Katso 5 vinkkiä ja 3 ohjetta juhlaruokaan viinisuosituksineen

Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun aikoo valmistaa juhla-aterian esimerkiksi loppuvuoden juhliin tai muuhun merkkipäivään? Nappaa ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruohon vinkit ja katso Tarapacá-viineille suunnitellut ruokaohjeet.
Muista nämä 5 kohtaa juhlaruokaa tehdessä

Vuoden keittiöpäällikkö 2016 -tunnustuksella palkittu Ari Ruoho on intohimoinen suomalaisen ruokakulttuurin puolestapuhuja. Arin juhlapöydästä löytyykin useimmiten kotimaista riistaa tai kalaa.

 – On hienoa, että ihmiset ovat alkaneet kiinnittää huomiota yhä enemmän ruoan laatuun ja alkuperään, niin juhlassa kuin arkenakin, Ari kertoo. – Juhlapäivän tärkein asia on mielestäni ihmiset, ollaan rennosti yhdessä ja syödään hyvin ja nautitaan ruoan kanssa laadukasta juomaa. Ei kannata kikkailla ylettömästi ja tehdä liian haastavia ruokia, sillä se vie helposti ilon koko juhlasta. Pitkän menun sijaan kannattaa tehdä yksi laadukas pääruoka kuten paisti lisukkeineen ja sen jälkeen helppo jälkiruoka vaikkapa marjoista. Leikkaa paisti ja asettele se rennolla otteella lisukkeineen isolle vadille, koristeena toimivat hyvin vaikkapa yrtin oksat. Ruokailusta saa helposti astetta juhlavamman lämmittämällä pääruokalautaset uunissa, jolloin myös ruoka säilyy lämpimänä pidempään.

Katso ohje ja viinisuositus
Sorsasta saa yllättävän helposti herkullisen juhlaruoan tatti ja omenalisukkeella. Katso ohje ja viinisuositus jutun lopusta.

Ari Ruohon nyrkkisäännöt juhlaruoan valmistuksessa

1. Valitse laadukasta lihaa tai kalaa kauppahallista tai kaupan tuoretiskiltä esim. poron sisäpaisti

2. Valmista maukkaat lisukkeet kotimaisista vihanneksista ja sienistä

3. Kaiken a ja o on kastike, joka yhdistää pääraaka-aineen ja lisukkeet

4. Valitse viini, joka toimii kokonaisuuden kanssa. Mitä arvokkaampi raaka-aine, sen arvokkaampi viinikin.

5. Kaikista tärkeintä on paras seura

Muista paistin valmistuksessa

- Runsaasti voita paistamiseen makua antamaan
- Tuoreet yrtit ja suola mausteiksi
- Älä ylikypsennä ja anna lihan vetäytyä ainakin tuplasti se aika, mitä se oli uunissa
- Tietenkin sopivan tuhti punaviini lasiin

Ravintola Nokan keittiömestari ja ravintoloitsija
Haastattelussa Ari Ruoho
Ravintola Nokan keittiömestari ja ravintoloitsija on innokas kalastaja ja metsästäjä. Hän toimii Chilen suosituimman viinibrändin Tarapacán Brand Ambassadorina Suomessa.

Artikkeliin liittyen