Mikä tekee Novellus Corvina Port Wood Finish -punaviinistä niin uniikin?

Altian viini-innovaatioista vastaava Markus Hannula kertoo, millainen on uusi ja uniikki punaviini Novellus.
Novellus Corvina Port Wood Finish -punaviini

Novellus on uniikki viini, koska tammi jota viinin kypsytykseen on käytetty on aikaisemmin ollut käytössä portviinin kypsytyksessä. Markkinoilta löytyy viinejä, joita on kypsytetty viski-, rommi- jne tynnyreissä, mutta kukaan ei tätä ennen ole käyttänyt tammea, jota on aikaisemmin käytetty nimenomaan portviinin kypsytyksessä.

Mitä portviinin kypsytyksessä käytetty tammi tekee viinille?

Kun käytetään tammea, jota on käytetty jo aiemmin jonkun muun tuotteen kypsytykseen, saadaan viiniin aivan uusia makumaailmoja. Tässä tapauksessa viini saa tammesta tanniineja, mutta ne ovat jo aikaisemman käytön takia pehmenneet, sekä tammen omia aromeja että portviinin tyylisiä aromeja.

Kukaan ei tätä ennen ole käyttänyt viininvalmistuksessa tammea, jota on aikaisemmin käytetty portviinin kypsytyksessä.

Novelluksessa yhdistyvät saumattomasti italialaisen Corvina-rypälelajikkeen ominaisuudet portviinitammitynnyrin ominaisuuksiin. Corvina on tyyliltään hapokas, marjaisan hedelmäinen, vähätanniininen ja yrttinen lajike.

Portviinitammitynnyrit taas antavat tanniinien lisäksi luumun, kuivattujen hedelmien, vaniljan, kahvin ja suklaan aromeja ja lopputulos on enemmän kuin näiden osien summa. Tarkoituksena ei ole peittää tammen aromeilla rypäleen omia ominaispiirteitä vaan tuoda viinin lisää rakennetta, täyteläisyyttä ja aromimaailmaa, jotka samalla tukevat tuon alkuperäisen viinin omia piirteitä. 

Mikä on viinin tarkka valmistusprosessi?

Viini on peräisin Pohjois-Italiasta ja se on 100 % Corvina-lajikkeesta valmistettu. Viinintuottaja käyttää samoja rypäleitä Amarone-viiniensä valmistukseen. Kun viini on tuotu Suomeen, se maistetaan ja päätetään kuinka paljon ja kuinka pitkään viini tulee olemaan tammikosketuksessa.

Tavoitteena on saada viiniin sopiva määrä tanniineja ja sopiva määrä portviinitammen aromeja, kuitenkin niin että viini pysyy tasapainoisena ja että alkuperäinen viini pääsee oikeuksiinsa. 

Käytämme viinin tammituksessa tammilastuja, jotka on pilkottu oikeista portviinitynnyreistä. Tynnyrit pilkotaan ja lastuja paahdetaan hieman, jotta niiden syyt aukeavat – aromit saadaan esiin ja samalla varmistetaan, että niihin ei ole jäänyt jäämiä portviinistä. 

Viini laitetaan tammilastujen kanssa ns. flexcube-tynnyreihin, jotka ovat 1000 litran kokoisia. Flexcube on uusinta teknologiaa tammikypsytyksen saralla. Flexcube on valmistettu happea läpäisevästä polymeeristä. Hapen läpäisy on täsmälleen samaa luokkaa kuin tammitynnyrissä, joten flexcubessa saadaan aikaan samat reaktiot kuin tammitynnyrissä eli oikea hapettuminen ja tammen aromit ja tanniinit. Sen sijaan että laittaisimme viinin tammeen laitamme tammen viiniin.

Flexcuben käyttö on normaalia tammikypsytystä ekologisempaa, sillä sitä voi käyttää uudelleen ja uudelleen toisin kuin tammitynnyreitä, jotka poistetaan käytöstä jo muutaman viininkypsytyserän jälkeen.
Kun viini on ollut tammikosketuksessa keskimäärin kuukauden, poistetaan tynnyreistä tammilastut, viini suodatetaan ja pullotetaan.

Novelluksessa kohtaavat kahden eri laatutuotteen parhaimmat puolet – Italialaisen huippupunaviinin ja perinteisen portviinin.

Olemme Altian innovaatiotiimissä syventyneet jo puolentoista vuoden ajan tammikypsytyksen saloihin alan johtavien ammattilaisten avulla. Olemme maistaneet tusinoittain erilaisia viinejä ja tehneet satoja yhdistelmiä eri tammilaatujen kanssa, jotta olemme löytäneet parhaan mahdollisen tavan tehdä tammikypsytystä.

Tilaa Alkon verkkokaupasta

Novelluksen löydät Alkon verkkokaupasta sekä valikoiduista myymälöistä. Verkkokaupan ostokset maksetaan etukäteen tilauksen yhteydessä joko kortilla tai verkkopankissa. Voit tilata kerralla vaikka vain yhden pullon ilman toimitusmaksua. Maksuton toimitusaika on 4 päivää.

Klikkaa Alkon verkkokauppaan

PS. Tiesitkö tätä tammitynnyreistä?

Tammikypsytystä on käytetty viineissä jo ammoisista ajoista lähtien. Alun perin tynnyrit olivat viinin säilytysastioita. Ne valmistettiin tammesta siksi, koska sitä oli saatavilla ja se taipuu kuumennettaessa muttei murru. Pian huomattiin että viinit, joita on pidetty tammessa muuttuvat maultaan ja vieläpä parempaan suuntaan.

Tammitynnyrikypsytyksessä tapahtuu periaatteessa kolme asiaa – viini hapettuu hiljalleen, sillä tynnyri ei ole ilmatiivis, ja tynnyristä irtoaa viiniin tanniineja ja erilaisia aromeja.