Pinot Noir - kameleonttimainen ruokaviini

Ranskan Burgundista kotoisin olevasta Pinot Noirista voidaan valmistaa oikeissa olosuhteissa loistokkaita punaviinejä. Pinot Noirin salaisuus kätkeytyy lajikkeen uskomattomaan kykyyn peilata kasvualueensa erityisolosuhteita, vuosikertaa ja viinintuottajan tyyliä. Eloisiin pinot noireihin voi tutustua esimerkiksi syksyn riistakauden aikaan tai kevyiden juustojen seurassa. Opi lisää rypäleestä sommelier Antti Uusitalon johdolla.

Pinot Noir - kameleonttimainen ruokaviini

Miltä Pinot Noir maistuu?

Pinot Noir on sanansaattaja, joka kertoo tarinan kotipaikastaan ja antaa vihjeitä kasvukauden säästä. Kasvuympäristöltään paljon vaativa lajike on erityisen herkkä maaperän ja ilmaston vaikutuksille. Hyvissä olosuhteissa viinistä saadaan kuitenkin tuotua esiin aromikas hapokkuus ja eloisa, paikoitellen jopa marjaisa makumaailma. Lämpiminä vuosina viinit ovat laveita ja täyteläisiä. Viileinä vuosina pinot noirit saavat veden kielelle raikkaudellaan ja jäntevällä hedelmäisyydellään.

Burgundin pinot noirien tyyli vaihtelee keveistä ja nuorina juotavista herkistä viineistä rustiikkisiin ja vahvarakenteisiin punaviineihin. Niitä kypsytetään tyypillisesti vanhoissa tammitynnyreissä ennen pullotusta, jotta punaisen lajikkeen herkät aromit eivät jää tammen paahteisen maun varjoon.

Uuden maailman pinot noirit ovat usein Burgundin punaviinejä hedelmäisempiä ja suoraviivaisempia. Yhdysvalloissa, Chilessä, Etelä-Afrikassa tai Uudessa-Seelannissa tuotetut viinit tarjoavat erinomaisia portteja tutustua pinot noirin aromeihin ja ne ovat myös hinnaltaan huomattavasti edullisempia kuin huippuarvostetut ranskalaiset viinit.

Pinot Noir tuo elegantin lisän ruokapöytään

Napakan hapokkuuden ja keveyden ansiosta pinot noirit ovat monipuolisia ruokaviinejä. Elegantit pinot noir -punaviinit tuovat diplomaattisen lisän ruokapöytään; ne toimivat erinomaisesti yhdessä rasvaisen kalan, vaalean lihan, riistan sekä kevyiden juustojen kanssa.

Esimerkiksi klassiset lohimedaljongit tai savustettu ankerias saavat pinot noirista verrattoman makuparin. Myös monet riistan ystävät ylistävät pinot noirin keveyttä, joka ei peitä riistaruokien omaa villin luonnollista makua.

Pinot noir sopii myös sorsan, peltopyyn tai fasaanin seuraan. Paahdettu ja rapeapintainen ankanrinta sekä kevyesti tammitettu pinot noir ovat yhdistelmä, jolla on helppo tehdä vaikutus illallisvieraisiin. Pinot Noir on oivallinen kumppani myös kepeään juustoiltaan. Kokeile sen kanssa esimerkiksi klassista brie-juustoa, normandilaista camembertia tai kotimaisten pienjuustoloiden juustoja.

Kotiseutu Itä-Ranskan Burgundissa

Pinot Noiria ylistetään tänä päivänä kaikilla mantereilla, mutta mystisen lajikkeen syntyhetkestä ja -paikasta osataan sanoa vain arvioita. Vanhan lajikkeen kotiseutu sijoittuu kuitenkin mitä todennäköisimmin Itä-Ranskan Burgundiin. Monet tutkijat uskovat, että Pinot Noir on villi viiniköynnös, Vitis Sylvestrisin jälkeläinen.

Länsimaisen ajanlaskun alussa eläneen roomalaisen kirjailijan ja kasvitieteilijän Lucius Junius Moderatus Columellan kirjoittamassa De Re Rustica -kirjassa kerrotaan Burgundissa kasvavasta punaisesta rypälelajikkeesta, jonka kuvaus sopii lähes täydellisesti Pinot Noiriin. Vaikka italialaismies saattoi olla ensimmäinen Pinot Noirista virallisesti kirjoittanut tieteilijä, johtolanka ei ole täydellinen, sillä kirjan sivuilta ei löydy mainintaa lajikkeen nimestä.

Pinot Noir -rypäleellä on tärkeä asema myös Champagnessa, missä sitä käytetään klassisessa samppanjasekoituksessa Pinot Meunierin ja Chardonnayn rinnalla.

Vaikka tutkijat eivät ole onnistuneet pääsemään rypälelajikkeen alkulähteille, Pinot Noirin tiedetään kuuluvan laajaan Pinot-nimellä alkavien köynnösten perheeseen. Sukuhaaran muita jäseniä ovat muun muassa Pinot Blanc, Pinot Meunier ja Pinot Gris.

Pinot Noir kiinnostaa myös uutta maailmaa

Pinot Noir on onnistunut säilyttämään vahvan asemansa Burgundissa. Maailman tunnetuimmat ja arvostetuimmat pinot noir -viinit ovat kotoisin Côte d'Orin viinintuotantoalueelta. Lajike tunnetaan myös muulla Ranskassa, lähinnä viileillä viinintuotantoalueilla, kuten Alsacessa, Jurassa ja Loire-jokilaaksossa. Ranskan ulkopuolella lajiketta viljellään ainakin Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä ja Pohjois-Italiassa.

Pinot Noirin uuden maailman valloitus on tapahtunut vasta viimeisten vuosikymmenien aikana. Viinin ystävien kasvava kiinnostus rypälelajiketta kohtaan on painostanut jokaista viinintuottajamaata etsimään Pinot Noirille sopivia kasvualueita, jotka löytyvät usein viileiltä rannikkoseuduilta. Yhdysvaltojen tunnetuimmat Pinot Noirit kasvatetaan Kaliforniassa. Myös Kanadassa, Chilessä ja Niagarassa on herätty pinot noir -buumiin.

Etelä-Afrikan viinitarhoilla Pinot Noir on suhteellisen uusi tuttavuus. Australiassa Pinot Noir tunnetaan muun muassa Yarra Vallyessa ja Tasmanian saarella. Myös Uuden-Seelannin viileä ilmasto on tarjonnut uuden ja erinomaisen kodin Ranskasta kotoisin olevalle lajikkeelle.