Mitä on Ripasso-viini?

Italialaista Ripasso-punaviinia voidaan kutsua kuuluisan Amarone-viinin pikkuveljeksi. Tutustu tarkemmin, mitä Ripasso-viinit oikein ovat ja miten ne liittyvät Amaroneen.
Mitä on Ripasso-viini?

Kuivatuista viinirypäleistä valmistetut viinit kasvattavat suosiotaan. Ehkä tunnetuin tällainen viini on Pohjois-Italian Valpolicellan viinialueelta tuleva runsaan täyteläinen Amarone-punaviini. Rypäleiden kuivaaminen ennen viininvalmistusta on oiva tapa saada viiniin lisää makua ja aromeja.

Ripasso on italiaa ja tarkoittaa uudelleen käytettyä.

Kuivaamisen aikana rypäleestä haihtuu nestettä, jolloin aromit tiivistyvät ja sokeripitoisuus kasvaa, ja siten myös alkoholipitoisuus nousee hieman.

Näin tehdään ripasso

Ripasso-menetelmällä viini valmistetaan ensin normaalisti kuten punaviini yleensäkin ja sen jälkeen se käytetään uudelleen amarone-viinin valmistuksesta jääneen kuorimassan kanssa. Rypäleet ovat tyypillisiä italailaisia kuten Corvina, Rondinella tai Negrara.

Ripassoa voisi luonnehtia punaviiniksi extra-aromeilla. Se on kallista Amarone-viiniä selkeästi edullisempi vaihtoehto nauttia samantyylisistä kuivattujen hedelmien ja marjojen sekä hienoisen jäännössokerin makumaailmasta.

Ripasso-menetelmällä viiniin kehittyy enemmän makua ja pehmeyttä. Esimerkiksi Cecilia Berettan ripassoa on edellä mainitun ripasso-käymismenetelmän jälkeen kypsytetty vuoden verran tammitynnyreissä sekä sen jälkeen vielä 8-12 kuukautta pullossa.

Ripassot ovat monikäyttöisiä viinejä, koska ne ovat tuhteja ja hapokkaita ja sopivat siksi esimerkiksi riistan, juustojen ja pataruokien kumppaniksi. Katso hirviwellingtonin ohje.

Punaviinirisotto

Punaviinirisotto saa tumman värinsä italialaisesta voimakaspigmenttisestä punaviinistä. Amaronea raaskii kaataa ehkä vain lasiin, mutta käytä risottoon esimerkiksi Ripassoa.