Wine Gallery -viinit juhlistavat satavuotiasta Suomea

Satavuotias Suomi ansaitsee arvoisensa viinit. Itsenäisyyden alkuajan viinikaupoissa sekä Alkon ensimmäisessä, vuonna 1932 julkaistussa hinnastossa Ranskan Bordeaux’n viinit ja Champagnen kuohuvat olivat erityisen hyvin edustettuina ja siten itsestään selvä valinta juhlavuoden viinien alkuperäisalueiksi.
Wine Gallery -viinit juhlistavat satavuotiasta Suomea

Valtioneuvoston kanslian alainen Suomi 100 -hanke on myöntänyt Wine Gallery Suomi Finland 100 -viineille virallisen Suomi 100 -aseman, jonka saavat juhlavuoden Yhdessä-teemaa ansiokkaasti toteuttavat ja itsenäisyyden juhlavuotta juhlistavat tuotteet. – Halusimme nimenomaan luoda viinisarjan, joka sopisi kaikille suomalaisille ja siksi kutsuimme koolle 12 viinien asiantuntijaa joiden tehtävänä oli valita sokkotastingissa paras puna- ja valkoviini sekä samppanja. Voittajat valikoituivat lopulta selkeästi, Altia Finlandin Marketing Director Kaisa Uschanoff-Alasaari kertoo.

Juhlavuoden viinejä koristavat rakastetun taiteilijan Tove Janssonin vuonna 1947 maalaamat freskot Juhlat maalla ja Juhlat kaupungissa. Suomenruotsalainen Jansson (1914-2001) oli kirjailija, taidemaalari, kuvittaja ja sarjakuvataiteilija, joka tunnetaan muumi-hahmojen luojana. Janssonin 100-vuotisjuhlavuotta vietettiin 2014 ja hän on yksi Suomen tunnetuimpia kansainvälisiä taiteilijoita.

Mistä Janssonin freskot kertovat?

Alun perin Helsingin kaupungintalon ruokasaliin maalaamillaan värikkäillä freskoilla Jansson halusi kuvata ’joie de vivreä’ elämäniloa jota todella kaivattiin sodasta toipuvassa maassa, mutta erityisesti Juhlat kaupungissa -fresko kuvaa myös Janssonin tunnelmia tuohon aikaan. Juhlat olivat Tove Janssonille vastakohtana ankaralle todellisuudelle, ja ne toistuivat usein sekä hänen kirjoissaan että maalauksissaan. Freskossa Jansson halusi kuvata urbaania juhlimista, jossa ihmiset tanssivat terassilla iltapuvuissaan huolettomina ja näyttävinä. ’Juhlien jatkuessa vieraat unohtavat jäykkyytensä, suutelevat toisiaan poskille kättelyn sijaan ja rentoutuneina ja vapautuneina alkavat tanssia’, kuvasi Jansson maalauksen tunnelmaa. Taiteilija maalasi freskoon silloisen rakastettunsa Vivica Bandlerin tanssin pyörteisiin tumman kavaljeerin kanssa sekä itsensä istumaan viinilasin kanssa etualalle.

Juhlat maalla -freskossa on puolestaan kuvattu paratiisimainen idylli maaseudusta ja ihmisten rennosta yhdessäolosta, viulistin soittaessa taustalla. Helsingin Kaupungitalon ravintolasta freskot siirrettiin 1970-luvulla ruotsinkielisen työväenopiston Arbiksen aulaan ja vuonna 2014 ne päätettiin restauroida ja sijoittaa Helsingin Taidemuseoon (HAM).

Tove Janssonin maalaama fresko
'Tammi on hyvä materiaali huonekaluille - ei viinille.' -kreivi Stephan von Neipperg

Wine Gallery -viinit perinteikkäiltä viinitaloilta

Punaviini Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Rouge tulee Haut-Medocin alueelta sijaitsevalta tilalta, jonka historia ulottuu 1850-luvulle. Viinitila linnoineen on kuulunut aiemmin kuuluisalle Polignacin suvulle, jonka sukujuuret juontavat Monacon ruhtinassukuun Grimaldeihin. Suvun tarina Liversanin omistajina päättyi 1990-luvulla, jolloin suvun tuolloinen päämies prinssi Henri-Melchior Polignac kuoli pienlentokone-onnettomuudessa. Bordeaux'ssa arvostetun Lapalun perheen yhtiö Domaines Lapalu osti viinitilan 1990-luvulla ja jatkoivat viinien kehittämistä. Tasapainoisen tanniininen ja ryhdikäs punaviini on saanut kypsyä vuoden tammitynnyreissä ennen kuin viinintekijä Philippe Marchal on antanut luvan pullotukseen. Nöyrästä mutta tinkimättömästä asenteestaan tunnetun Marchalin viinintekofilosofian mukaan viinitarha tekee viinin - ei ihminen. Ja tähän työhön Liversanin viinitarhat ovat viinintekijän mukaan parhaat mahdolliset.

Vinkki: Viinin etikettiin on valittu Juhlat kaupungissa -freskosta osa, jossa Janssonin tuolloinen kumppani Vivica Bandler tanssii tumman kavaljeerin kanssa.

