Ranska - viinin ja ruoan ystävän paratiisi

Ranska on maailman toiseksi suurin viinintuottajamaa, jossa kilistellään elegantilla samppanjalla ja maistellaan maailmankuulun keittiön herkkuja. Ranskalaiset ovat ylpeitä laadukkaista viineistään ja upeasta ruokakulttuuristaan, maassa syöt ja juot hyvin myös pienellä budjetilla.
Laroche Mas la Chevaliere

Aistikkaita makumatkoja Ranskan maaseudulle

Pariisissa lomailevan on helppo tehdä päivän kestävä samppanjamakumatka Champagnen alueelle. Valkoviinien ystävän kannattaa puolestaan suunnata Ranskan tunnetuimmalle valkoviinien tuotantoalueelle, romanttisten pikkukylien Alsaceen. Mikäli mineraaliset ja raikkaat chardonnay-valkoviinit viehättävät, kannattaa poiketa myös Burgundin tuotantoalueen pohjoisimpaan osaan Chablikseen.

Tummia, hyvärakenteisia ja yrttisiä punaviinejä arvostavan matkustuskohde on Rhône-jokilaakso, joka kuuluu Ranskan vanhimpiin viinintuotantoalueisiin – Pohjois-Rhônessa syntyvät Ranskan loisteliaampina viineinä pidetyt syrah-viinit. Maailman suurimmalla viinialueella, Languedoc-Roussillonissa, kasvaa 50 eri rypälelajiketta, joten sieltä löytyy jokaiselle jotakin.

Ranska on ilmastonsa puolesta hyvä matkakohde ympäri vuoden. Paras aika matkustaa on toukokuusta syyskuuhun, jolloin lämpötila ei yleensä laske 20 asteen alapuolelle.

Tuoksuvien laventelipeltojen ja romanttisten chansoneiden Ranska on kiehtova yhdistelmä historiaa, muotia, ruokaa ja viinejä. Halusitpa nauttia ylellistä rantalomaa Rivieralla tai riemulomaa Pariisissa, ruokaan ja viiniin suhtaudutaan kaikkialla intohimoisesti. Viinintuottajamaana Ranskan vahvuus perustuu moniin eri tuotanto-olosuhteisiin. Ranskalaiset itse puhuvat usein terroir-käsitteestä. Vaikka sana viittaa vahvasti maaperään, siihen liittyvät myös alueen ilmasto, viljeltävät lajikkeet, perinteet ja valmistustavat.

Rooman valtakunta ja luostarit tärkeänä osana ranskalaista viinihistoriaa

Arkeologiset löydöt todistavat, että viiniä valmistettiin Marseillen kaupungin läheisyydessä jo 600-luvulla eaa. Kuten muuallakin Euroopassa, myös Ranskassa viininviljely sai tuulta alleen Rooman valtakunnan kukoistuksen aikaan. Rooman valtakunnan kukistumisen jälkeen viininviljelyn perinteen säilymisestä voidaan kiittää lukuisia luostareita, joissa asuvat munkit valmistivat viinejä kirkollisia menoja varten. Luostarien rooli viinintuotannossa loppui vasta Ranskan vallankumouksen myötä 1800-luvulla, kun kirkko ja valtio erotettiin toisistaan.

Vaikka uuden maailman viinit kasvattavat suosiotaan ympäri maailmaa, Ranska on onnistunut säilyttämään asemansa maailman toiseksi eniten viiniä tuottavana ja arvostettuna maana. 

Champagne


Champagnen maakunta on tullut historiansa aikana tunnetuksi maailman ylistetyimpien kuohuviinien kotiseutuna. Koillis-Ranskassa sijaitsevan Champagnen viinien maine alkoi kiiriä Ranskassa, kun Reimsin kaupungista muodostui keisareiden virallinen kruunajaispaikka 1000-luvun alussa. Kruunajaisiin saapuneille vieraille tarjottiin maakunnan viinejä. Samppanjan isänä pidetään Hautvillersin luostarissa elänyttä munkki Dom Pérignonia. Todellisuudessa luostarin varainkeruusta vastannut munkki ei keksinyt samppanjan kuplia, mutta kehitti viinien laatua monin eri tavoin.

Maailman johtava samppanjan tuottaja, Bollingerin viinitalo, perustettiin Champagnen alueelle vuonna 1829. Tänä päivänä Bollinger kuuluu samppanjoiden eliittiin, ja sen tärkeimpänä tavoitteena on ylläpitää viiniensä tyyli, korkea laatu ja arvostus.

Champagnen yleisimmät rypälelajikkeet:

  • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään samppanjan valmistukseen: Chardonnay
  • Punaiset lajikkeet, joita käytetään samppanjan valmistukseen: Pinot Noir ja Pinot Meunier

Luotijuna kiitää Pariisista Champagnen alueen suurimpaan kaupunkiin, Reimsiin, reilussa tunnissa. Siksi muodin, historian ja taiteen mekka Pariisi on helppo yhdistää luksuskuplivan maisteluun. Nautiskele Pariisissa perinteisen ranskalaisen keittiön antimia ja maista ainakin etanoita ja ankanmaksaa. Jälkiruuaksi kannattaa napata mukaan Laduréen leipomosta lajitelma macaron-leivoksia ja mennä nauttimaan niitä Seine-joen varrelle.

