Rommi Ö - ainutlaatuinen suomalainen rommi

Ahvenanmaalaisessa Smakbyn tislaamossa valmistettu Ö Dark Rum on ensimmäinen Suomessa tislattu ja valmistettu rommi. Erittäin monipuolinen rommi sopii sekä klassisten cocktailien raaka-aineeksi tai nautittavaksi sellaisenaan.

Smakbyn tislaamo

Rommin valmistuksen a ja o on sokeriruoko eli sokeriruokomehu tai melassi, joka on sokerinvalmistuksen sivutuote. Muusta raaka-aineesta tislattua juomaa ei rommiksi saa kutsua.

– Valitettavasti sokeriruoko ei kasva Suomessa, joten Öön raaka-aine melassi tulee Karibialta. Muuten rommin fermentointi, tislaus ja kypsytys on tehty kokonaan Suomessa. Sitä ei siis ole tuotu raakatisleenä Suomeen, kertoo tuotekehityksessä mukana ollut Anoran baarimestari Mikael Karttunen.

Tislauksen jälkeen rommia on kypsytetty noin 5 kuukauden ajan tammitynnyreissä. Kypsytys viimeistellään 200 litran vetoisissa suomalaisissa tammitynnyreissä, joita on aiemmin käytetty Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi kypsytettyyn Jaloviina Tammeen.

Rommi Ö kypsyy Fiskarsin tammessa

Rommin tuotantomäärät ovat tällä hetkellä pieniä, sillä fiskarsilaisesta tammesta valmistettuja tynnyreitä on olemassa rajattu määrä. – Raakalaudat olivat menossa huonekalukäyttöön, kun löysimme ne muutama vuosi sitten Fiskarsista.

Laudat soveltuivat sahauksensa ansiosta myös tynnyrikäyttöön, ja ruotsalainen tynnyriseppä valmisti ne meille. Fiskarsin tammi on tiukkasyistä ja kovaa, joten se on paahdettu todella voimakkaasti ennen tynnyreiden käyttöönottoa. Tämä tuo juomaan kypsytyksen aikana tietynlaista savun aromia, Mikael keroo.

Yhtä tynnyriä voi käyttää kypsytyksessä jopa yli 30 vuotta. Mausteinen, hennon vaniljainen ja paahteinen sekä makeahkon toffeearominen Ö Dark Rum on tarkoitettu sekä cocktaileissa käytettäväksi että sellaisenaan nautittavaksi. – Itse nautin Ööni mieluiten sellaisenaan aromilasista, tietenkin huoneenlämpöisenä, Mikael sanoo

– Cocktaileista se sopii parhaiten sellaisiin, joissa klassisesti käytetään tummaa rommia kuten Dark & Stormy. Ö toimii kuitenkin erinomaisesti myös mojitossa, jossa sen vaniljaisuus ja toffeemainen maku saa hyvän combon mojiton mintusta. Össä sokeria on maltillisesti (alle 20 g/l), jotta saadaan hyvä tasapaino makujen ja aromien kesken.

drinkin_kaato_gints-gailis-dbxu50hxaty-unsplash

Monipuolinen, trendikäs rommi

  1. Rommi on nouseva trendi single malt viskien vanavedessä. Rommien makupaletti on samantyylinen kuin kypsytetyillä viskeillä ja makuskaala laajempi kuin muilla kypsytetyillä alkoholeilla. Rommi on ehkä jopa kaikista alkoholeista monipuolisin.

  2. Rommi sopii kypsyttämättömänä moniin klassikko-cocktaileihin.

  3. Pidempään kypsytettynä se kilpailee nautiskelujuomana parhaiden single malt viskien ja konjakkien kanssa laajan aromimaailmansa ansiosta.

Mitä akvaviitti oikein on?

Mitä akvaviitti oikein on?


Akvaviittipullon etiketissä lukee joskus ”aquavit”, toisinaan taas ”akvavit” tai ”akvevitt”. Miten nämä nimitykset eroavat toisistaan ja – ennen kaikkea – mitä tämä pohjoismainen väkevä alkoholijuoma oikein on?

Lue lisää »