Juhannus - keskikesän juhla

Keskikesän juhla on parhaimmillaan mökillä tai maalla vietettynä, mutta ikimuistoisen juhlatunnelman löytää nykyään myös kaupunkimaisemista. Yöttömästä yöstä nautitaan usein isommassa seurueessa ja perinteisten juhannustraditioiden lisäksi rento kesäruoka ja hyvä viini ovat tärkeä osa juhlaa. Suomalaista juhannusta juhlitaan säässä kuin säässä - satoi tai paistoi.
Juhannus - keskikesän juhla

Kesäkuun lopulla vietettävä juhannus on monelle suomalaiselle yksi kesän kohokohdista. Tällöin mökeillä käy kuhina, kun perheet ja ystävät kokoontuvat juhlimaan kesän suurinta juhlaa. Juhannus on täynnä perinteitä ja juhannusseurueet siirtyvät usein rannoille katselemaan näyttäviä kokkoja. Ilta huipentuu monilla paikkakunnilla järjestettäviin juhannustansseihin, jonka lisäksi hauskat juhannustaiat saavat ystäväporukan kokeilemaan toinen toistaan älyttömämpiä juttuja.

Kevyttä ruokaa ja raikasta valkoviiniä

Juhannuksen tienoilla kaupat ja torit täyttyvät kotimaisista varhaisperunoista. Juhannuspöydässä komeileekin usein maukkaita pikkuperunoita, jotka maistuvat parhaalta esimerkiksi savustetun kalan ja raikkaan salaatin rinnalla. Myös sillit ja erilaiset silakkaherkut kuuluvat juhannuspöydän vakioherkkuihin.

Kevyen kalaruoan rinnalle sopii erinomaisesti pirteän hedelmäinen Cazes Le Cop Organic Muscat Viognier, jota myydään kätevässä 1,5 litran viinipussissa. Myös raikas Chill Out Crisp & Fruity Organic Riesling on kuin tehty mehevän savukalan kumppaniksi. Molemmat ovat luomuviinejä ympäristöystävällisimmissä pakkauksissa.

Grilliruoka kaipaa tuhtia punaviiniä

Juhannuksena grillissä tirisevät mehukkaat pihvit ja värikkäät liha-kasvisvartaat vaativat rinnalleen punaviiniä. Kokeile mehevän hilloista Chill Out Smooth & Soft Cabernet Sauvignonia tai täyteläistä ja kypsän marjaisaa Two Oceans Shirazia. Tutustu myös kesäisiin grillausresepteihin!

Kuohuviinipullo mukaan juhannuskokolle

Kun ilta alkaa hämärtyä ja juhannuskokot sytytetään, oikea juomavalinta on juhlava kuohuviini. Näyttävän kokon lämmössä nautittu hienostunut puolimakea Codorníu Ecológica Semi Seco on tällöin hyvä valinta lasiin. Kokeile nuotiolla paistettujen pitsireunaisten muurinpohjalettujen kanssa iloisen pinkkiä ja mansikkaista J.C. Le Roux La Fleurette -rosékuohuvaa. Suomalaisten rakastamalle kesämarjalle eli mansikalle nostetaan tietysti oma maljansa aidoista mansikoista tehdyllä Fresitalla.

Taikoja ja boolia

Valoisa myöhäisilta pitää usein sisällään pihapelejä ja juhannustaikoja. Hauskan ja rennon ajanvietteen rinnalle sopii hyvin helppo ja huoleton booli.

Kokeile esimerkiksi matala-alkoholisia ja hedelmäisiä Rustiikki-, Aurinkoranta- ja Mandfred-booleja. Tai tutustu koko booliohjevalikoimaan.