Jos on mahdollisuus viettää enemmän aikaa Champagnen maakunnassa, kannattaa matkata Reimsistä Epernayn kaupunkiin. Samppanjan historiasta enemmän innostuneiden on syytä pysähtyä Hautvillersin luostariin, jossa samppanjan historiaan liitetty munkki Dom Pérignonin kehitti juoman laatua.

Tutustu Champagnen alueen viinitaloihin:

  • Bollinger
  • Champagne Louis Roederer
Zinck

Alsace


Strasbourgin ja Mülhausen kaupunkien väliin jäävä Alsace on Ranskan tunnetuin valkoviinien tuotantoalue. Vogeesien vuorijonon itäpuolella sijaitsevaa aluetta on historian saatossa riepoteltu kahden suurvallan, Saksan ja Ranskan välillä. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Alsace on kuulunut Ranskalle, mutta alueen kielessä ja kulttuurissa on paljon saksalaisia piirteitä.

Alueen sijainti kahden mahtivaltion puristuksessa heijastuu myös viineihin. Monet Alsacen viinitarhoilla viljeltävät rypälelajikkeet ovat kotoisin Saksasta, ja jopa viinipullojen muoto muistuttaa Moselin ja Rheingaun kapeita ja pitkiä pulloja.

Yksi alueen kuuluisimmista viinitaloista on sen sydämessä sijaitseva Trimbach, jossa viininvalmistuksen perinne on kulkenut isältä pojalle jo kahdentoista sukupolven ajan. Trimbachin viinejä löytyy lähes jokaisesta kolmen Michelin-tähden ravintolasta.

Alsacen yleisimmät rypälelajikkeet:

  • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään valkoviinien valmistukseen: Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer, Pinot Blanc, Muscat
  • Punaiset lajikkeet, joita käytetään rosee- ja punaviinien valmistukseen: Pinot Noir

Tutustu Alsacen alueen viinitaloihin:

  • Domaine Paul Zinck
  • Trimbach

Alsacen maakunnalla on pitkät perinteet viinimatkailussa, ja alueella on paljon majapaikkoja, ravintoloita, viinitupia ja herkkukauppoja. Viehättävien pikkukylien Alsace on ehdoton kohde romantiikkaa kaipaavalle.

Saksalaisen kulttuurin vaikutus näkyy Alsaceen matkaavalle parhaiten paikallisessa ruokakulttuurissa. Alsacen keittiön tunnetuin herkku on hapankaalikeon päälle koottu makkaravalikoima eli chucrut. Makeana herkkuna kannattaa maistaa juustoista tarte flambéeta, jonka kanssa sopii nautittavaksi marjainen ja keveä pinot noir. Alue tunnetaan myös kermaisesta ja vahvasta Munster-juustostaan.

viinipuristin
Larochen viinitalossa sijaitsee yksi harvoista toimivista keskiaikaisista viinipuristimista.

Laroche Chablis

Hinta Alkossa
19,99 €

Chablis

Itä-Ranskassa sijaitseva Burgundi on tänä päivänä yksi Ranskan tunnetuimpia ja arvostetuimpia viinintuotantoalueita. Burgundin viinikulttuurin juuret ulottuvat ajanlaskumme alkuun, kun roomalaiset valloittivat alueita Manner-Euroopassa. Etelästä saapuvat valloittajat tiesivät, millaiset alueet soveltuvat parhaiten viininviljelyyn ja ymmärsivät, miten hyvin viiniköynnös viihtyy Burgundin optimaalisissa ilmasto- ja maaperäolosuhteissa.

Burgundin pohjoisin viinialue, Chablis, on tunnettu mineraalisista ja raikkaista Chardonnay-rypäleestä valmistetuista chablis-viineistään. Chablis´n alueen johtava chablis-viinien tuottaja on Larochen viinitalo, joka sijaitsee entisessä luostarissa. Paikalliset munkit viljelivät viiniköynnöksiä luostarissa jo 900-luvulta lähtien. Luostarin piharakennuksessa on edelleen toiminnassa 1200-luvulta peräisin oleva viinipuristin, jota käytetään kerran vuodessa sadonkorjuujuhlien aikaan.

Chablisin tunnetuin rypälelajike:

  • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään valkoviinien valmistukseen: Chardonnay

Burgundin viinimatkasta unelmoivan kannattaa vuokrata polkupyörä paikan päällä, sillä pittoreskeihin kyliin ja viinitarhoihin on helpointa tutustua pyörän selässä. Burgundi on ranskalaista maaseutua parhaimmillaan ja oikea paikka herkutella burgundin viinissä haudutetuilla uppomunilla tai pitkään hautuneella burgundinpadalla. Mahdollisuuksien mukaan Burgundista kannattaa myös poiketa Sveitsin rajan lähelle sijaitsevalle Juran viinintuotantoalueelle, jossa valmistetaan persoonallisia ja Suomessa harvinaisia valko- ja punaviinejä.

