Millaisia ovat eri kuohuviinit?

Kaikki samppanja on kuohuviiniä, mutta kaikki kuohuviini ei ole samppanjaa. Mikä kuplajuomia erottaa toisistaan ja missä kaikkialla kuohuviiniä valmistetaan?

Samppanjan ohella tunnetuimpia kuohuviinejä ovat espanjalainen cava, italialaiset prosecco ja spumante sekä saksalainen sekt. Kuohuviinejä tuotetaan kuitenkin ympäri maailmaa Englannista Australiaan ja Argentiinasta Etelä-Afrikkaan. Kuohuviinityyppiin vaikuttavat tuotantoalue ja käytetyt rypäleet, sekä kuohuviinin valmistusmenetelmä.

Perinteisen pullokäymismenetelmän lisäksi käytössä on muitakin tapoja valmistaa kuohuviinejä. Niitä ovat tankkikäymismenetelmä, siirtomenetelmä sekä hiilidioksidin lisääminen valmiiseen viiniin. Myös kuohuviineihin käytettyjä rypälelajikkeita on useita. Monilla kuohuviinin tuotantoalueilla on oma lainsäädäntönsä, joka säätelee näitä ja muita tekijöitä. Lue lisää kuohuviinin valmistuksesta.

Samppanjan salaisuudet

Samppanjaksi saa kutsua ainoastaan kuohuviinejä, jotka on tuotettu Ranskassa Champagnen viinialueella. Champagne eli samppanjan alue sijaitsee vajaat 200 kilometriä Pariisin itäpuolella. 

Samppanjan salaisuus kätkeytyy maakunnan pitkiin viiniperinteisiin. Jo Ranskaa valloittaneet roomalaiset ymmärsivät Champagnen maaperän ja ilmaston soveltuvan täydellisesti viininviljelyyn. Keskiajalla viinintekoperinne oli luostareiden vastuulla ja jo renessanssin aikaan Champagnen viinit olivat arvostettuja kuninkaiden ja varakkaiden keskuudessa. Tultaessa 1700-luvulle samppanja oli valloittanut eurooppalaiset kaupungit ja seuraavalla vuosisadalla koko maailman. Samppanjan valmistuksen pitkät perinteet ovat luoneet ranskalaiselle kuohuviinille etulyöntiaseman, jota muut kuohuviinit tuskin koskaan tulevat kuromaan kiinni.

Sallitun tuotantoalueen lisäksi lainsäädäntö määrittelee tarkoin niin samppanjassa sallitut rypälelajikkeet kuin valmistusmenetelmät. Samppanjan kolme pääasiallista rypälelajiketta ovat valkoinen Chardonnay sekä punaiset Pinot Noir ja Pinot Meunier. Näitä käytetään niin sekoituksina kuin yksinään. 

Kaikki samppanja valmistetaan perinteisellä kuohuviinimenetelmällä eli méthode traditionnelle -menetelmällä, joka tarkoittaa sitä, että tavallisen alkoholikäymisen jälkeen toinen käyminen, eli hiilidioksidikäyminen tapahtuu suljetussa pullossa. Muun muassa rajoitettu tuotantoalue, valmistusmenetelmä ja suuri kysyntä aiheuttavat sen, että samppanjan hinta nousee usein muita kuohuviinejä korkeammaksi.

Cava – katalonialaisten kuplien tarina

Koillis-Espanjan Penedèsin maakunnassa syntyvä cava on lyhyen olemassaolonsa aikana hurmannut kuohuviinien ystävät ympäri maailman. Samppanjan pikkusiskoksikin kutsutun cavan salaisuus kätkeytyy kuohujuoman keveyteen, raikkaaseen makuun ja mutkattomuuteen. Vaikka cava tehdään täsmälleen samalla ikivanhalla pullokäymismenetelmällä kuin samppanja, ei sitä saa nimittää "samppanjamenetelmäksi”. Menetelmän nimi on método tradicional, eli perinteinen menetelmä, joka perustuu pullossa tapahtuvaan toiseen käymiseen.

Katalonialaisen kuohuviinin tarina sai alkunsa 1800-luvun lopulla, kun penedèsiläisen viininviljelijäperheen poika päätti lähteä tutustumaan viinintuotantoon kotimaansa rajojen ulkopuolelle. Seikkailu johdatti Josep Raventós Fatjón maailman tunnetuimman kuohuviinin kotinurkille Champagnen maakuntaan. Samppanja oli jo tuohon aikaan kansainväliseen arvoon kohonnut viini, joka tunnettiin Amerikkoja myöten. Kuplivan viinin syntyyn liittyvät salaisuudet avautuivat nuorelle miehelle ja kotimatkalla hän sai ajatuksen kuohuviinin valmistamisesta kotona Penedèsin maakunnassa. Nuoren miehen muistiinpanoista löytyivät samppanjamestareiden opetukset eri rypälelajikkeiden sekoituksesta, viinin toisesta pullokäymisestä ja uudelleenkorkituksesta.

