Ranska on roseen kotimaa

Roseen kotimaakunta on Etelä-Ranskassa sijaitseva aurinkoinen Provence, mutta laadukasta roseeta tuotetaan maassa myös muilla alueilla kuten esimerkiksi Rousillonissa.

Gassierin viinitarha

Laadukkaista luomurosee-viineistään tunnetun Château Gassierin ainutlaatuiset viinitarhat ulottuvat Välimeren rannikolta Nizzan pohjoispuolelle saakka kolmen eri Provencen laatuluokan alueelle. Arvostetun viinitalon viinitarhoja reunustaa kuuluisan taidemaalari Paul Cezannen maalauksista tutuksi tullut Sainte-Victoiren vuori. Gassierin viinit on tuotettu kestävän kehityksen menetelmillä ja suuri osa viineistä on myös luomusertifioitu. Viinitarhat ovat luonnonvaroiltaan ja maaperältään ainutlaatuiset Ranskassa. 

Vakiovalikoimassa saatavilla oleva trendikkään ruutukuosinen Gassier Coteaux d'Aix-en-Provence Organic Rosé on kestävän kehityksen menetelmillä tuotettu laadukas luomurosee, jota on saatavilla sekä kätevänä hanapakkauksena että 75 cl:n pullossa. Viini on loistava kumppani kaloille, salaateille sekä vaalealle lihalle kuten kanalle. 

Etelä-Ranskan Roussillonissa viinejä valmistava Cazes on luomu- ja biodynaamisen viininviljelyn pioneeri. Viinitalolla on tarhoja Corbières-vuorten juurilta Välimeren rannoille saakka joten Cazes on Ranskan suurin biodynaamisesti viinejä viljelevä tuottaja. 

Vakiovalikoimasta löytyvä biodynaamisesti tuotettu luomualkuviini, kuiva ja raikkaan hapokas Cazes Cap au Sud Rosé on mainio kasvisruokien kanssa nautittava yleisviini. Vinkki: yrttisyys ruoassa tekee yhdistelmästä vieläkin toimivamman.

Provencen edut roseeviinin tuotannossa:

  1. Pitkä historia ja keskittyminen lähes pelkästään roseen tuottamiseen.

2. Ihanteelliset viljely- ja kasvuolosuhteet. Paljon aurinkoa, luomuviineille sopivan kuiva ja kuuma lämpötila ja pohjoisesta puhaltava Mistral-tuuli. 

3. Ainutlaatuinen maaperä. Kalkkikiven, kiisun ja vulkaanisen aineksen sekoitus tuo viiniin erityisesti mineraalisuutta, joka on harvinaista muissa roseeviineissä. 

4. Valmistustapa. Rypäleet puristetaan ensin hitaasti ja hellävaraisesti, jota saadaan maksimimäärä makua ilman kuorista irtoavaa väriä. Rypäleet puristetaan vielä toistamiseen varsovasti, jotta saadaan hieman väriä - se kuuluisa hento vaaleanpunainen sävy.