Näin järjestät viini ja juusto -tastingin

Mielenkiintoinen ja kätevä tapa tutustua viini- ja juustopareihin on järjestää tasting. Se toimii myös ohjelmanumerona illanistujaisia ja kiinnostaa kaikkia vieraita aloittelijasta kokeneeseen viininystävään. Näillä Sommelier Antti Uusitalon vinkeillä järjestät onnistuneen viini ja juusto -tastingin.
Näin järjestät viini ja juusto -tastingin

Viini- ja juustomaisteluun tarvitset:

- Noin 150 g/hlö erityyppisiä juustoja voimakkaista mietoihin, kypsytettyihin ja pehmeisiin. Voit valita sekä tuttuja että erikoisempia juustoja.
- Neljää erityyppistä viiniä, esimerkiksi kuivaa tai puolikuivaa valkoviiniä, makeaa valkoviiniä, keskitäyteläistä tai täyteläistä punaviiniä ja portviiniä.
- Muista laittaa tarjolle myös vettä, vaaleaa leipää ja riittävästi viinilaseja.

Ennen maistelua:

- Ota juustot jääkaapista huoneenlämpöön noin kaksi tuntia ennen maistamista.
- Avaa kääreet niin, että juustot tuulettuvat ja peitä ne kevyesti kelmulla kuivumisen estämiseksi.
- Viilennä myös viinit sopivaan tarjoilulämpötilaan: laita punaviinit noin 15 minuutiksi jääkaappiin ennen tarjoilua ja ota valkoviinit jääkaapista huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.
- Leikkaa juustot lautasille ennen tarjoilua.

Maistelun aikana:

- Esittele maistajille viinit ja juustot. Maistelkaa ensin sellaisenaan ja sitten erilaisina yhdistelminä.
- Kannattaa aloittaa miedoimmasta juustosta ja edetä vähitellen voimakkaampaan.
- Viineissä kannattaa edetä valkoviineistä punaviineihin ja lopulta makeisiin viineihin.
- Parasta tastingissa on keskustelu: kertokaa, miltä antimet maistuvat, mitkä yhdistelmät tuntuvat mukavilta ja mikä pari esimerkiksi muodostaa parhaan makuyhdistelmän.

Viikunahilloa ja juustoja

Hillotetuissa viikunoissa tulee esiin kypsää hienoa makua, jota ei muuten löydy raakana poimituista tuoreista viikunoista. Katso hillokkeen ohje ja viinisuositus!