Millainen on hyvä kuohuviini?

Kuohuviiniin kuuluvat olennaisesti kuplat, jotka eivät katoa lasista hetkessä. Mitä muuta hyvästä kuohuviinistä pitää löytyä, jotta sitä voi hyvillä mielin tarjota vieraille? Lue asiantuntijan kolme vinkkiä sekä kuohuviinisuosikit.
kuohuviinilasi

Jo kymmenenkin euron kuohuviineistä löytyy juomia, jotka täyttävät ’hyvän kuohuviinin’ kriteerit. Mitkä nuo kriteerit ovat eli mitä kuohuviiniltä kannattaa vaatia? Altian viiniasiantuntija Markus Hannula listaa kolme kohtaa:

1. Hyvän kuohuviinin pitää kuplia lasissa pitkään

Kuohuviinin laadusta kertoo paljon sen valmistustapa eli miten kuplat (hiilidioksidi) saadaan viiniin. Silloin kun valmistus perustuu pullossa tapahtuvaan toiseen käymiseen, saadaan kuohuviiniin pisimpään kestävät kuplat. Tällöin hiilidioksidi liukenee viiniin hitaasti, ja myös poistuu siitä hitaasti eli kuplat siis kestävät lasissa pitkään.

Perinteinen pullokäymismenetelmä takaa pisimmät kuplat.

Tämä pullokäymismenetelmä tunnetaan nimellä méthode traditionelle tai méthode classique. Sitä käytetään mm. samppanjan sekä espanjalaisen cavan valmistuksessa ja tunnetaan yleisesti parhaana kuohuviinin valmistustapana.

Lue lisää kuohuviinin eri valmistusmenetelmistä. Sekä siitä miten cava ja prosecco eroavat toisistaan.

2. Hyvän kuohuviinin pitää kestää viilentämistä 

Huonot kuohuviinit eivät maistu kylmänä miltään. Parhaat puolestaan maistuvat kylmänä hedelmäiseltä, raikkaalta ja monipuoliselta.

Ja kuohuviinihän kuuluu tietenkin nauttia viileänä, jolloin myös kuplat säilyvät paremmin viinissä eivätkä kuohu yli kun pulloa avataan. Kuohuviini kannattaa nauttia 6-8 asteisena eli hieman lämpimämpänä kuin jääkaappilämpötila.

Kuohuviinin makuun vaikuttavat esimerkiksi siihen käytetyt rypälelajikkeet, miltä viinialueelta rypäleet tulevat sekä valmistusmenetelmä.

3. Hyvä kuohuviini toimii myös ruokajuomana

Onnittelumaljan tai aperitiivin lisäksi kuohuviinin olisi hyvä sopia ruoan kanssa nautittavaksi. Tällöin alkumaljalla voi jatkaa alkuruoan kanssa, kun pöydässä on kasviksia tai kalaa, eikä tarvitse erikseen hankkia viiniä alkuruoalle. Esimerkiksi kuivat cavat ovat aromimaailmaltaan monipuolisia ja täydentävät hyvin erilaisia kevyempiä ruokia. 

Kaksi tärppiä hyvästä kuohuviinistä

Anna de Codorníu Brut Organic

 Tämä kuiva ja elegantti luomucava tulee läheltä Barcelonaa, Katalonian cava-alueelta. Käytän mielelläni tuotteita, joista tiedän, että tuottaja on vastuullinen. Se on merkki hyvästä viinintuottajasta.

Kannustan ottamaan selvää, mistä viini tulee ja miten se on valmistettu, jolloin viininautintoa osaa myös arvostaa enemmän.

Pongrácz Rosé Brut

 Tämä kuiva roseekuohuviini on perheeni joulupöydän perinne. Sen laatu on todella hyvä hintaan nähden, ja se on valmistettu perinteisellä kuohuviinimenetelmällä, jolloin kuplat ovat pehmeitä ja pitkäkestoisia.

Viini maistuu paahteiselta ja raikkaan sitruksiselta ja siinä on paljon erilaisia aromeita kuten marjaisuutta. Se on erittäin hyvä ruokaviini esimerkiksi vaalean lihan kanssa.

Vinkit antoi viiniasiantuntija Markus Hannula

Markus Hannula vastaa Altialla uusien viinien hankinnasta eri puolilta maailmaa ja uusien viinibrändien konseptoinnista ja kehittämisestä. WSET Diploman suorittanut Markus on työskennellyt viinialalla eri tehtävissä jo 20 vuotta.