Tiesitkö tämän vuosikerta-Blossan valmistuksesta?

Aurinkoisesta Italiasta, Amalfin rannikolta inspiraationsa saanut Blossa 18 -vuosikertaglögi kätkee sisälleen raikasta sitruunaa ja välimeren yrttejä. Miksi juuri nämä ainesosat on valikoitu mukaan? Glögimestari Åsa Orsvärn valottaa rakastetun glögin tarinaa.

vuosikerta-Blossa

Glögin suunnittelu, testaaminen ja valmistus on tarkkaa tiimityötä, ja uuden syyskuussa markkinoille tulevan Blossa vuosikertaglögin hiominen aloitetaan jo puolitoista vuotta aiemmin.

Vuosikerta-Blossassa otetaan aina huomioon kolme tärkeää asiaa. Uuden maun tulee yllättää positiivisesti joka vuosi eli se poikkeaa tarpeeksi aiemmista vuosikerroista. Tämän lisäksi sen pitää mukailla kulloisiakin maku- ja maatrendejä. Lisäksi maun pitää aina sopia Blossan perusluonteeseen ja makumaailmaan.

Maistaminen on jatkuvaa ja prosessi kestää usean kuukauden ennen kuin lopullinen sekoitus löytyy.

Chief Blender Åsa Orsvärn

Suunnittelun alkuvaiheissa on iso lista erilaisia aihioita, joista valitaan yleensä kaksi vaihtoehtoista teemaa, joista toinen valikoituu voittajaksi.

Mistä Blossa 18 on hakenut inspiraationsa?

Italian Amalfin rannikko Sorrenton niemimaalla, noin 70 kilometriä Napolista etelään on kuuluisa mehevistä sitruunoistaan. Rosmariini ja timjami kasvavat luonnossa villinä ja basilika on yksi italialaisen keittiön tunnetuimmista yrteistä. 

– Sitrukset toimivat hyvin valkoviinipohjaisen glögin kanssa ja tuovat siihen raikkautta. Halusimme myös ensimmäistä kertaa tuoda vuosikertamakuumme mukaan yrttejä, Åsa kertoo. – Italialaiset osaavat panostaa hyvää ruokaan, ja nimenomaan yhdessä syömiseen ja yhdessäoloon ajan kanssa. Laadukkaat raaka-aineet ovat tärkeitä, ja ruoka valmistetaan itse alusta asti. Tämä on myös meille tärkeää glögin tekemisessä.

Rakastettua vuosikertaglögiä on valmistettu 15 vuotta

Vuodesta 2003 Blossa on tuonut jokaiseen talvisesonkiin uuden maun. Aluksi vuosikertojen teemat pohjautuivat pohjoismaiseen makumaailmaan, mutta vuodesta 2011 alkaen Blossa on lähtenyt makumatkalle eri puolille maailmaa. Inspiraation lähteenä ovat olleet mm. El Salvador, Japani, Ranska, Englanti ja Intia.

Kehitteillä olevaa makua Åsa tiimeineen maistelee satoja kertoja ennen kuin lopullinen sekoitus löytyy. – Vuosikerran 2018 makumaailmaan sovitettiin aluksi salviaa rosmariinin, timjamin ja basilikan lisäksi, mutta se ei toiminut valkoviinipohjaisen glögin kanssa, Åsa kertoo. – Maistaminen on jatkuvaa ja prosessi kestää usean kuukauden ennen kuin lopullinen sekoitus löytyy. 

Suuret auringonkypsyttämät Ovale di Sorrento -lajikkeen sitruunat ovat luonnostaan lähes makeita. Samoista sitruunoista valmistetaan myös kuuluisaa italialaista Limoncello-likööriä. – Sitruunankuoret pakastetaan, josta ne sulatetaan juuri ennen kuin ne uutetaan vahvaan etanoliin, Åsa kertoo.

Mausteiden valinta on tarkkaa

Blossa-glögit valmistetaan vain luonnollisista ainesosista. Mausteet kuten neilikka ja kardemumma rouhitaan ja uutetaan etanolin kanssa mausteuutteeksi Altian omilla tehtailla. Uute valmistuu tankeissa noin neljä viikkoa, minkä jälkeen sitä kypsennetään neljä kuukautta ennen kuin se on valmis lisättäväksi glögin pohjana olevan viinin joukkoon. Vuosikerrassa käytettävät yrtit on myös uutettu omalla tehtaalla.

Syksyisen raikas aperitiivi syntyy Blossa 18 -glögistä ja mineraalivedestä.

– Mausteiden laatuun ja makuun vaikuttaa sesonki, Åsa kertoo. – Kun ensimmäisiä testieriä valmistetaan, mausteet saattavat olla aivan tuoreita ja koostumukseltaan erilaisia kuin puoli vuotta myöhemmin. Jotta sama laatu säilyy lopullisessa tuotteessa, voimme joutua muuttamaan mausteseoksen koostumusta ja suhteita.

Kausijuoman valmistaminen on iso haaste

Blossan vuosikertaglögiä valmistetaan vuosittain noin 700 000 pulloa. Suurin osa nautitaan perinteisessä glögimaassa Ruotsissa, jossa Blossalla on vahva historia. Tällaista määrää ei tuoteta isossakaan tehtaassa hetkessä, vaan valmistus aloitetaan jo toukokuussa eli hyvissä ajoin ennen loppuvuoden glögisesonkia. Näin glögi ehtii myös stabiloitua pullossa ennen markkinoillelaskua.

– Tehtaalla on kesästä lähtien jouluntuoksuinen hässäkkä päällä, Åsa naurahtaa. Noin 30 henkilön tuotantotiimi pitää tarkkaa huolta glögin matkasta aina mauste-erien vastaanotosta ja testaamisesta valmiin glögin pullotukseen.

Miten ja minkä kanssa Blossa 18 kannattaa nauttia?

– Osa ihmisistä haluaa ehdottomasti nauttia juoman lämmitettynä ja osa lämmittämättömänä. Molemmat ovat aivan yhtä oikeita tapoja, Åsa kertoo – Kannattaa aloittaa glögikausi lokakuussa huoneenlämpöisellä tai jopa hieman viilennetyllä juomalla ja lämmittää glögiä sitten talvea ja kylmiä kelejä kohti. Monien mielestä Blossa 18 on parhaimmillaan jääkaappikylmänä, jolloin Limoncellon aromit korostuvat.

– Itse nautin vuosikerran 18 mieluiten huoneenlämpöisenä erilaisten kovien juustojen kuten italialaisen pecorinon tai parmesaanin ja oliivien tai paahdettujen manteleiden kanssa, Åsa vinkkaa. – Kannattaa kokeilla syksyisenä aperitiivina glögin ja mineraaliveden tai glögin ja kuohuviinin yhdistämistä. Molempia kaadetaan kylmänä kuohuviinilasiin 50/50 -suhteessa.

Glögimestari tietää kaiken glögeistä

Åsa on valmistanut vuosikerta-Blossaa alusta eli vuodesta 2003 alkaen. Yhteensä hänen glögiuransa on jo huikeat lähes 30 vuotta pitkä. – Lasillinen glögiä pikkupakkasen pureman hiihtolenkin jälkeen on minulle talvea parhaimmillaan. En jaksa koskaan kyllästyä työhöni, jossa jokainen päivä on erilainen.