Valkoviinin taustajoukoista löytyy vanha ja perinteikäs aatelissuku. Saksalaista alkuperää olevan von Neippergin aatelisperheen viinin-viljelyperinteet saivat alkunsa jo lähes 800 vuotta sitten. Bordeaux’seen von Neippergin suku saapui hankkimalla neljä viinitilaa Saint-Émilionista vuonna 1971. Tunnetuin tiloista on Château Canon La Gaffelière, jota arvostettu viiniviljelijä ja kreivi Stephan von Neipperg on johtanut vuodesta 1983. Raikkaan klassisen valkoviinin Gallery Wine Suomi Finland 100 Bordeaux Blancin rypäleet saivat nauttia vuonna 2015 erittäin hyvistä kasvuolosuhteista. - Valkoviinin tärkeimmät ominaisuudet ovat hapokkuus, raikkaus sekä tasapainoisuus. Siksi sadonkorjuun oikea-aikaisuus on valkoviinin kanssa tärkeää jotta hapokkuss ei kärsi, kreivi von Neipperg toteaa. -Tammi on hyvä materiaali huonekaluille - ei viinille. Tammisuus tekee viinille saman kuin liika suola ruoalle.  

Vinkki: Viinin etikettiin on kuvattu Juhlat kaupungissa -freskosta kohta, jossa herrasmies laittaa shaalia daaminsa olkapäille.

Elegantti samppanja kuin Suomi-neito

Ayala on yksi Champagnen alueen legendaarisia samppanjataloja, jonka historiaan ulottuu yli 150 vuoden päähän. Kulta-aikaansa samppanjatalo eli 1920-luvulla ja oli vuosisadan alkupuolella kuningas Edvard VII:n ajoista lähtien yksi Englannin hovin suosimista samppanjamerkeistä. Tänä päivänä pieni samppanjatalo tekee uutta tulemistaan elegantin tyylikkäillä kuohuvillaan joista vastaa Caroline Latrive, yksi harvoista Champagnen naispuolisista kellarimestareista. - Samppanjan valmistuksessa pyritään tuomaan rypäleestä aina paras esiin ja saada aikaan kokonaisuus joka on enemmän kuin rypäleet yksinään,  Latrive kertoo. Kellarimestarin haastavana tehtävänä on saada aikaan joka vuosi täsmälleen oikeanlainen cuvee eli sekoitus kolmesta eri rypäleestä, eri vuosikerroista ja kymmeniltä eri alueilta kerätyistä rypäleistä.

Miten kellarimestari kuvailisi omin sanoin suomalaisten juhlasamppanjaa Wine Gallery Suomi Finland 100 Champagne Brutia? - Tässä samppanjassa kuplat ovat pirteät ja hienostuneet. Kaikkiaan samppanja on hienostunut ja elegantti, Latrive kuvaa.

Vinkki: Samppanjan etikettiin on kuvattu Tove Janssonin Juhlat maalla -freskosta kohta, jossa nuori mies on polvistuneena vaaleahiuksisen neidon eteen.  

Tilaa Alkon verkkokaupasta
Tilaa Alkon verkkokaupasta
Tilaa ja maksa netissä – hae kätevästi Alkon noutopisteestä esimerkiksi kauppareissun yhteydessä. Ostokset maksetaan etukäteen tilauksen yhteydessä joko kortilla tai verkkopankissa. Toimitusaika on 2-4 päivää.

Millainen juhla sellainen viini

Wine Gallery Suomi Finland 100–viinit ovat loistavia ruokaviinejä ja ne sopivat hyvin sekä perinteisten suomalaisten ruokalajien että modernimpaa keittiötä edustavien ruokien kumppaniksi.

-    Samppanja on itseoikeutettu juoma maljapuheen aikana, mutta kannattaa kokeilla sitä myös läpi aterian vaikkapa äyriäisten, vaalean kalan, siipikarjan tai jopa juustolautasen kera. Raikkaan hapokas valkoviini on kuin tehty suomalaisen kalapöydän kaveriksi, mutta on myös erinomainen seurusteluviini. Punaviini toimii erinomaisesti esimerkiksi kotoisen poronkäristyksen kaverina kuten myös muiden liharuokien ja toki juuston kanssa, viineistä vastaava tuotepäällikkö Laura Kuusela suosittelee.

Valkoviini ja samppanja ovat erinomaisia myös sellaisenaan nautittuna ja punaviini omaa loistavan ikääntymispotentiaalin joten sitä – samoin kuin koko viinisarjaa – kannattaa hankkia joko itselle säilytykseen tai viininystävälle lahjaksi.

Juhlavuoden viinit ovat saatavilla Alkon myymälöistä 21.11.2016 alkaen ja juhlavuoden ajan useista ravintoloista, tapahtumista ja matkustajamyynnistä.

Tutustu tarinoihin Suomi 100 -viinien takaa
Viinien valintaraati:
Jouko Mykkänen, M.A., opettaja ja viiniasiantuntija, Haaga Wine School, WSET Diploma
Antti Rinta-Huumo, viiniasiantuntia & Partner, Viinilehti Oy
Arto Koskelo, viiniasiantuntija, WSET Advanced Certificate, Member of Circle of Wine Writers
Jari Lampén, M.SSc., viinitoimittaja, WSET Diploma
Samuil Angelov, Sommelier, ravintoloitsija, Semifinalist in World Best Sommelier 2007
Ilkka Siren, viiniasiantuntija, WSET Advanced Certificate
Juha Lihtonen, Sommelier, WSET Diploma, Best Sommelier in Nordic 2003
Heidi Mäkinen, Sommelière, WSET Diploma, 8th in World Best Sommelier 2016
Sari Siren, viiniasiantuntija, WSET Diploma
Mika Vanne, M.Sc. WSET Diploma, Altia Travel Retail
Sami Salmi, Sommelier, WSET Advanced Certificate, Altia Sales
Stefan Olmås, Wine Development and Sourcing Manager, Altia