Grilliruokien kirjo on todella monipuolinen, mikä tulisi näkyä myös juomatarjoilussa. Punaviiniä lihalle ja valkoviiniä kalalle on hyvä, joskin hieman pölyttynyt nyrkkisääntö.
Ennen viinin valintaa on hyvä hahmotella mielessä meneekö ritilälle t-luupihvi, tuoremakkaraa tai vaikkapa kokonainen ananas. Etukäteen mietitty kokonaisuus auttaa välttämään suurimmat kuopat ja takaamaan onnistuneen herkutteluhetken.
Grillikuvun alta paljastuu usein sekalainen lajitelma erilaisia herkkuja, joten monipuolisuus viinissä on tervetullut ominaisuus. Esimerkiksi raikkaan hedelmäiset roseeviinit yllättävät monipuolisuudellaan, sillä hento makeus viinissä auttaa sitä taipumaan erilaisten ruokien kaveriksi.
Suurin kompastuskivi grillaukseen soveltuvan viinin valinnassa on itseasiassa sana “grilli”. Grilli on vain väline ruoan valmistusta varten kuten uuni tai liesi.
Sen sijaan kannattaa miettiä ruokalajin päätähteä, oli se sitten nautaa tai kanaa, unohtamatta kuitenkaan lisukkeita, marinadia ja kastikkeita. Jos grillaat kasviksia tai halloumi-juustoa, suuntaa raikkaisiin rypälelajikkeisiin kuten sauvignon blanc, chenin blanc, riesling tai kokeile pirskahtelevaa prosecco-kuohuviiniä.
Kalaa grillatessa kokeile esimerkiksi roseekuohuviiniä tai yllätä vieraat lasillisella punaista pinot noiria. Makkaroiden kanssa toimii niin puolikuiva riesling kuin mehevä malbec, riippuen hieman minkälainen makkara on kyseessä.
Possun kanssa valmistustapa on kaiken a ja o. Jos marinadissa on makeutta tai tulisuutta, aavistuksen makeat valko- ja roseeviinit toimivat hyvin. Savuisten grilliribsien kanssa toimii täyteläinen mutta ei liian tanniininen punaviini kuten zinfandel.
Grillattu liha kuuluu kesään kuin nenä päähän. Kun grillissä tirisee perinteinen entrecôte tai flank steak on turha kikkailu usein turhaa. Possun, kalan, kanan sekä kasvisten kanssa on luontevampaa kokeilla erilaisia rohkeita yhdistelmiä, mutta naudanliha ja punaviini ovat kuin luotuja toisilleen.
Pihviä grillatessa lasiin lorahtaa espanjalainen tempranillo, australialainen shiraz tai klassinen chianti Toscanasta. Punaviinissä tulisi olla hyvä tanniinirakenne sekä runsaasti mehevää hedelmäisyyttä, jotta lopputulos ei olisi kömpelö.
Grillaus on rentoa puuhaa, joten viineistäkään ei kannata ottaa turhaa stressiä.
KANA- JA KASVISVARTAAT
Pirteän mansikkainen ja hennon makea kalifornialainen rosee on mainio va-linta mausteisten ruokien seuraan. Puolimakea roseeviini ei säikähdä tuli-siakaan ruokia ja viinin hapokkuus jättää suuhun raikkaan jälkimaun. Kokeile rohkeasti marinoitujen grillivartaiden kanssa tai ihan sellaisenaan laiturin no-kassa nautittuna.
TUOREMAKKARAT JA BURGERIT
Yali Wetland Reserva Carmenere
Kypsän marjaisa carmenere löytää paikkansa niin aurinkotuolista kuin ruokapöydästä. Chileläisen carmeneren mehevän herukkainen makuprofiili tasapainoittaa marjaisuudellaan lihaisan makkaralajitelman vahvoja makuja. Napakan suutuntuman ansiosta Yali Wetland Reserva Carmenere ei myöskään kalpene erilaisten burgerien ja herkullisten lisukkeiden seurassa.
ENTRECÔTE
Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet
Ronskin täyteläinen ja tanniininen australialainen punaviini on täsmäosuma mehevälle grillipihville. Viinin mausteinen ja intensiivinen makumaailma pelaa loistavasti yhteen naudanlihan makujen kanssa. Harteikas tanniinirakenne antaa luontevan vastaparin rasvaiselle naudanlihalle. Laadukas entrecôte tai t-luupihvi chimichurri-kastikkeella on täydellinen yhdistelmä viettelevälle punaviinille.
HUOM! Aurinkoisena kesäpäivänä grillatessa liian lämpimänä tarjoiltu viini on yhtä tervetullut kuin tyhjä kaasupullo. Aurinko lämmittää viinilasin yllättävän nopeasti, joten tarjoile viini mieluummin suoraan jääkaapista.