinin.

Raimat

Mitä luonto antaa, Raimat antaa takaisin luonnolle. Koillis-Espanjan Lleidassa sijaitseva Raimat on valmistanut viinejä luonnonmukaisin menetelmin jo yli 100 vuoden ajan ja sillä on kestävän kehityksen sertifikaatti. Kaikki viineihin käytetyt rypäleet ovat peräisin omilta tarhoilta, mikä varmistaa viinin korkean laadun. Raimat on panostanut luomu-viljelyyn, ja kaikki viinitalon viinit ovat muuttumassa luomuiksi lähivuosien aikana.