Kotibaarimestarin ABC

Itse valmistetut, matala-alkoholiset boolit ja drinkit kasvattavat suosiotaan. Niiden valmistus on yllättävän helppoa ja nopeaa, kun seuraa valmista ohjetta ja muistaa muutaman peukalosäännön.
Kotibaarimestarin ABC

Näin valmistat herkullisen boolin

1. Etsi ammattilaisen laatima ja testaama booliohje, joka sopii tilaisuuden luonteeseen

Näin varmistat, että juoman mittasuhteet, maku ja alkoholimäärä ovat kohdillaan. Herkullisia ohjeita löydät Drinkit & Boolit -osiosta.

2. Valitse sopiva boolimalja tai -kannu sekä lasit

Booli on helpointa valmistaa pariin isompaan lasikannuun, joista vieraat voivat kaataa sitä laseihin. Käytä mielikuvitustasi – laseiksi käyvät vaikkapa pienet hillopurkit, joista juoma siemaillaan pillillä! Tavalliset viinilasit tai trendikkäät jalattomat viinilasit ovat aina tyylikäs vaihtoehto.

3. Hanki tarvittavat ainekset booliohjeen mukaisesti

Puolita tai tuplaa ohjeen määriä tarvittavan boolimäärän mukaan. Voit myös katsoa ohjeen drinkille ja kertoa sen vieraiden määrän mukaisesti. Yksi annos boolia on 1,5– 2 dl/henkilö. Muista tarjottavista juomista ja tilaisuuden kestosta riippuen boolia on hyvä varata 2-3 annosta/henkilö. Säilytä kaikki ainesosat kylmässä, jotta juoma on heti tekohetkellä oikean lämpöistä, eli kylmää.

4. Valmista jäät ajoissa

Järkevintä on lisätä jää booliin isona kimpaleena, jolloin se sulaa hitaammin. Isoon jääkimpaleen sisälle voi jäädyttää koristeita kuten marjoja tai syötäviä kukkia. Voit myös jäädyttää omassa tölkissään samaa mehua, jota käytät booliin. Näin vältät boolin vesittymisen. Mehun jäädyttyä pahvinen tölkki on helppo kuoria pois. Jäätyminen kestää noin vuorokauden.

5. Rakenna booli vasta juuri ennen tarjoilua

Jos voit säilyttää maljaa kylmässä, hiilihapottomat raaka-aineet voi sekoittaa boolimaljaan etukäteen. Lisää jää ja hiilihapolliset ainekset vasta juuri ennen vieraiden saapumista.

6. Koristele tyylikkäästi

Booli on juoma eikä hedelmäsalaatti, joten älä ylikoristele sitä. Helposti tummuvia hedelmiä ja hajoavia marjoja kannattaa välttää.

7. Tarjoile ja kerro vieraillesi, mitä juoma pitää sisällään

PS. Varaa myös alkoholiton juomavaihtoehto. Tarkista myös etukäteen, onko vieraillasi allergioita, joita pitäisi ottaa huomioon boolinteossa.

Boolin sopiva alkoholipitoisuus on 5–6 prosenttia. Älä tee liian vahvaa juomaa, jotta ilta jatkuu mukavana loppuun saakka.
Mikael Karttunen, Altia Akatemia
Mikael Karttunen, Altia Akatemia
Vinkit antoi Altia Akatemian baarimestari ja -valmentaja Mikael Karttunen, joka on laatinut vuosien aikana satoja erilaisia booli- ja drinkkiohjeita.

Artikkeliin liittyen