Makupari: viini ja tex mex

Meksikolaisen keittiön peruspilareita ovat chilipippurit, mustat pavut ja tortillat. Tuliselle tex mex -ruoalle pärjäävät parhaiten hedelmäisen lempeät ja hieman jäännössokeriset valkoviinit.

Amerikkalaisittain sovellettu tex mex -ruoka on tunnettu tulisista ja rehdeistä mauistaan. Myös tomaattisalsalla, avokadoista tehdyllä guacamole-tahnalla ja maissilla on tärkeä rooli. 

Suosituimpia tex mex -ruokia ovat maukas chili con carne ja itse käärityt fajitakset eli täytetyt tortillat. Myös maissi on olennainen osa meksikolaista ruokaa ja siitä valmistetaan esimerkiksi nachot, tacot ja tortillat. Meksikolaista elämäniloa heijasteleva tex mex -ruoka on sosiaalista syömistä parhaimmillaan ja siksi loistava valinta vaikkapa illanistujaisiin.

Millainen juoma tex-mexille?

Juomavalintojen tekeminen tex mex -ruoan kanssa voi olla haastavaa, sillä tulisen ruoan ja viinin yhdistäminen on usein vaikeaa. Chilin polttava ja kokonaisvaltainen maku peittoaa helposti hienostuneen viinin, mutta hedelmäiset ja jäännössokeriset viinit onnistuvat helpottamaan suun poltetta. Viinin hienoinen sokerisuus ja tarpeeksi kylmä tarjoilulämpötila auttavat.

Tex mex -keittiön ohuiden maissileipien kuten tortillojen ja tacojen kanssa lasiin voi kaataa kevyen pirteää ja hedelmäistä valkoviiniä Chill Out Crisp & Fruity Organic Rieslingiä tai makeampaa espanjalaista El Tiempo Blancoa Jos haluat valita ruokajuomaksi punaviiniä, suosi kevyitä, hedelmäisiä ja myös aavistuksen jäännössokeria sisältäviä viinejä kuten argentiinalainen Trapiche Pinot Noir Oak Cask.

Viisi vinkkiä tulisen ruoan ystävälle

1. Vesi ei useinkaan auta tulisuuteen. Parhaiten pääset poltteesta eroon syömällä palan vaaleaa leipää tai nauttimalla maitotuotteita.

2. Lisää ruokaan hieman sokeria tai hunajaa, sillä makeus vähentää chilin voimakkuutta. Myös viinissä oleva sokeri auttaa tulisuudessa.

3. Toinen tapa miedontaa liian voimakasta kastiketta, on puristaa joukkoon happopitoista limeä tai sitruunaa.

4. Mikäli nautit tulisen ruoan kanssa viiniä, tarjoile se hyvin jäähdytettynä. Kylmä juoma viilentää ihanasti.

5. Tulisen ruoan kanssa voi valita matala-alkoholisen viinin. Chilipitoisen ruoan kanssa tulee yleensä juotua enemmän ja suurempia kulauksia.

Tiesitkö että...?
Meksikolainen ruoka ei ole täysin sama asia kuin tex mex. Tex mex eli Teksasin meksikolainen keittiö on syntynyt kahden keittiön kohdatessa Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla. Tex mex eroaa meksikolaisesta ruoasta esimerkiksi sillä, että lihaa, varsinkin jauhelihaa, käytetään paljon enemmän.

Kananacho-lautanen

Valmista helposti herkullinen kana-pekoni-nachovuoka isonkin porukan illanviettoon. Kolmen litran mehevästä Lindeman's Shiraz -punaviinipakkauksesta riittää lasilliset jopa 25 hengelle.