Viinimaani ompi Suomi

Miksi lähteä Itämerta edemmäs kalaan, kun kotoinen Suomi tarjoaa myös monta loistavaa vaihtoehtoa viininystävälle. Minne vie viinimatkailijan tie kesäisessä Suomessa?

Kotimaassa matkaillessa voi yhdistää niin sukulaiset, laajan kesätapahtumien kirjon kuin hyvistä viineistä ja ruoasta nautiskelun. Kun suunnittelet kesäloman viettoa kotimaassa, tutustu etukäteen myös hyviin viini- ja ruokaravintoloihin ja laadi matkasuunnitelma tällä kertaa viinilista edellä!

Turku on Suomen viinipääkaupunki

Vaikka pääkaupungin titteli menetettiinkin aikoinaan Helsingille, viiniravintoloiden tason ja tarjonnan puolesta Turku on Suomen ykköskaupunki, joka tarjoaa kesämatkailijalle runsaasti tapahtumia ja nähtävää. Olitpa festarikävijä tai et, esimerkiksi legendaarisen Ruisrockin aikaan Turussa viihtyvät kaikenikäiset.

Parhaimmillaan kaupunki on Aurajoen rannan kävelykierroksella, sillä jokivarressa on runsaasti mielenkiintoisia ja trendikkäitä ravintoloita. Ravintola Tintå on kuuluisa laajasta viinivalikoimastaan, jonka terassilla viihtyvät myös turkulaiset kuuluisuudet  – hyvä paikka harrastaa siis julkkisbongausta!

Kauppatorin laidalla sijaitsevan Sokos Wiklundin alakerrassa W Wine&Delissä on Viinimaa-baari, jossa kannattaa piipahtaa vaikkapa ruokaostosten jälkeen testaamassa ruoalle sopiva viini ja hakea se sitten pohjakerroksessa sijaitsevasta Alkosta. Kolmas käymisen arvoinen paikka on keskustassa kävelykadulla sijaitseva ravintola Viinille, jonka listalta löytyviä viinejä voi maistella myös 4cl:n annoksina.

wiklund-192
W&D:n iloinen henkilökunta suosii itse erityisesti kuohuviinejä kuten Ruffino Proseccoa kesäaikaan.

Viinin takia Hämeenlinnaan ja Jyväskylään?

Vastaus kysymykseen on, että kyllä kannattaa mennä. Sympaattinen Hämeenlinna on kaunis kesäkaupunki, johon voi tutustua kätevästi yöpymällä esimerkiksi kauniissa ja historiallisessa Vanajanlinnassa, jossa myös osataan hemmotella laadukkaalla viinilistalla.Kaupungin keskustassa viininystävän ehdoton vierailukohde on viime vuonna Vuoden ravintolateko -palkinnolla palkittu Nooran Viinibaari – julkisuudesta tutun ex-malli Noora Vennamon kodikkaan tyylikäs viiniravintola, joka on kuuluisa sekä viinilistastaan että hyvästä asiakaspalvelusta. Viinibaarin listalta kannattaa poimia esimerkiksi Anna de Codorníu Blanc de Blancs -kuohuviini.

Jyväskylä on tunnettu opiskelukaupunkina ja elokuussa järjestettävästä rallin MM-osakilpailusta. Kaupungissa vieraillessaan kannattaa ehdottomasti käydä kolmesti peräkkäin VIINI-lehden Vuoden Viinibaari -tittelin voittaneessa Figaro Winebistrossa. Neljä vuotta sitten avatun kunnianhimoisen viinibistron lista on laaja kattaus viinimaailman herkkuja, joiden kanssa voi nauttia joko rentoa pientä purtavaa tai ihan kunnon menun. Ja jätä samppanjan roiskuttelu suosiolla rallikuskeille – täällä kannattaa nauttia laatukuohuvista oikeaoppisesti lasista suuhun -menetelmällä.

Italia löytyykin Savonlinnasta!

