Uudesta maailmasta kuten Australiasta tai Etelä-Afrikasta tulevat Shiraz-viinit ovat suoraviivaisempia ja runsaamman marjaisia kuin eurooppalaiset serkkunsa. Shiraz on yksi Australian ikonisimmista ja ensimmäisistä rypälelajikkeista ja maasta löytyy maailman vanhimpia edelleen satoa tuottavia Shiraz-köynnöksiä.
Tunnetuin Shiraz-viinintuotantoalue Australiassa on kuuluisa Barossa Valley, josta tulevat mehevän hilloiset ja täyteläiset, korkean alkoholiprosenttipitoisuuden punaviinit, jotka sopivat hyvin barbeque-ruoille ja pihveille. Shiraz-lajikkeen sokerimäärä on luonnostaan korkea ja mitä enemmän auringonvaloa sen kasvulle on tarjolla, sitä korkeammaksi sokerimäärä nousee. Viinin käydessä sokeri muuntuu alkoholiksi, ja kuumien kasvuolosuhteiden Shiraz-viineissä onkin jopa 15 % alkoholia.
Shiraz kasvaa Barossan lisäksi laajasti eri puolilla Australiaa ja onkin maa viljellyin lajike. Barossa sijaitsee tunnin ajomatkan päässä etelä-Australian viinipääkaupunkina tunnetusta Adelaidesta. Puoli tuntia Adelaidesta etelään sijaitsee puolestaan McLaren Vale. Siellä valmistetaan hieman eurooppalaistyylisempiä Shiraz-viinejä, koska ilmasto on viileämpi kuin kuumassa Barossassa.
Aussi-shirazit valmistetaan tyypillisesti mahdollisimman tasalaatuisiksi ja heti nautittaviksi. Ne maistuvat hyvin paikallisen rennon bbq-ruoan kuten grillattujen lampaankyljysten kanssa.
Vaikka Shiraz-viinit ovat tunnetuimpia Australiassa, lajiketta viljellään useissa muissa maissa. Se on Etelä-Afrikan toiseksi viljellyin tumma lajike. Eteläafrikkalaiset punaviinit toimivat erityisesti riistamaisemman lihan sekä savustetun tai avotulella grillatun lihan kanssa, sillä maan punaviineissä itsessään aistii usein savuisia aromeja.
Etelä-Afrikasta Two Oceans Shiraz ja kevyesti savustettu karitsanpaisti roseena
Australiasta Lindeman’s BIN 50 Shiraz ja kevyesti glaseerattu ylikypsä possu
Etelä-Afrikasta Nederburg The Winemasters Shiraz ja yrttikuorrutettu savustettu lampaanpaisti
Australiasta Rosemount Diamond Label Shiraz ja naudanpaahtopaisti roseena hapankirsikkakastikkeen kera
Vinkit antoi Altia Akatemian viinivalmentaja Mikael Karttunen