3 vinkkiä pizzan ja viinin yhdistämiseen

Pizza ja cola on suosittu yhdistelmä, mutta kun haluat saada pizzastasi irti parhaat maut, kannattaa sen kumppaniksi valita viini, tietenkin Italiasta. Nappaa talteen herkulliset pizza & viini -yhdistelmät!

Suomesta toisen kotinsa löytänyt pizza on alunperin lähtöisin Napolista. Italialaiset ruoat ovat - naturalmente - parhaimmillaan italialaisten viinien seurassa, sillä aikojen saatossa paikalliset viini- ja ruokamaut ovat hiotuneet toimivaksi liitoksi. 

– Viinin valinnassa kannattaa huomioda, että pizzan juusto kaipaa kumppaniksi hapokkuutta ja pizzan mausteisuus tasapainottuu viinin hedelmäisyyden myötä, viiniasiantuntija Markus Hannula kertoo.

Tomaatissa on paljon happoja, mikä vaatii myös viiniltä happoja

Myös pizzan kastikkeella on väliä. Tomaattipohjaiset pizzat kaipaavat kaverikseen erilaisia viinejä kuin ’valkoiset pizzat’.  – Tomaatissa on paljon happoja, mikä vaatii myös viiniltä happoja. Tomaattien kanssa ei myöskään sovi kovin tanniiniset viinit, sillä tomaatin maku muuttuu tanniinien myötä hieman metalliseksi. Tomaattia sisältävän pizzan kaveriksi sopiikin parhaiten raikkaan hapokas viini, joka voi olla puna-, valko-, rosee- tai kuohuviini. 

Pizzan täytteet vaikuttavat viinin valintaan

Pizzan päälle tulevat täytteet vaikuttavat omalta osaltaan siihen millainen viini kannattaa valita. Tuliset ainesosat kuten esimerkiksi chili, salami ja pepperoni kaipaavat seurakseen joko lempeää punaviiniä, jossa on hedelmäisyyttä mutta ei tanniineja tai vaihtoehtoisesti puolikuivaa valkoviiniä. 

Italialaiset ruoat ovat - naturalmente - parhaimmillaan italialaisten viinien seurassa

Jos pizzan päällä on rucolaa tai ilmakuivattua kinkkua, viinikaveriksi kannattaa valita kevyehkö punaviini tai yrttisemmän makuinen valkoviini. - Tässä pätee aika hyvin viini-ruoka yhdistelmien perussääntö eli käytä sen alueen perusviiniä, mistä ruoka tulee. Jos täytteet ovat tyypillisiä Toscanan raaka-aineita, käytä tyypillisiä Toscanan viinejä, Hannula vinkkaa.

Kokeile näitä pizza-viini -yhdistelmiä

Tomaattipohjainen ’peruspizza’ esim. Margherita

& Ruffino Chianti

- Periaatteessa kaikki peruspizzat toimivat erinomaisesti Toscanan klassikkopunaviinin Chiantin kanssa. Viinissä on hyvä hapokkuus, vain hieman tammea ja maussa on tummaa hedelmää ja kirsikkaa.

’Valkoinen’ pizza esim. mozzarella ja basilika täytteillä 

Ruffino Orvieto Classico

– Ruffinon valkoviinissä on hyvä hapokkuus. Viinissä on myös sopivasti hedelmäisyyttä ja orvieto-rypäleestä valmistetuille viineille tyypillistä mausteisuuta ja yrttisyyttä. 

Juhlapizza tuhdeilla täytteillä

Ruffino Chianti Superiore

- Kun haluat nauttia laadukkaista ja tuhdimmista raaka-aineista pizzassa kannattaa panostaa myös viiniin. Jos pizzan päällä on ilmakuivattua kinkkua, gorgonzolaa, rucolaa tai aitoa mozzarellaa ja pohja sekä tomaattikastike on tehty pieteetillä, juomaksi kannattaa valita myös astetta juhlavampi viini joko Ruffino Riserva Ducale tai Ruffino Chianti Superiore

Minipizzat

Pizzakemuissa kukin valitsee oman pizzan ja lasin täytteensä. Pizza sopii myös kesän rentoihin grillijuhliin, sillä se on helppo valmistaa kuumassa grillissä pizzakiven päällä.

Ruffino

Ruffinon viinitalon perustivat vuonna 1877 Ilario ja Leopoldo Ruffino. Ruffinon viinintekotaito on tulosta ikiaikaisesta viisaudesta kuin teknisestä evoluutiostakin. Viinitalon intohimona on 'luoda täydellistä viiniä' ja siksi Ruffinolla panostetaan erityisesti niin köynnösten leikkaamiseen ja sopivimpien rypälelajikkeiden ja parhaimman sadonkorjuuajan valintaan.

Ruffino panostaa voimakkaasti kestävään kehitykseen, jota varten viinitalo on aloittanut 'Ruffino Cares' -nimisen projektin. Sen tavoitteena on edistää kaikkia kestävän kehitykseen tähtääviä toimenpiteitä. Toinen merkittävä uusi projekti on 'Ruffino Goes Green', jonka myötä Ruffinon viinitilat ovat saaneet luomu-sertifioinnin vuoden 2019 alussa.