Vanhemmat suhtautuivat matkalta palanneen nuoren miehen ideoihin innostuneesti ja pian Codorníun viinikellarissa avattiin ensimmäinen katalonialaisista rypäleistä valmistettu kuohuviini. Historiallinen vuosi oli 1872. Barcelonalaiset ihastuivat Josep Raventós Fatjón lanseeraamaan kuohujuomaan hetkessä ja vaikka tuotantoa kasvatettiin vuosi vuodelta, kaikki Codorníun kellareissa syntyvät viinit tekivät hetkessä kauppansa. Codorníun valmistamasta kuohuviinistä tuli muutamassa vuodessa Raventósin perheen päätulonlähde. Menestyksen liekki ei tunnu hiipuvan, sillä nykyisin Sant Sadurni d’Anoiassa sijaitsevalla Codorníun tilalla syntyy vuosittain 60 miljoonaa pulloa cavaa.

Mistä cava valmistetaan?

Klassinen cava syntyy kolmen rypälelajikkeen sekoituksesta. Kuohuviinin valmistus alkaa syyskuussa Macabeo-lajikkeen sadonkorjuulla. Macabeo on jo pitkään ollut Katalonian viljellyin valkoinen rypälelajike ja sen rooli kuohuviinisekoituksessa on virkeän omenaisen aromin varmistaminen. Syyskuun lopussa tarhoilta poimitaan talteen Xarel-lo-rypäleet. Vanha vaalea lajike varmistaa cavan hapokkuuden ja raikkauden. Viimeisenä lajikkeena tarhoilta korjataan Parellada, joka viimeistelee katalonialaisen kuohujuoman kukkealla aromillaan. Myös Chardonnayta, yhtä samppanjan perusrypäleistä, on lupa käyttää. Kokeilumielessä sallitaan myös toisen samppanjarypäleen, Pinot Noirin käyttö.

Samppanjan pikkusiskoksikin kutsutun cavan salaisuus kätkeytyy kuohujuoman keveyteen, raikkaaseen makuun ja mutkattomuuteen.

Alun perin cavaa kutsuttiin samppanjaan viittavilla katalaaninkielisillä nimillä champaña ja xampany. Ranskalaiset halusivat kuitenkin suojella samppanja-nimikettä, joten vuonna 1970 Espanjassa otettiin käyttöön termi cava. Nimi tulee katalaanin kielestä ja se tarkoittaa kellaria. Lyhyt, ytimekäs ja lähes kaikissa kulttuureissa helposti lausuttava nimi yleistyi vasta 1990-luvun alussa. Nykyisin cava on kuitenkin tuttu kaikilla mantereilla. Cava on monipuolinen aperitiivi sekä seurustelu- ja ruokajuoma.

Kuivat ja rapean raikkaat cavat vahvistavat heräilevää ruokahalua. Myös roseecava on erinomainen aperitiivi, jonka rinnalla voi tarjota vaikkapa käden käänteessä syntyviä klassisia tapaksia. Manchego-lampaanmaitojuusto, ilmakuivattu jamón serrano, yrttimarinoidut oliivit ja tortilla-perunamunakas ovat muutamia roseecavan kanssa loistavasti maistuvia pikkusuolaisia. Pidempään kypsyneestä cavasta saa raikastavan ja tasapainottavan ruokajuoman esimerkiksi savustetulle kalalle tai mausteiselle kasvisruoalle.

Pongrácz Brut

Hinta Alkossa
15,88 €

Uuden maailman kuohuvat yllättävät

Kuohuviinien ilosanoma on levinnyt viimeisten vuosikymmenten aikana Euroopasta meren takaisiin uusiin viinimaihin. Suomestakin löytyy kirjava joukko persoonallisia ja laadukkaita kuohujuomia, joiden kotimaa sijoittuu Argentiinaan, Chileen, Yhdysvaltoihin tai Etelä-Afrikkaan.

