5 myyttiä eettisistä viineistä

Luulitko, että kaikki viini on vegaanista tai että luomu olisi automaattisesti ympäristöystävällisin viinivalinta? Lue viisi myyttiä eettisiin viineihin liittyen ja totuudet myyttien takana.
5 myyttiä eettisistä viineistä

1. Luomuviini ei sisällä sulfiitteja? 

Sulfiitit ovat rikkiyhdisteitä, joita käytetään viinin valmistuksessa estämään viinin hapettumista sekä villihiivojen ja bakteerien kasvua. Niillä siis parannetaan viinin säilyvyyttä ja tasalaatuisuutta. Myös luomuviineihin ja biodynaamisiin viineihin lisätään usein suojaavia sulfiitteja. Täysin sulfiitittomat viinit ovat harvinaisia. EU:n luomulainsäädännössä on kuitenkin asetettu rajoituksia sille, kuinka paljon luomuviinissä saa olla maksimissaan sulfiitteja. Myös tavallisille viineille on asetettu maksimisulfiittimäärä. Luonnonmukaisesti tuotetussa viineissä sulfiittimäärät voivat olla huomattavasti alhaisempia kuin tavallisissa viineissä. Sulfiittien käyttömäärään vaikuttavat mm. rypälelajike, viinialueen ilmasto ja tuottajan tyyli valmistaa viinejä.

2. Luomuviinissä vain rypäleet ovat luomua?

Aiemmin tämä pitikin paikkansa, mutta vuodesta 2012 EU:ssa luomulainsäädäntö on ottanut kantaa myös viinin valmistusprosessiin. Luomuviinin on oltava viljelty luonnonmukaisesti, ja myös sen valmistusprosessin on täytettävä luomun kriteerit. Näissä kriteereissä on määritelty esimerkiksi sallittu sulfiittien määrä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että EU:n ulkopuolella näin ei välttämättä ole ja luomumerkinnät voivat muutenkin olla kirjavia ja maakohtaisia. EU:n luomusäädösten mukaisen luomuviinin tunnistaa euro-lehdestä, jossa EU-tähdet ovat lehden muotoisessa kuviossa vihreällä taustalla.

EU:n luomusäädösten mukaisen luomuviinin tunnistaa euro-lehdestä, jossa EU-tähdet ovat lehden muotoisessa kuviossa vihreällä taustalla.
EU:n luomusäädösten mukaisen luomuviinin tunnistaa euro-lehdestä, jossa EU-tähdet ovat lehden muotoisessa kuviossa vihreällä taustalla.

3. Vain sertifioitu luomuviini on luomua?  

Luomu-sertifikaatti on luonnonmukaisesti valmistetun viinin tae. Monet perinteiset viinitilat ovat kuitenkin kautta aikojen tuottaneet viiniä luonnonmukaisilla menetelmillä, eivätkä välttämättä koe tarvetta korostaa sitä. Sertifiointi on myös melko kallista ja aikaa vievää ja sertifikaatti voidaan kokea jopa rasitteena. Osa viinin valmistajista haluaa esimerkiksi jättää takaoven auki huonojen vuosien varalle tai haluaa muuten vain tehdä asiat omalla tavallaan. Luonnonmukaisesti viljeltyä viiniä löytyy siten myös virallisten sertifikaattien ulkopuolelta, mutta sen tunnistaminen voi olla hankalaa.  

4. Kaikki viini on vegaanista?

Viinihän on käytännössä käynyttä rypälemehua, joten miksi se ei sitten ole automaattisesti vegaanista?

Vaikka viini itsessään on kasviperäinen tuote, sen valmistusprosessissa voidaan käyttää erilaisia eläinperäisiä aineksia. Eläinperäisiä aineita käytetään pääasiassa säätelemään viinin kirkkautta. Käytettäviä aineita ovat mm. sian tai naudan luista valmistettava liivate, maitoproteiini, munan valkuainen ja kalan perkuujätteestä syntyvä kalaliima. Näistä kirkastusaineista ei jää jäämiä itse viiniin, vaan ne ovat ns. prosessiaineita.

Viiniä on kirkastettu eläinperäisillä aineilla jo vuosisatoja, mutta myös ei-eläinperäisiä kirkastusaineita on kehitetty. Tällainen on esimerkiksi saviperäinen bentoniitti.

Tuoteselosteen perusteella ei välttämättä selviä, onko viini vegaanista. Ainoa keino valita varmasti vegaanista viiniä, on valita sellainen viini, josta löytyy vegaanisuuden osoittava symboli. Myös valmistajilta ja maahantuojilta voi tiedustella viinien sopivuutta vegaaniruokavaliota noudattavalle.

5. Luomu on aina ekologisin valinta?

Viinin viljely- ja valmistusprosessi vaikuttavat toki viinin ekologiseen jalanjälkeen, mutta myös pakkausmateriaalilla ja viinin matkalla viinitilalta kuluttajalle on huomattava merkitys sen ympäristövaikutusten kannalta. Viljelymenetelmien lisäksi huomioon on otettava viinin pakkausmateriaali, muoto, kierrätysmahdollisuus, kuljetustapa ja pakkauskoko. Nämä huomioon ottaen pienin ekologinen jalanjälki on hanapakatulla viinillä ja suurin painavilla lasipulloilla. Viinillä, joka kuljetetaan Suomeen suurissa säiliöissä ja pakataan vasta täällä, on pienempi ekologinen jalanjälki, kuin myyntipakkauksissa maailmalta kuljetetuilla viineillä.