Tutustu Chablisin alueen viinitaloon:

  • Laroche
Ogier Chateauneuf-du-Pape

Rhône


Vaikka Rhônessa on viljelty viiniä jo yli 2500 vuotta, suurelle yleisölle jokilaakson viinit tulivat tunnetuksi Euroopassa vasta 1300-luvulta lähtien, kun paavi muutti asumaan Avignoniin.

Pohjois-Rhônessa syntyviä syrah-viinejä pidetään Ranskan loisteliaimpina. Punaisen syrahin joukkoon lisätään usein pieni määrä vaaleaa ja aromikasta Viognier-lajiketta. Etelä-Rhône tunnetaan lähinnä sekoitteista, olipa kyse sitten valko-, rosee tai punaviineistä.

Rhônen laakson tunnetuin ja arvostetuin alue on Châteauneuf-du-Pape, jossa sijaitsee myös Ogierin viinitalo.

Rhônen yleisimmät rypälelajikkeet:

  • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään valkoviinien valmistukseen: Viognier, Picpoul, Roussanne, Picardan, Bourboulenc, Clarette
  • Punaiset lajikkeet, joita käytetään punaviinien ja roséviinien valmistukseen: Syrah, Grenache, Mourvèdre, Cinsault, Counoise, Terret Noir, Muscardin, Vaccarése

Rhônen alue on viini- ja ruokamatkailijan paratiisi, sillä alueen pääkaupunkia, Lyonia, pidetään Ranskan gastronomian keskuksena. Lyonin ravintoloissa, bouchoneissa, tarjotaan ranskalaisia perinneruokia ja paikallisia viinejä. Niissä kannattaa herkutella esimerkiksi haukipyöryköillä, quenelles de brochet.

Viinin ja ruuan lisäksi Lyonissa on paljon muutakin koettavaa, sillä osa kaupungista on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi. Lyonissa sijaitseva linna, Saint-Maurice-de-Rémens oli Pikku Prinssin luojan, Antoine de Saint Exupéryn koti.

Tutustu Rhônen alueen viinitaloon:

  • Ogier
Notre Dame de Cousignac

Languedoc-Roussillon


Kahden lounaisranskalaisen maakunnan alueelle levittäytyvän Languedoc-Roussillonin viinialuetta pidetään maailman suurimpana. Viininviljelyn historia eteläisessä Ranskassa ulottuu yli 2500 vuoden päähän.

Tarhat levittäytyvät 240 000 hehtaarin kokoiselle alueelle, ja viineihin käytettäviä rypälelajikkeita tunnetaan yli 50. Alueen suurta tuotantomäärää kuvaa fakta, jonka mukaan Languedoc-Roussillonissa tuotetaan enemmän viinejä kuin Yhdysvaltojen kaikissa osavaltioissa yhteensä.  

Alueen suurimpia viinintuottajia on Jeanjean, joka sijaitsee Languedocin alueella, Montpellierin lähistöllä. Jeanjean käyttää viinitiloillaan luonnonmukaista viljelyä, joka näkyy sen viinien monimuotoisuudessa ja laadussa.

Languedoc-Roussillonin yleisimmät rypälelajikkeet:

  • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään valko- ja kuohuviinien valmistukseen: Chardonnay, Roussanne, Marsanne, Viognier
  • Punaiset lajikkeet, joita käytetään punaviinien valmistukseen: Syrah, Grenache, Carignan, Cinsault, Mourvedre ja Lladoner

Aivan Välimeren tuntumassa sijaitsevan alueen keskus, Montpellier, on viehättävä kaupunki, jossa on vireä kulttuuri- ja rantaelämä, rento ilmapiiri ja ainutlaatuinen arkkitehtuuri. Montpellierissa kannattaa herkutella meren antimilla, kuten perinteisellä ranskalaisella kala-äyriäiskeitolla, bouillabaissella.  

Tutustu Languedoc-Roussillonin alueen viinitaloihin:

  • Jeanjean
  • Cazes
simpukan fossiili Chablis
Viinisanastoa ranskaksi
vin rouge – punaviini
vin blanc – valkoviini
vin effervescent – kuohuviini
champagne – samppanja
vin rosé – roseeviini
doux – makea
sec – kuiva
cuvée du patron – talon viini
la dégustation des vins – viininmaistelu
cave à vin – viinikellari
bar à vin – viinibaari
carte des vins – viinilista
Un verre de vin rouge, s'il vous plait – Lasillinen punaviiniä, kiitos!
L'addition, s'il vous plaît. – Lasku, kiitos!
À votre santeé! – Kippis!

Artikkeliin liittyen