3 x erikoistammikypsytetty punaviini

Mitä yhteistä on rommilla, bourbon-viskillä, viinillä ja tynnyrillä? Tutustu erikoistammikypsytettyihin punaviineihin.
punaviinipullo

– Erilaisten väkevien alkoholien kypsytyksessä käytettyjen tammitynnyrien hyödyntäminen punaviinin kypsytyksessä on viinimaailman nouseva trendi, joka on rantautunut nyt myös Suomeen, kertoo Altian viini-innovaatioista vastaava Markus Hannula.

Erikoistammikypsytyksellä saadaan viiniin uusia mielenkiintoisia aromeja ja syvyyttä.

– Tällä tyylillä on tehty viiniä vasta vain muutamia vuosia, ja valmistamamme Novellus Corvina Port Wood Finish oli ensimmäinen eurooppalainen erikoistammikypsytetty viini.

Novellus on uniikki viini, koska viinin kypsytykseen käytetty tammi on aikaisemmin ollut käytössä portviinin kypsytyksessä. Esimerkiksi viski- ja rommitynnyrikypsytettyjä viinejä on tehty jo aiemmin, mutta kukaan ei tätä ennen ole käyttänyt tammea, jota on aiemmin käytetty nimenomaan portviinin kypsytyksessä.

Erikoistammikypsytys antaa viinille uusia aromeja ja lisäksi tanniineja, ja nimenomaan kypsempiä tanniineja, sillä tammi ei ole uutta, vaan jo useampaankin kertaan käytetty erilaisten väkevien alkoholien kypsytyksessä. Viinien kypsytystä varten ei siis ole kaadettu yhtäkään uutta puuta.

Millaisia aromeja erikoistammitynnyrit tuovat viiniin? Tutustu kolmeen viinivinkkiin

– Tynnyrit kuivataan huolellisesti ennen kuin ne otetaan käyttöön viinin kypsytyksessä eli alkoholimäärä ei nouse viinissä, oikaisee Markus yleiset harhaluulot. Tärkeää on, että kypsytys ei saa muuttaa liikaa itse rypäleen aromeja, vaan sen pitää korostaa niitä sopivasti.

Finca Las Moras Los Intocables Black Malbec – tuhti ja turbotäyteläinen

Erittäin täyteläinen ja tuhti argentiinalainen punaviini on saanut erityisen makunsa 12 kuukauden bourbon-tynnyrikypsytyksen aikana. 

Maussa nousevat Malbec-rypälelajikkeen rehevät aromit – tummat marjat ja luumut. Viinin vaniljaiset aromit tulevat tynnyrikypsytyksestä ja pähkinäisyys bourbon-viskin aromeista. Tanniinit ovat pehmeät ja tuovat viiniin ryhtiä. Bourbontynnyrin karamellimaiset aromit korostuvat jälkimaussa.

Nauti sellaisenaan tai voimakkaiden pataruokien kuten riistapadan sekä mausteisten grillilihojen kanssa.

PS. Los Intocables tarkoittaa suomeksi 'Lahjomattomat' ja on saanut innoituksensa kuuluisan amerikkalaisen toimintaelokuvan (The Untouchables) mukaan.

Novellus Corvina Port Wood Finish – elegantti ja runsaan marjaisa

Italialainen Corvina on hapokas rypälelajike, johon portviinitammi tuo pehmeyttä ja rusinan aromeja.

Voit löytää viinistä muunmuassa näitä aromeja: karhunvatukkaa, mustikkaa, vaniljaa, suklaata, kahvia, kuivattua luumua, luumua ja laakerinlehteä. 

Nauti keskitäyteläinen viini pienriistan ja riistalintujen sekä esimerkiksi poron käristyksen kanssa.

Novelluksen löydät parhaiten Alkon verkkokaupasta, josta voit tilata viinin ilman toimitusmaksua mihin tahansa Alkon myymälään. 

19 Crimes The Uprising – helposti lähestyttävä ja täyteläisen hedelmäinen

Australialaisen 19 Crimes -viinin kypsytys on viimeistelty rommitynnyreissä.

Pääasiallisesti Shiraz-rypäleestä valmistettuun leveän hedelmäiseen ja täyteläiseen viiniin rommitynnyrit tuovat vanilliinia ja karamellisoitua hasselpähkinää. Jälkimaku on hyvin pehmeä. 

19 Crimes The Uprising sopii monien liharuokien, hampurilaisten sekä tuhdimpien pastaruokien kanssa. Se sopii hienoisen jäännössokerinsa ansiosta erinomaisesti myös sellaisenaan nautittavaksi. 

PS. 19 Crimes -viinisarja kertoo Australiaan 1800-luvulla Englannista karkoitettujen vankien tarinoita Living Wine Label äpillä, joka saa etiketit heräämään henkiin.

viinitynnyreitä
Tiesitkö tätä tynnyreistä?

Amerikkalaisten Bourbon-viskien kypsytykseen käytetään aina uusia amerikkalaisista tammista valmistettuja tynnyreitä. Vähintään 4 vuotta kestävän kypsytyksen jälkeen viskintuottajat myyvät tynnyrit esimerkiksi skottiviskien kypsytykseen. Yksi 225 litran kertaalleen käytetty tynnyri maksaa noin 300-500 euroa.