Etelä-Afrikan ensimmäinen kuohuviini syntyi maan tunnetuimmalla viinintuotantoalueella Stellenboschissa 1970-luvun alussa. Viini sai hyvän vastaanoton ja pian muutkin tuottajat halusivat kokeilla siipiään kuohujuomarintamalla. Eteläafrikkalaiset ovat jopa luoneet viineilleen oman laatumerkinnän, jonka tunnistaa etiketin Méthode Cape Classique -merkinnästä. Kyse on viinistä, jonka hiilidioksidikäyminen on tapahtunut samppanjan tapaan pullossa ja kuohujuomaa on kypsytetty vähintään 12 kuukautta ennen uudelleenkorkitusta. Eteläafrikkalaiset kuohuviinit valmistetaan yleisesti Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier lajikkeista.  

Argentiinan kuohuviiniteollisuus kehittyi 1950-luvulla, kun Champagnen maakunnassa kotipaikkaansa pitävä samppanjatalo päätti perustaa satelliittiviinitiloja uusille mantereille. Pilottimaaksi valittiin tangosta tunnettu Argentiina, joka oli monelle samppanjatalolle merkittävä vientimaa. Ensimmäinen kuohuviiniviinitila aloitti toimintansa Andien juurella Argentiinan suurimmalla viinintuotantoalueella Mendozassa vuonna 1959. Tänä päivänä Argentiinasta löytyy 75 viinitilaa, joiden kellareissa valmistetaan laadukkaita kuohuviinejä. Viinejä valmistetaan perinteisellä pullokäymismenetelmällä, mutta myös tehokkaalla ja nopealla tankkikäymismenetelmällä. Viineihin käytettävät rypäleet korjataan korkeilta tarhoilta, joissa päivä- ja yölämpötilojen dramaattiset vaihtelut varmistavat rypäleiden raikkaan luonnollisen hapokkuuden.  

Ensimmäinen Andien länsipuolella Chilessä syntynyt kuohuviini näki päivänvalon vuonna 1879. Chardonnay ja Pinot Noir -lajikkeista syntynyt viini oli pitkään Chilen ainoa kuohuviini, kunnes se 1990-luvulla sai lukusia kilpailijoita. Päällimmäinen syy kuohuviinituotannon kasvuun muutama vuosikymmen sitten oli Chilen viinintuotannon leviäminen kuumasta keskuslaaksosta Tyynen valtameren läheisyyteen, jossa viileä ilmanala mahdollistaa raikkaiden rypäleiden tuotannon. Esimerkiksi vain vajaan 20 kilometrin päässä rannikolta sijaitsevasta Casablancan laaksosta saadaan nykyisin erinomaisia rypäleitä raikkaiden ja mutkattomien kuohuviinien valmistukseen.

Yhdysvaltojen kuohuviinin tuotannon alkumetreistä puhuttaessa esille nousee nimi Korbel. Tšekkoslovakian Böömistä paremman elämän toivossa Amerikkaan vuonna 1852 muuttaneet Korbelin veljekset valmistivat ensimmäisen kuohuviininsä Sonomassa vuonna 1892. Veljekset käyttivät kuplajuomansa raaka-aineina paikallisia Riesling, Muscatel, Traminer ja Chasselas -rypäleitä. Nykyisin viinitilalla käytetään Chenin Blanc, Colombard, Chardonnay ja Pinot Noir -lajikkeita. Tšekkiläisten veljesten menestystarina uudella mantereella on vertaansa vailla. Korbel on tänä päivänä Pohjois-Amerikan suurin ja tunnetuin viinitila. Kuohuviinien arvostuksesta kotimarkkinoilla kertoo, että Korbelin viinejä on jo pitkään tarjoiltu Yhdysvaltojen presidentin virkaanastujaisten kunniaksi.

Codorníu

Espanjan Penedèsissä Barcelonan lähistöllä sijaitseva Codorníun viinitila on cavan valmistuksen pioneeri, jonka 450-vuotisesta historiasta löytyy monta mielenkiintoista tarinaa. Viinitalo upeine, historiaa huokuvine kellareineen on jokaiselle kuohuviinin ystävälle lähes pakollinen vierailukohde. Codorníun cavat valmistetaan samalla perinteisellä menetelmällä kuin samppanja ja kaikki talon viinit ovat vegaanisia.


Bollinger

Vuonna 1829 perustettu Bollinger on samppanjoiden ehdotonta eliittiä ja sen tärkeimpänä tavoitteena on ylläpitää viiniensä tyyli, persoonallisuus, korkea laatu ja arvostus. Huolellinen ja uniikki valmistusprosessi alusta loppuun takaa, että Bollinger on viinien aatelia tulevaisuudessakin.