Viinintekijä Natasha Boks ja Sauvignon Blanc

Etelä-Afrikan palkituimman viinintalon Nederburgin valkoviinintekijä Natasha Boks kertoo omasta suosikkirypäleestään Sauvignon Blancista, joka on hänen mielestään kuin me naiset. Lue Natashan perustelut!
Viinintekijä Natasha Boks ja Sauvignon Blanc

Mikä on suosikkirypälelajikkeesi ja miksi?

- Pidän todella monista valkoisista rypälelajikkeista, mutta Sauvignon Blancilla on erityinen paikka sydämessäni. Sen voisi kuvailla olevan kuin nainen! Sauvignon Blanc vaatii paljon huomiota ja reagoi todella herkästi ympäristön olosuhteisiin niin viinitarhassa kuin -kellarissa. Sauvignon Blanc osaa olla haastava ja vaatii kärsivällisyyttä, mutta palkitsee ruhtinaallisesti kun sitä osaa käsitellä oikein.

Millaisia viinejä Sauvignon Blancista yleensä valmistetaan?

- Sauvignon Blanc on todella monipuolinen lajike, josta saadaan hyvinkin erityylisiä viinejä. Siitä valmistetaan sekä raikkaan hapokkaita valkoviinejä, joissa aistii ruohon ja yrttien aromeja, että hedelmäisen mehukkaita viinejä, joissa tulevat esille trooppisten hedelmien vivahteet. Lopputulos riippuu pitkälti ilmastosta – viileillä viinintuotantoalueilla Sauvignon Blanceissa korostuvat ’vihreät’ vivahteet kun taas lämpimämmissä olosuhteissa tulevat esille mehukkaan hedelmäiset aromit.

Millaisten ruokien kanssa Sauvignon Blanc -viinit maistuvat parhaiten?

Yleisesti ottaen Sauvignon Blanc toimii hyvin äyriäisten, vähärasvaisen kalan ja kananlihan kanssa, mutta tämäkin riippuu viinin tyylistä. Klassinen ruokayhdistelmä on Sauvignon Blanc ja vuohenjuusto!

Mitä Sauvignon Blanc -viiniä suosittelisit suomalaisille viininystäville ja minkä ruoan kanssa se sopii erityisesti?

Uskoisin raikkaan hedelmäisen Nederburg Winemaster's Reserve Sauvignon Blancin sopivan hyvin myös suomalaiseen makuun. Sen kanssa kannattaa nauttia esimerkiksi grillattua kalaa, kanasalaattia tai vaikkapa tomaattipohjaista pizzaa. Se on myös ihana aperitiivi kesäisenä iltana.

Tiesitkö tämän Sauvignon Blancista?
Ranskan Loiren jokilaaksosta kotoisin olevan lajikkeen tunnistaa rehevästä herukkaisesta aromista ja virkeän hapokkaasta mausta. Se on erittäin vanha valkoinen rypälelajike. Nimen alkuperä viittaa vahvasti ranskan kielen sanaan sauvage, joka tarkoittaa villiä. Sauvignon Blancia viljellään tänä päivänä lähes kaikilla viileillä viinintuotantoalueilla. Viinit ovat yleensä parhaimmillaan nuorena nautittuina.

Artikkeliin liittyen