Uusi upea vuosikerta Bollinger La Grande Année 2008

Champagnen viinialueen todella harvoihin perheomisteisiin samppanjataloihin kuuluva ja muunmuassa useasti ‘The Most Admired Champagne Brand’ -kunnialla palkittu Bollinger toi markkinoille maaliskuun lopulla upean 2008 prestige cuvée -samppanjan. Se tulee myyntiin Alkoihin touko-kesäkuussa 2019.
Bollinger La Grande Année 2008

Bollingerin La Grande Année - vuosikertasamppanjoita tehdään vain parhaimpina satovuosina. Näiden prestige cuvée -samppanjoiden valmistus tapahtuu rypäleiden keräämisestä lähtien käsityönä.

Champagne Bollingerin viineissä on aina vähintään 60% Pinot Noir -rypäleitä.  Pinot Noir tuo samppanjoihin rakennetta ja moniulotteisuutta. La Grande Annéen käyminen tapahtuu tammitynnyreissä, mikä on melko harvinaista samppanjan teossa. Käymisen jälkeen viinit kypsyvät tynnyrissä ennen pullotusta ja toista käymistä pullossa. La Grande Année -pullot kypsyvät Bollingerin kellareissa yli kaksi kertaa niin pitkään kuin samppanjalaki edellyttää.

Viinin kypsyttyä pullossa siellä edelleen oleva hiivasakka poistetaan. Pullot siirretään puisiin telineisiin lähes vaakasuoraan asentoon. Tämän jälkeen alkaa ns. tanssittaminen eli ”remuage”. Pulloja kierretään varovasti käsin ja samalla niitä käännetään vähän kerrallaan kohti pystyasentoa. Näin pullot kääntyvät vähitellen ylösalaisin ja hiivasakka valuu pullon suulle. Myös pullojen uudelleenkorkitus ”degorgement” tapahtuu käsityönä. Nykyisin nämä tapahtuvat samppanjan valmistuksessa usein koneellisesti.

samppanjapullon tanssitus

’La Grande Année’ prestige cuvée -samppanjoiden 'tanssitus' eli ”remouillage” tapahtuu käsin.

Kaikista Bollingerin vuosikertasamppanjoista löytyy uudelleenkorkituspäivä pullon takaetiketistä.

Mikä tekee Bollingerin vuosikerrasta 2008 erityisen?

Vuonna 2008 sadonkorjuun aika syyskuussa oli melko viileä, erityisesti öisin, mitä antoi hyvin aikaa poimia käsin rypäleitä optimaalisen viileissä olosuhteissa.

Laadukkaat rypäleet yhdessä loppuunhiotun valmistusprosessin kanssa ovat tuoneet samppanjaan upeaa hapokkuutta, syvyyttä ja tuoretta hedelmäisyyttä.

Vuosikerta on kypsynyt yhdeksän vuotta ennen uudelleenkorkitusta. Sen rypäleblendi on 71 % Pinot Noir ja 29 % Chardonnay. Kolmanneksi yleisintä samppanjarypälettä Pinot Meunieria Bollinger ei käytä koskaan vuosikertaviineihinsä. 

Rypäleet tulevat 18 eri kylästä eli “cru”, pääasiallisesti Aÿ, Verzenay, Le Mesnil-sur-Oger ja Cramant-kylistä. Rypäleet on poimittu ainoastaan grand cru ja premier cru -luokitelluilta tarhoilta. Suurin osa tulee Bollingerin itse omistamilta viinitarhoilta. 

Tiesitkö, että samppanjan kylien luokitukset menevät paremmuusjärjestyksessä grand cru, premier cru ja cru.

Vuodesta 2009 lähtien Bollinger on pullottanut kaikki viininsä uuteen pulloon. Vuosikerran 2008 myötä uudistus näkyy myös La Grande Annéessa. Pullon kaula on kapeampi ja pullo muistuttaa muodoltaan magnum-kokoista pulloa. Pullomalli on saanut inspiraationsa vuoden 1846 Bollinger-pullosta. La Grande Année on pakattu yhden pullon puisiin lahjalaatikoihin, mikä ilmentää samppanjan käymistä tammitynnyreissä.

Miten kauan Bollinger La Grande Année 2008 kehittyy oikeissa olosuhteissa?

Vuosikerrassa 2008 on valtava ikääntymispotentiaali. Oikeissa olosuhteissa se kehittyy jopa 25 vuotta.

Millaisen ruoan kanssa vuosikerta 2008 sopii erityisen hyvin?

Pinot Noir -rypäleen tuoman rakenteen ja syvyyden sekä pitkän kypsytyksen tuoman kermaisuuden ansiosta La Grande Année on loistava ja monipuolinen ruokasamppanja. Bollinger haluaa kunnioittaa samppanja-ruoka -yhdistelmissään kunkin maan paikallisia ruoka-aineita. Ranskassa vuosikerta 2008 on täydellinen yhdistelmä esimerkiksi paistettujen kampasimpukoiden tai grillatun hummerin kanssa.

Champagne Bollinger

Vuonna 1829 perustettu Champagne Bollinger on samppanjoiden ehdotonta eliittiä ja sen tärkeimpänä tavoitteena on ylläpitää viiniensä tyyli, persoonallisuus, korkea laatu ja arvostus. Huolellinen ja uniikki valmistusprosessi alusta loppuun takaa, että Bollinger on viinien aatelia tulevaisuudessakin.