Roseeviinit tulevat, oletko valmis?

Rosee on monipuolinen viini, jossa yhdistyvät puna- ja valkoviinin parhaat puolet. Sen suosio kasvaa maailmalla ja myös Suomessa. Lue, mitä roseeviini on ja poimi vinkit sen yhdistämiseen ruoan kanssa.
Roseeviinit tulevat, oletko valmis?

Tiesitkö, että Ranskassa roseeta juodaan lähes kaksi kertaa niin paljon, kuin valkoviiniä? Suomessa roseen osuus viinin kulutuksesta on vasta parin prosentin luokkaa ja ajoittuu vahvasti kesään. Sen suosio kasvaa kuitenkin jatkuvasti ja myös miehet valitsevat yhä useammin vaaleanpunaisen vaihtoehdon. Maailmalla puhutaankin nyt trendikkäästä 'brosésta' eli miehekkään uskottavista rosee-juomista. 

Rosee saa kauniin värinsä tummien viinirypäleiden kuorista

Yleinen harhaluulo on, että roseeviini valmistettaisiin puna- ja valkoviiniä sekoittamalla. Näin valmistetaan jonkin verran roseena myytävää juomaa, jota ei kuitenkaan asiantuntijoiden keskuudessa pidetä aitona roseena.

Oikeaoppisesti roseeviini tehdään samalla menetelmällä kuin punaviini; tumman viinirypäleen kuoria uutetaan rypälemehussa, jolloin kuoret värjäävät nestettä. Väri jää roseeksi, kun uuttamisvaihe pidetään lyhyenä. Roseeta voi valmistaa myös saigneé -tekniikalla, jossa rypäleen kuoresta irtoava väri valutetaan vaalean viinirypälemehun joukkoon niin, etteivät kuoret missään vaiheessa ole kosketuksissa viinin kanssa.

Roseen väri riippuu juuri valmistusmenetelmästä ja uuttamisajasta sekä käytettävän rypäleen lajikkeesta. Näin ollen roseen väri voi olla mitä tahansa aina kirkkaan oranssista hennon ruusunpunaiseen ja lähestulkoon pinkkiin.

Rosee on monipuolinen ruokaviini

Kuten roseeviinin väri, myös sen makumaailma on vivahteikas. Useimmat roseet ovat kuitenkin raikkaita ja marjaisia. Roseesta voikin löytää esimerkiksi makeiden marjojen aromeja, kuten mansikkaa, tai kirpeämpien punaisten marjojen tuntua, kuten punaherukkaa ja karpaloa.

Seurusteluviininä tai aperitiivina nautittu lasillinen roseeta on monille tapa aloittaa kesän terassi- tai grillikausi. Roseeviinejä kannattaa kuitenkin tuoda rohkeasti myös ruokapöytään. Monipuolisuutensa ansiosta ne ovat myös monikäyttöisiä ruokaviinejä.

Roseet sopivat usein esimerkiksi sellaisten ruokien kanssa, joille punaviini on liian voimakasta, mutta valkoviinikään ei aivan sovi. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että rosee sopii yhdistettäväksi ruoan kanssa kuten valkoviini tai kevyempi punaviini eli se käy kaveriksi esimerkiksi rasvaisille kaloille ja kevyemmille liharuoille. Makeammat ja hedelmäiset roseet maistuvat erinomaisesti myös mausteisten ruokien kanssa.

Kesä on roseen parasta aikaa

Rosee on täydellinen kesäviini. Siinä yhdistyvät sopivassa suhteessa puna- ja valkoviinin parhaat, kesään sopivat ominaisuudet; rosee on raikasta ja helposti juotavaa kuten valkoviini, mutta samalla siinä on punaviinin runsasta makumaailmaa.  

Roseeviinin tarjoilulämpötilat 

Kesällä juomat nautitaan viileänä ja myös rosee on parasta jäähdytettynä, noin 10-12 asteisena. Tarjoilulämpötila riippuu hieman siitä, kuinka runsaan makuinen ja makea viini on kyseessä. Kesäroseen voi jäähdyttää nopeasti ja pitää viileänä myös tarjoilemalla sen jääpalojen kera.

Kokeile näitä kolmea kesään sopivaa roseeviiniä

Konstailematon rosee simppelin ruoan seuralaiseksi: Nevermind Rosé

Puolimakea, konstailematon viini on makumaailmaltaan todella marjaisa ja sopii parhaiten simppelin ruoan seuralaiseksi. Viinissä on jonkin verran sokeria, joten se taittaa hyvin myös rasvaisuutta. Kokeile tarjota sitä esimerkiksi pizzan, burgerin tai aasialaisen ruoan.

 

Laaturosee hienommille aterioille ja seurusteluun: Raimat Rosada

Tämän laaturoseen makumaailmassa on marjaisuutta sekä mineraalisuutta, joka kertoo viinin ja sen valmistuksen ja viljelyn korkeasta tasosta.

Hienostuneen viinin seuraksi kannattaa valita myös eleganttia syötävää. Liian raskasta ja runsasta ateriakokonaisuutta kannattaa välttää, jotta viini pääsee parhaiten esille. Kokeile roseeta esimerkiksi tapasviinin tyylisesti erilaisten pienten naposteltavien ja alkupalojen kanssa.

Kesän mökkiviiniksi: Chill Out Delicate & Fruity Shiraz rosé (3 litran hanapakkaus)

Chill Out Delicate & Fruity Shiraz roseen makumaailmasta löytyy runsaasti makeiden, punaisten marjojen aromeja, mansikkaa ja vadelmaa sekä aavistus yrttisyyttä.

Shiraz-rypäleestä viiniin tulee monipuolinen ja hyvin runsas, mutta helposti lähestyttävä makumaailma. Siksi se vaatii myös ruoalta runsaita, mutta konstailemattomia makuja. Kokeile sitä vaikka kevyemmän punaisen lihan ja yksinkertaisten lisukkeiden tai kesän simppeleiden kalaruokien kaverina.

Kolmen litran hanapakkaus on kätevä valinta esimerkiksi kesän mökkireissuille.