Kesämatkailijan tien viedessä itäiseen Suomeen kannattaa listalle poimia sellaiset kohteet kuin Kuopio ja Savonlinna. Kuopio on kuuluisa jokakesäisistä viinijuhlistaan ja tulevana kesänä Wine Festival täyttää pyöreät 20 vuotta. Jos vierailet viinijuhlilla, suosittelemme yöpymistä Sokos Hotel Puijonsarvessa. Hotellin alakerrasta löydät Viinimaa-baarin, Turussa sijaitsevan Viinimaa-baarin ’pikkusiskon'.

Ooppera ja Italia kuuluvat erottamattomasti yhteen. Ja ilman hyvää viiniä ei olisi syntynyt loistavia oopperoita. Parhaimpana esimerkkinä on toscanalaisiin Ruffinon viineihin mieltynyt säveltäjä Giuseppe Verdi ja hänen loistavat oopperansa kuten tänä vuonna Savonlinnassa uutuustuotantona esitettävä Otello. Italian ja oopperan ystävät matkaavatkin heinäkuussa Savonlinnaan ja kun kulttuurinnälkä on tyydytetty, kannattaa varata pöytä rennon rustiikkisesta Perlina di Castello -ravintolasta. Ruoka on taatusti laadukasta italialaista, mutta raaka-aineet ovat pääosin suomalaisia ja paikallisia. Viinilista on luonnollisesti kattaus laadukkaita italialaisia viinejä Toscanan ja Veneton alueelta kuten Ruffinon ja Pasquan laadukkaat viinit.

Nähhään Oulusa patiolla

Ookko nää käyny millon Oulusa? Kesäisessä Oulussa voi kirjaimellisesti viettää yötöntä yötä – juhlia yökerhossa puoli neljään ja kun tulee ulos aurinko paistaa yhtä kirkkaasti kuin iltapäivällä 12 tuntia aiemmin! Oulussa riittää tapahtumia pitkin kesää, mutta jos haluat oululaismurretta kielikylpynä, ajoita vierailusi Rotuaari Piknik -kaupunkifestivaalin aikaan.

Oulussa on runsaasti laadukkaita viiniravintoloita, mutta jos haluat monta kärpästä samalla iskulla, osoite on legendaarinen Kaarlenholvi tai sen yhteydessä toimiva – ja vieläkin legendaarisempi – Jumpru Pub. Nimittäin paikallisen sanonnan mukaan ainoa, joka menee Jumprusta ohi on Kauppurienkatu. Kaarlenholvin viinilistalta löytyvät laadukkaat viinit ja kuohuvat – kesällä maistuvat joko Ruffinon Prosecco tai mansikkainen Fresita tai Bollingerin huippusamppanja. Ja tiesitkö muuten, että Oulussa ei kesällä mennä terassille vaan patiolle!

Viinimatkailijan tärppilista

Turku:Viinimaa-bar in bar, Sokos Wiklundin alakerta, Eerikinkatu 11.Ravintola Viinille, Humalistonkatu 6Ravintola Tintå, Läntinen Rantakatu 9Ruisrock 8.-10.7.

Hämeenlinna:Nooran viinibaari, Raatihuoneenkatu 8Hotelli Vanajanlinna, Vanajanlinnantie 485Wanaja Festival 22.-23.7.

Jyväskylä:Figaro Winebistro, Asemakatu 4Neste Rally Finland 28.-31.7.

Kuopio:Viinimaa-baari, Sokos hotel Puijonsarvi, Minna Canthin katu 16Kuopio Wine Festival 1.-9.7.

Savonlinna:Perlina di Castello, Kauppatori 4-6Savonlinnan Oopperajuhlat 8.7.-6.8.

Oulu:Kaarlenholvi, Kauppurienkatu 6. www.jumpru.fiRotuaaripiknik 13.-16.7.

Anna oma vinkkisi!

Julkistamme myös lukijoiden vinkkejä käymisen arvoisista ravintoloista eri puolilla Suomea. Lähetä meille oma ehdotuksesi ja perustelut miksi kyseisessä ravintolassa kannattaa vierailla.

Lähetä meille sähköpostia