Shiraz-punaviinit liharuoille Uudesta maailmasta

Ranskasta lähtöisin olevaa tumman mausteista ja kypsän hedelmäistä tummaa rypälelajiketta kutsutaan kotimaassaan nimellä Syrah ja esimerkiksi Australiassa se tunnetaan Shirazina. Nappaa täsmämakuparit liharuoille niin australialaisista kun eteläafrikkalaisista Shiraz-viineistä.
Shiraz-punaviinit pääsiäiseen Uudesta maailmasta

Uudesta maailmasta kuten Australiasta tai Etelä-Afrikasta tulevat Shiraz-viinit ovat suoraviivaisempia ja runsaamman marjaisia kuin eurooppalaiset serkkunsa. Shiraz on yksi Australian ikonisimmista ja ensimmäisistä rypälelajikkeista ja maasta löytyy maailman vanhimpia edelleen satoa tuottavia Shiraz-köynnöksiä.

Tunnetuin Shiraz-viinintuotantoalue Australiassa on kuuluisa Barossa Valley, josta tulevat mehevän hilloiset ja täyteläiset, korkean alkoholiprosenttipitoisuuden punaviinit, jotka sopivat hyvin barbeque-ruoille ja pihveille. Shiraz-lajikkeen sokerimäärä on luonnostaan korkea ja mitä enemmän auringonvaloa sen kasvulle on tarjolla, sitä korkeammaksi sokerimäärä nousee. Viinin käydessä sokeri muuntuu alkoholiksi, ja kuumien kasvuolosuhteiden Shiraz-viineissä onkin jopa 15 % alkoholia.

Aussi-shirazit maistuvat rennon bbq-ruoan kuten grillattujen lampaankyljysten kanssa

Shiraz kasvaa Barossan lisäksi laajasti eri puolilla Australiaa ja onkin maa viljellyin lajike. Barossa sijaitsee tunnin ajomatkan päässä etelä-Australian viinipääkaupunkina tunnetusta Adelaidesta. Puoli tuntia Adelaidesta etelään sijaitsee puolestaan McLaren Vale. Siellä valmistetaan hieman eurooppalaistyylisempiä Shiraz-viinejä, koska ilmasto on viileämpi kuin kuumassa Barossassa.

Aussi-shirazit valmistetaan tyypillisesti mahdollisimman tasalaatuisiksi ja heti nautittaviksi. Ne maistuvat hyvin paikallisen rennon bbq-ruoan kuten grillattujen lampaankyljysten kanssa.

Etelä-Afrikan Shirazit toimivat erityisesti riistan kanssa

Vaikka Shiraz-viinit ovat tunnetuimpia Australiassa, lajiketta viljellään useissa muissa maissa. Se on Etelä-Afrikan toiseksi viljellyin tumma lajike. Eteläafrikkalaiset punaviinit toimivat erityisesti riistamaisemman lihan sekä savustetun tai avotulella grillatun lihan kanssa, sillä maan punaviineissä itsessään aistii usein savuisia aromeja.

Kokeile makupareja

Etelä-Afrikasta Two Oceans Shiraz ja kevyesti savustettu karitsanpaisti roseena
Australiasta Lindeman’s BIN 50 Shiraz ja kevyesti glaseerattu ylikypsä possu

Etelä-Afrikasta Nederburg The Winemasters Shiraz ja yrttikuorrutettu savustettu lampaanpaisti
Australiasta Rosemount Diamond Label Shiraz ja naudanpaahtopaisti roseena hapankirsikkakastikkeen kera

Vinkit antoi Altia Akatemian viinivalmentaja Mikael Karttunen

Yrttimarinoitua karitsan fileetä lehtikaalipestolla

Lehtikaalipesto ja -sipsit tuovat pikantin lisän yrttiseen karitsaan. Nauti Nederburg-punaviinin kera.