Monipuolisen grillaajan luottoviinit

Grillaaminen on kesäkauden ehdoton ykkösharrastus. Lue millaisia viinejä kannattaa valita grilliruoille ja miksi!

Grilliruokien kirjo on todella monipuolinen, mikä tulisi näkyä myös juomatarjoilussa. Punaviiniä lihalle ja valkoviiniä kalalle on hyvä, joskin hieman pölyttynyt nyrkkisääntö.

Ennen viinin valintaa on hyvä hahmotella mielessä meneekö ritilälle t-luupihvi, tuoremakkaraa tai vaikkapa kokonainen ananas. Etukäteen mietitty kokonaisuus auttaa välttämään suurimmat kuopat ja takaamaan onnistuneen herkutteluhetken.

Grillaaminen on monipuolista ruoanlaittoa, joka tulisi näkyä myös juomavalinnoissa.

Grillikuvun alta paljastuu usein sekalainen lajitelma erilaisia herkkuja, joten monipuolisuus viinissä on tervetullut ominaisuus. Esimerkiksi raikkaan hedelmäiset roseeviinit yllättävät monipuolisuudellaan, sillä hento makeus viinissä auttaa sitä taipumaan erilaisten ruokien kaveriksi.

Grilliviini? Yhdistä viini ruokaan, älä kodinkoneeseen

Suurin kompastuskivi grillaukseen soveltuvan viinin valinnassa on itseasiassa sana “grilli”. Grilli on vain väline ruoan valmistusta varten kuten uuni tai liesi.

Sen sijaan kannattaa miettiä ruokalajin päätähteä, oli se sitten nautaa tai kanaa, unohtamatta kuitenkaan lisukkeita, marinadia ja kastikkeita. Jos grillaat kasviksia tai halloumi-juustoa, suuntaa raikkaisiin rypälelajikkeisiin kuten sauvignon blanc, chenin blanc, riesling tai kokeile pirskahtelevaa prosecco-kuohuviiniä.

Valkoviineistä esimerkiksi sauvignon blanc tai riesling-rypäleistä valmistetut viinit tai pirskahteleva prosecco-kuohuviini toimivat grillatun halloumi-juuston kanssa.

Kalaa grillatessa kokeile esimerkiksi roseekuohuviiniä tai yllätä vieraat lasillisella punaista pinot noiria. Makkaroiden kanssa toimii niin puolikuiva riesling kuin mehevä malbec, riippuen hieman minkälainen makkara on kyseessä.

Possun kanssa valmistustapa on kaiken a ja o. Jos marinadissa on makeutta tai tulisuutta, aavistuksen makeat valko- ja roseeviinit toimivat hyvin. Savuisten grilliribsien kanssa toimii täyteläinen mutta ei liian tanniininen punaviini kuten zinfandel.

Punaviini toimii ja syystäkin

Grillattu liha kuuluu kesään kuin nenä päähän. Kun grillissä tirisee perinteinen entrecôte tai flank steak on turha kikkailu usein turhaa. Possun, kalan, kanan sekä kasvisten kanssa on luontevampaa kokeilla erilaisia rohkeita yhdistelmiä, mutta naudanliha ja punaviini ovat kuin luotuja toisilleen.

Pihviä grillatessa lasiin lorahtaa espanjalainen tempranillo, australialainen shiraz tai klassinen chianti Toscanasta. Punaviinissä tulisi olla hyvä tanniinirakenne sekä runsaasti mehevää hedelmäisyyttä, jotta lopputulos ei olisi kömpelö.

Pihviä grillatessa lasiin lorahtaa espanjalainen tempranillo, australialainen shiraz tai klassinen chianti Toscanasta

Grillaus on rentoa puuhaa, joten viineistäkään ei kannata ottaa turhaa stressiä.

Poimi viinivinkit kesän grillijuhliin

KANA- JA KASVISVARTAAT 

Beringer Zinfandel Rosé

Pirteän mansikkainen ja hennon makea kalifornialainen rosee on mainio va-linta mausteisten ruokien seuraan. Puolimakea roseeviini ei säikähdä tuli-siakaan ruokia ja viinin hapokkuus jättää suuhun raikkaan jälkimaun. Kokeile rohkeasti marinoitujen grillivartaiden kanssa tai ihan sellaisenaan laiturin no-kassa nautittuna.

TUOREMAKKARAT JA BURGERIT 

Yali Wetland Reserva Carmenere

Kypsän marjaisa carmenere löytää paikkansa niin aurinkotuolista kuin ruokapöydästä. Chileläisen carmeneren mehevän herukkainen makuprofiili tasapainoittaa marjaisuudellaan lihaisan makkaralajitelman vahvoja makuja. Napakan suutuntuman ansiosta Yali Wetland Reserva Carmenere ei myöskään kalpene erilaisten burgerien ja herkullisten lisukkeiden seurassa.

ENTRECÔTE

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet

Ronskin täyteläinen ja tanniininen australialainen punaviini on täsmäosuma mehevälle grillipihville. Viinin mausteinen ja intensiivinen makumaailma pelaa loistavasti yhteen naudanlihan makujen kanssa. Harteikas tanniinirakenne antaa luontevan vastaparin rasvaiselle naudanlihalle. Laadukas entrecôte tai t-luupihvi chimichurri-kastikkeella on täydellinen yhdistelmä viettelevälle punaviinille.

HUOM! Aurinkoisena kesäpäivänä grillatessa liian lämpimänä tarjoiltu viini on yhtä tervetullut kuin tyhjä kaasupullo. Aurinko lämmittää viinilasin yllättävän nopeasti, joten tarjoile viini mieluummin suoraan jääkaapista.

Teksti ja suositukset: Ilkka Sirén
Porvoolainen viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Kansainvälisesti hän on julkaissut artikkeleita mm. Wine Enthusiast, BBC ja Fine Dining Lovers -julkaisuissa. Sirén toimii myös tuomarina Concours Mondial de Bruxelles -viinikilpailussa ja on Confraria do Vinho do Porto -portviinijärjestön ritaroima jäsen sekä Consejo Regulador de la D.O. ‘Jerez-Xérès-Sherry' -järjestön sertifioima sherry-kouluttaja. Sirén oli ehdolla arvostetun IWSC Wine Communicator of the Year 2018 -palkinnon saajaksi.

Grillatut karitsanvartaat 19 Crimes -tyyliin

Marinoi karitsa ronskisti punaviinillä, rosmariinillä ja valkosipulilla. Nauti mausteisen 19 Crimes -aussiviinin kanssa. Tämä on kesän paras combo!