Merenelävien ja viinin yhdistäminen

Merenelävät ja viini sopivat täydellisesti yhteen, mutta oikeanlaisen viinin valinta saattaa olla vaikeaa. Useat äyriäiset ja nilviäiset ovat niin maultaan kuin rakenteeltaan hyvin omaleimaisia. Tutustu miten löydät oikean viinin.
sinisimpukat

On vaikea valita yhtä universaalia viiniä, joka sopisi täydellisesti kaikkien merenelävien kanssa. Kun yhtälöön vielä lisätään lukemattomat erilaiset tavat valmistaa ruoka, lopputulos on monimutkainen makujen labyrintti. Mutta tämä on niin herkullinen labyrintti, että sinne herkkusuu eksyy ihan mielellään.

Mikä on varmin viinivalinta?

Turvallisin valinta merenelävien seuraan on usein rapean hapokas ja maltillisen aromaattinen valkoviini. Tällä tavalla vältät turhia ylilyöntejä ja jälkimaku pysyy mukavan kepeänä. 

Hyvä valkoviini toimii lähes samalla tavalla kuin pieni viipale sitruunaa, joka tunnetusti sopii lukemattomien kalaruokien ja muiden merenelävien kanssa.

Sanonta “what grows together goes together” pitää viinin kohdalla usein paikkansa.

Se tuo kaivattua raikkautta annokseen ja pelaa hyvin merenelävistä valmistettujen ruokien suolaisen makumaailman kanssa.

Saman alueen viini ja ruoka sopivat yhteen

Ruoan ja viinin yhdistelyä voi lähestyä myös täysin toisella tavalla. Jos karttakirjan tutkiminen kiinnostaa, etsi kartalta kaupunkeja tai alueita, missä merenelävät ovat tärkeä osa paikallisten ruokavaliota. 

Seuraavaksi selvitä löytyykö alueen läheisyydestä viinialue. Jos löytyy, kirjoita alueen nimi ylös ja suuntaa lähimpään Alkon myymälään. Sanonta “what grows together goes together” pitää viinin kohdalla usein paikkansa.

Hyvä esimerkki tästä on Espanjan Galicia, joka on tunnettu meren herkuista ja niille täydellisesti sopivista ruokaviineistä. Voihan se olla sattumaakin, mutta kun asiaa tutkii tarkemmin, esimerkkitapauksia löytyy Ranskasta ja Sisiliasta aina Australiaan asti. 

Nämä alueelliset yhdistelmät eivät välttämättä ole täydellisiä, mutta ruokaan ja viinin tutustuminen maantiedon kautta on mielenkiintoista.

Täydellistä paria etsiessä kannattaa miettiä sekä viinin että ruoan perusominaisuuksia.

Alkoholi, rasva, hapokkuus, suola, makeus ja katkeruus ovat vaikuttavia tekijöitä kun puhutaan ruoan ja viinin yhdistämisestä. 

Täydellistä paria etsiessä kannattaa miettiä sekä viinin että ruoan perusominaisuuksia. Onko ruoka rasvainen? Hapot sekä tanniinit toimivat hyvin rasvaisten ruokien kanssa. 

Viinin makeus auttaa taas tasapainottamaan ruoan suolaisuutta. Jos ruoka on hapokas, viinin kannattaa olla vähintäänkin yhtä hapokas tai jopa hieman hapokkaampi. 

Nämä rakenteelliset osa-alueet luovat perustan ruoan ja viinin yhdistämiselle. Ruoan ja viinin eri aromeita käytetään lähinnä apuvälineinä tarkentamaan lopullista täsmäparia. 

Eli jos salaatissa käytetään mansikkaa, älä keskity liikaa itse mansikan makuun, vaan mieti onko salaatti hapokas, rasvainen, suolainen vai makea. Siellä piilee hyvän yhdistelmän salaisuus.

Kokeile näitä merenelävä-viini-yhdistelmiä

Sinisimpukat

Nederburg The Winemasters Sauvignon Blanc -valkoviini

Eteläafrikkalainen kypsän sitruksinen, herukkainen ja hennon yrttinen Nederburg The Winemasters Sauvignon Blanc on nappivalinta valkoviinissä keitetyille moules marinère -sinisimpukoille.

Sauvignon blancin sähköinen hapokkuus toimii hyvin sinisimpukan pehmeän rakenteen kanssa ja jättää suuhun miellyttävän raikkaan suutuntuman. Myös viinin vehreä herukkaisuus toimii hyvin sinisimpukan suolaisen ja hieman merellisen makumaailman kanssa.

Mustekala

Pasqua Villa Borghetti Bardolino Classico -punaviini

Mustekala on koostumukseltaan ja maultaan hyvin omaleimainen. Se poikkeaa myös hieman muista merenelävistä, sillä se sopii yllättävän hyvin erilaisten viinityylien kanssa oli kyseessä valko- tai punaviini. 

Hyvin valmistettu mustekala on murea eikä säikähdä voimakkaita makuja. Mustekalan kanssa kannattaa kuitenkin välttää erittäin täyteläisiä viinejä ja keskittyä viinin hapokkuuteen. 

Keskitäyteläinen ja raikkaan marjaisa punaviini Italian Gardajärven itäiseltä rannalta on lähes täydellinen kumppani mustekalalle.

Toast skagen

Anna de Codorníu Brut Organic -kuohuviini

Klassisen toast skagen-katkarapuleivän kanssa kannattaa unohtaa kikkailut ja keskittyä olennaiseen, eli nautiskeluun. Perinteisen toast skagenin vallitseva ominaisuus on katkaravuilla höystetty täyteläisen kermainen katkarapuseos. 

Tasapainoinen ja runsaan hapokas Anna de Codorníu Brut Organic -cava antaa kaivattua raikasta vastapainoa katkarapuleivän kermaiselle rakenteelle. Kuohuviinin elegantti kuplarakenne ja toast skagenin täyteläinen katkarapuseos täydentää toisiaan tyylikkäästi.

Cape Malay -simpukat

Nämä herkulliset simpukat on maustettu Cape Malayn tapaan, eli erilaisilla mausteilla ja kookosmaidolla.

Skagenröra eli katkaraputahna

Monikäyttöinen katkaraputahna sopii täydellisesti saaristolaisleivän tai paahtoleivän ylle. Kokeile sitä myös uuniperunoiden tai blinien täytteenä. Nauti raikkaan Laroche-valkoviinin kanssa.