Makupari: viini ja tapakset

Viinit ja tapakset kuuluvat espanjalaiseen elämäntyyliin ja sopivat myös yhteen erinomaisesti. Omasta mausta riippuen tapasten oheen voi valita niin punaviinin, kuohuviinin kuin hedelmäisen sangriankin.
tapakset

Pienten tapas-ruokalajien kirjo on laaja ja heijastaa Espanjan eri alueiden ruokaperinteiden monipuolisuutta. Niitä on perinteisesti nautittu kahviloissa ja kotoisissa baareissa lounaan ja päivällisen välillä iltapäivän pikkuherkkuina tai aterian alkupaloina. Nykypäivänä tapaksista voi kuitenkin koota jopa kokonaisen aterian, jonka voi rakentaa sekä lämpimiä että kylmiä ruokalajeja yhdistellen.

Tapaksia nautitaan perinteisesti espanjalaisen punaviinin tai hyvän aperitiivin, kuten esimerkiksi sherryn kanssa. Vaikkapa noin tuntia ennen tarjoilua hapettumaan avattu pullo espanjalaista Faustino VII -punaviiniä tai viilennetty sherry toimivat tapasten seurassa. Kuohuviinin ystävä voi valita tapasten kanssa Codorníu Clásico Sec -cavaa. Kesäisin tapaksia nautitaan myös sangrian kanssa.

Tapakset – mikä ihana syy nähdä ystäviä!

Osa tapasten viehätyksestä piilee sosiaalisuudessa: niiden syöminen on loistava keino nauttia ruokailusta yhdessä ystävien ja perheenjäsenten kanssa.

Kielenvievät pikkuherkut kuuluvat espanjalaiseen iltaan. Alkupalaksi riittää kaksi tai kolme erilaista tapasta, mutta runsas tapaslauta käy jo ateriasta. Aterian voi viimeistellä teemaan sopivasti manchego-juustolla.

Perinteisiä tapaksia ovat:

  • oliivit
  • pähkinät
  • pan con tomate – patonki tomaateilla
  • manchego-juustokuutiot
  • serrano-kinkkusiivut
  • hunajameloni kuutioina
  • makkaran palaset, esim. chorizo
  • simpukat
  • friteeratut mustekalat
  • marinoidut herkkusienet
Tiesitkö, että…?

Espanjan kielen sana tapa tarkoittaa kantta. Aikoinaan pienten herkkuannosten, kuten paahdetun patonkiviipaleen tarkoituksena on ollut suojata viinilasia pörrääviltä hyönteisiltä.

Tapaslauta

Erilaiset espanjalaiset makkarat ja manchego-juusto ovat pääosissa ruokakirjailija Tiina Rantasen tapas-menussa.