Talven pataruokien TOP 5 viinikaverit

Lihaisa pataruoka vain paranee mitä pidempään sitä hauduttaa. Kun liha on todella mureaa ja kypsää, ei kannata peittää sen makua liian tanniinisen punaviinin alle. Katso täsmäviinivinkit suosituille pataruoille, myös vegepadalle!
lammaspata

Klassikko lammaspata

& Cecilia Beretta Ripasso Valpolicella Superiore

Karitsan potka tai paisti ei kaipaa yksinkertaisimmillaan pataan seurakseen kuin yrttejä ja valkosipulia. Hauduta liha uunissa kannen alla 100 asteen lämmössä vaikkapa koko yön yli.

Pohjoisitalialainen Ripasso-menetelmällä valmistettu Cecilia Beretta Ripasso Valpolicella Superiore on tyylikäs ja täyteläinen klassikkoviini useimmille liharuoille. Lue lisää Viini-lehdeltä täydet viisi tähteä saaneesta Cecilia Berettasta.

Osso Bucco

& Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico

Perinteisessä pohjoisitalialaisessa lihapadassa naudan potka haudutetaan mureaksi ja meheväksi tomaattikastikkeessa. Italialaiselle ruoalle sopii -naturalmente- italialainen viini! 

Chianti-punaviinit tulevat samannimiseltä viinialueelta Toscanasta. Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico on keskitäyteläinen ja vivahteikkaan mausteinen viini, jonka sopiva hapokkuus taittaa hyvin murean osso buccon tomaattikastiketta. Löydät viinin näppärässä pienessä 37,5 cl:n pullokoossa.

Eksoottisen mausteinen lihapata

& Trapiche Extravaganza Red Blend

Ruoan runsas mausteisuus kuten chili, inkivääri ja muut itämaiset mausteet kaipaavat tasapainokseen viiniltä pientä jäännösmakeutta.

Argentiinalainen pehmeän hedelmäinen punaviini Trapiche Extravaganza Red Blend on keskitäyteläinen, pehmeän tanniininen, raikkaan marjaisa ja aavistuksen mausteinen. Sen makua pehmentää pienoinen jäännössokeri.

Kasvispata

& Cazes Cap au Sud Rose Nature Wine

Juureksista haudutettu vegepata, jota on höystetty kikherneillä, härkiksellä tai muulla kasviproteiinilla kaipaa viinilasiin raikkautta ja runsautta.

Valitse rohkeasti rosee alkuviini, joka on valmistettu biodynaamisesti. Ranskalainen Cazes Cap au Sud Rose Nature Wine on kuiva ja raikkaan hapokas rosee, jonka runsaassa maussa erottaa punaisia marjoja. Viini on valmistettu vegaanisesti eli sen kirkastuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä ainesosia. Lue mitä biodynaamisuus tarkoittaa viininvalmistuksessa.

Kukkoa viinissä eli coq au vin

Notre Dame de Cousignac Parcelle Nord

Kukkoa viinissä on ranskalaisen keittiön ikiklassikko. Yrttien, sipulin ja sienten lisäksi isossa roolissa on tietenkin punaviini. Voit kaataa pataan samaan viiniä mitä nautit ruoan kanssa, tai jotain edullisempaa esim. hanaviiniä. Lue lisää punaviinin käytöstä ruoanvalmistuksessa.

Ranskan Rhônen laaksosta tuleva punaviini Notre Dame de Cousignac Parcelle Nord on mehevän täyteläinen ja tumman marjaisa luomupunaviini. Bon appétit!