Tiesitkö tämän samppanjasta?

Samppanja on arvostetuin, ylistetyin, tarunhohtoisin ja juhlavin kuohujuoma. Tutustu samppanjan eri tyyleihin ja huomaa, kuinka värikkäästä ja monipuolisesta kuohuviinistä on kyse.

Ranskan Champagnen maakunnassa syntyy lukuisia eri samppanjatyylejä aina yhden lajikkeen kuohuviineistä tasapainoisiin sekoituksiin ja pitkään pullossa kypsyneisiin luksusviineihin. Etikettiin kirjoitettu samppanjatyyli antaa vihjeitä viinin aromimaailmasta ja mausta. Tutustu vakio-, vuosikerta-, rosee-, R.D. ja luksussamppanjatyyleihin:

Vakiosamppanja on monen samppanjatalon menestyksen takana

Vakiosamppanja on lähes poikkeuksetta jokaisen samppanjan tuottajan tunnetuin ja myydyin viini. Vakiosamppanjat sekoitetaan vuosittain kymmenistä tai jopa sadoista eri viineistä.

Cuvée, eli sekoitus, syntyy eri rypälelajikkeiden, palstojen ja eri-ikäisten viinien yhdistelmästä. Vaikka sekoituksen raaka-aineet vaihtelevat vuosittain, viinintekijän on luotava cuvéesta vuosi toisensa jälkeen mahdollisimman samanlainen ja tasalaatuinen.

Vakiosamppanja kuvaa täydellisesti tuottajansa tyyliä ja monet viininystävät löytävätkin omat suosikkitalonsa juuri vakiosamppanjoiden perusteella. Tutustu Champagne Bollingerin vakiosamppanjaan Bollinger Special Cuvée'hen.

Keräilijöiden himoitsemat vuosikertasamppanjat

Vuosikerrat eivät ole samanlaisia muunmuassa satovuoden olosuhteista johtuen, ja siksi vuosikertasamppanjat herättävät suurta intohimoa todellisten samppanjan ystävien keskuudessa. Kun pullon etikettiin on kirjoitettu nimen perään vuosikerta, tulee kaikkien samppanjaan käytettyjen rypäleiden olla poimittuja kyseisenä vuonna.

Tuottajat sekoittavat vuosikertasamppanjat lähes poikkeuksetta paremmin ikääntymistä kestävistä Chardonnay- ja Pinot Noir -lajikkeista.

Yleensä vuosikertasamppanjoita kypsytetään pullossa pidempään ennen uudelleenkorkitusta ja tämän vuoksi viineissä on usein kypsän hedelmäinen ja vakiosamppanjaa rakenteikkaampi maku. Syy miksi keräilijät ovat innoissaan harvinaisesta samppanjatyylistä liittyy Champagnen maakunnassa tuotettujen viinien vuosikertaeroihin.

Monelle on kiehtovaa tutustua vuosikertasamppanjan makuvivahteihin ja pohtia maistellessa, miten kasvuolosuhteet vaikuttavat lopputuloksen makuun. Viileiden vuosikertojen viinit säilyvät erinomaisesti kellarissa jopa vuosia viinien tiiviin hapokkuuden ansiosta. Lämpimien vuosikertojen samppanjat ovat runsaampia ja usein juotavissa melko nuorina.

Roseesamppanja maistuu herkältä ja rakenteikkaalta

Roseesamppanja syntyy, kun vaalean viinin joukkoon lisätään pieni määrä punaviiniä ennen toista käymistä. Mitä tummempaa lopputuloksesta halutaan, sitä enemmän sekoituksessa käytetään punaviiniä. Pieni punaviinin lisäys vaalean viinin joukkoon parantaa kokonaisuuden rakennetta ja kypsytyskestävyyttä.

Rosesamppanjasta voi löytää kypsien vadelmien, mansikoiden tai pakkasen puremien karpaloiden aromeja.

Vaaleanpunaisten samppanjoiden maku vaihtelee kevyen marjaisista rakenteikkaisiin ja ruokaisiin vuosikertaviineihin. Herkän värin ei pidä antaa hämätä, sillä vaikka viinin ulkonäkö kielii herkästä ja tyttömäisestä juomasta, voi lasissa kuplia suoraselkäinen ja vahvojakin makuja kestävä viini.

Parhaimmillaan kauniin pinkistä ja virtaviivaisesti poreilevasta rosesamppanjasta voi löytää punaisten marjojen, kuten kypsien vadelmien, mansikoiden, puolukoiden tai pakkasen puremien karpaloiden aromeja.

Roseesamppanja säilyy mainiosti muutaman vuoden, mutta pidempi säilytys voi helposti latistaa sen kukkeat ja marjaiset aromit. Pullo kannattaakin nauttia melko pian sen hankkimisen jälkeen.

Myöhään korkitettu samppanja on upea ruokajuoma

Bollinger toi vuonna 1961 samppanjamarkkinoille ennen näkemättömän R.D.-samppanjan, jossa viinin oli annettu kypsyä pullossa jopa useita vuosia ennen uudelleenkorkittamista.

Myöhään korkitettu samppanja on samanlainen keräilyharvinaisuus kuin vuosikerta- tai luksussamppanjat. Syy harrastajien himoon on selvä. Samppanjoita valmistetaan vain parhaina vuosikertoina, sekoitukseen käytetään vain parhaita sekä hyvin kypsytystä kestäviä viinejä ja samppanjoita tuotetaan vain pieniä määriä.

Koska Bollingerin R.D. -samppanjoiden annetaan kypsyä kellareissa tavallista pidempään, niiden tuoksu ja maku ovat hyvin viinimäisiä, runsaita ja syvällisiä. Myöhään korkitetut samppanjat ovat erinomaisia ruokajuomia ja ne toimivat hyvin vahvojenkin makujen rinnalla. Esimerkkejä R.D. -samppanjoiden kanssa toimivista annoksista ovat pippurisen kermakastikkeen kanssa tarjottu vasikan välikyljys tai pannulla rapeaksi paistettu kateenkorva.

Luksussamppanjat syntyvät glamourin lähteellä

Harvinaiset ja arvokkaat luksussamppanjat kuvaavat hyvin Champagnen maakunnan kuohuviinien loistokkuutta. Yksi tunnetuimmista luksussamppanjoista on Louis Roedererin tuottama Cristal, jota valmistetaan vain parhaina vuosina ja jonka sekoitukseen käytetään viinitilan parhaat viinit.

Legendaarinen Cristal syntyi vuonna 1876. Louis Roederer oli jo ennen tuota vuotta toimittanut samppanjoita Reimsistä Pietarin hoviin, mutta kyseisenä vuonna mahtivaltion tsaari pyysi luottotoimittajaltaan erityiserän makeaa samppanjaa, joka piti pullottaa erityissyistä kristallista valmistettuun pulloon. Tsaari ihastui Louis Roedererin samppanjatalon luomukseen ja Cristalin tilaukset jatkuivat aina bolsevikkivallankumoukseen vuoteen 1917 asti. Lue lisää Louis Roederin ja Cristalin tarinasta.

Luksussamppanjat ovat keräilijöiden himoitsemia erikoisuuksia, sillä ne kypsyvät pullossa vielä pitkään sen jälkeen, kun viinit on vapautettu markkinoille. Samppanjoihin käytetään samppanjatalojen huippuraaka-aineet ja osaaminen, ja lopputuloksena on monitasoinen, syvällinen ja uskomattoman vivahteikas makuelämys.

Monet pitkään kypsyneet huippusamppanjat vaativat rinnalleen juhlavan aterian. Niiden kanssa voi tarjota esimerkiksi tuoreita äyriäisiä, kuten grillattua hummeria tai paistettuja kampasimpukoita. Myös monet riistalinnut, kuten peltopyy, riekko tai teeri saavat luksussamppanjasta vertaisensa seuralaisen, joka kunnioittaa lintujen villin luonnollista makua.

Samppanjan säilyttäminen

Vakiosamppanjat säilyvät viileässä muutaman vuoden, mutta jos olet aikeissa hankkia paremmin kypsytystä kestävän samppanjan, investoi vuosikerta- tai luksussamppanjaan. Esimerkiksi Bollinger La Grande Annee -samppanja säilyy oikeissa olosuhteissa yli 10 vuotta.

Samppanjaa voi säilyttää lappeellaan, mutta myös pystyssä toisin kuin kuohumattomia viinejä. Pullon sisältämä hiilidioksidi pitää korkin kosteana melko pitkään, vaikka pulloa säilytettäisiin pystyssä.

Samppanjan tarjoilu askel askeleelta

1. Jäähdytä samppanjapullo 6–8 asteiseksi ennen tarjoilua 

Paras tapa on laittaa pullo jääkaapin viileimpään osaan muutamaksi tunniksi. Viinin voi myös jäähdyttää reilusti jäillä täytetyssä astiassa. Jos samppanja pitää saada kylmäksi mahdollisimman nopeasti, voit sekoittaa jääkylmää vettä, jäitä sekä suolaa keskenään ja upottaa pullon kaulaa myöten nesteeseen. Kylmään veteen lisätty suola jouduttaa hieman jäähdytysprosessia ja pullo jäähtyy 20 minuutissa.

2. Valitse tarjoiluun oikeanlainen lasi

Paras lasi samppanjan tarjoiluun on hieman pullea ja huilumainen samppanjalasi. Oikeassa samppanjalasissa kuplat nousevat kauniisti ja viinin tuoksuun ja makuun saa hyvän tuntuman. Samppanjalasia kannattaa pidellä kiinni jalasta, jotta viini ei lämpene liian nopeasti. Samppanjan kanssa tarjottavat pienet suolapalat korostavat hienostuneen kuohuviinin makua. Suolapalojen ei tarvitse olla monimutkaisia, pala parmesaania tai pienet cocktailpalat toimivat hyvin.

3. Avaa pullo varovasti

Kun avaat samppanjapullon, pidä pulloa hieman kallellaan, sulje korkki kämmenen sisään ja pyöritä pulloa vahvemmalla kädelläsi saadaksesi korkin liikahtamaan ulospäin. Kun korkki liikahtaa, paina kevyesti vastaan, jottei se tule liian nopeasti ulos pullon suusta ja juomaa mene hukkaan.

Korkin ei kuulu poksahtaa äänekkäästi, vaan päästää hiljainen suhahdus. Samppanjapullon sapelointi eli Sabrage on tyylikäs ohjelmanumero esimerkiksi kesäjuhlissa tai häissä. Lue lisää samppanjan ja kuohuviinin näyttäväst tarjoilusta.

4. Säilytä hyvinsuljettuna jääkaapissa

Jos et kuluta koko pulloa samppanjaa kerralla, sulje pullo viinitarvikekaupoista saatavalla samppanjapullonkorkilla ja nosta pullo jääkaappiin. Oikein suljettu pullo säilyy täysin juomakelpoisena vähintään vuorokauden ajan.