Caliterra - laadun ja ympäristön ehdoilla

Chilen auringon alla, Colchaguan laaksossa sijaitsee Caliterran viinitalo. Vaikka Caliterra on viinitilana suhteellisen uusi, se on jo maan tärkein ympäristöystävällisten viinien valmistaja – täydellinen matkakohde ekologisten viinien ja loistavan ruuan ystäville.

Caliterran viinitalo syntyi vuonna 1996 chileläisen Viña Errazurizen ja kalifornialaisen Robert G. Mondavin yhteistyön hedelmänä. Viinitalon nimi Caliterra juontaa juurensa espanjankielisistä sanoista calidad, laatu, ja la tierra, maaperä.

Kestävän viininvalmistusfilosofian edelläkävijä

Caliterran viinitilan tilukset sijaitsevat Colchaguan laaksossa, noin 200 kilometrin päässä Chilen pääkaupungista Santiago de Chilestä. Kokonaisuudessaan tila kattaa yli 1000 hehtaaria, joista vajaat 300 hehtaaria on viiniviljelyksiä, loput koskematonta maata. Colchaguan ilmasto on välimerellinen; sateista ja viileää talvea seuraa lämmin, kuiva kesä. Korkea vuorokauden sisäinen lämpötilanvaihtelu on tilan viineille eduksi, sillä se edistää intensiivistien aromien, raikkauden ja värin kehittymistä.

Caliterra on toimintansa alkutaipaleelta asti noudattanut kestävää toimintatapaa, johon kuuluvat aktiivinen huolehtiminen tuotantotavan ympäristöystävällisyydestä sekä luonnollisten resurssien säilymisestä. Caliterra on myös toiminut tienraivaajana saattamassa koko Chilen viiniteollisuutta kestäväksi toimialaksi. Caliterra kehitti omilla viljelyksillään implementoitujen käytäntöjen pohjalta kestävän viinintuotannon protokollan, jota hyödynnettiin myöhemmin Vinos de Chile -järjestön, maan viiniteollisuuden tarpeita varten luodun kestävän toimintatavan sertifikaatin pohjana.

Kuluttajille näkyvin ympäristöteko on 12 prosenttia tavallista kevyemmät viinipullot, joihin kaikki Caliterran Reserva-sarjan viinit on pakattu. Tämä säästää energiaa ja luonnonvaroja niin lasinvalmistuksessa kuin viinipullojen kuljetuksessa maailmalle. Pelkästään tämä toimenpide pienentää viinitilan hiilijalanjälkeä yli 500 000 kiloa vuodessa. Lisäksi Caliterran etiketit on valmistettu 100-prosenttisesta kierrätyspaperista täysin vihreällä energialla. Pakkauspahvit ovat 80-prosenttisesti kierrätysmateriaalista, ja niiden valmistukseen on käytetty 15–20 prosenttia aiempaa vähemmän selluloosaa. Myös pullojen kierresulkimet ovat täysin kierrätettäviä.

Vihreitä ja vivahteikkaita viinejä

Caliterra Tributa Syrah on osoitus niin viinitalon vihreistä periaatteista kuin parhaasta osaamisesta. Runsas ja täyteläinen punaviini sopii upealla tavalla monenlaisten liharuokien viiniksi. Kokeile esimerkiksi lampaan, riistan tai pataruokien kanssa. Tilan muista punaviineistä hedelmäinen ja marjainen Caliterra Reserva Cabernet Sauvignon on myös liharuokien viini, mutta on omiaan juustopöydällä.

Caliterran ekologisista valkoviineistä suomalaiseen makuun sopii kuiva ja raikas Caliterra Reserva Chardonnay, josta löytyy trooppisten hedelmien ja limen vivahteita. Tämä chardonnay on poikkeuksellisen hyvä seurusteluviini sekä kala- ja kanaruokien kumppani.

Colhaguan laakso on kaunis ja välimerellinen viinialue

Vierailu Caliterraan alkaa lennolla Santiago de Chileen, josta on helppo jatkaa autolla tai julkisilla kohti Colhaguan laakson välimerellistä ilmastoa. Laakso on kokonaisuutenaan Chileen matkustavalle viinituristille ehdoton matkakohde, sillä se on paikallisen viiniteollisuuden tärkeintä aluetta. Alueella voi viettää helposti viikon tai kaksi nauttien chileläisestä keittiöstä ja täyteläisistä viineistä.

Vierailu Caliterrassa tai alueen muissa viinitaloissa kannattaa aloittaa ottamalla taloon yhteyttä sähköpostitse. Vierailut vaativat ennakkovarauksen, mutta niiden toteuttamisessa ei ole yleensä ongelmia. Viinitaloilla vierailun lisäksi laaksossa voi esimerkiksi kylpeä kuumissa lähteissä tai nauttia uskomattomasta luonnosta vaeltamalla, telttailemalla tai ratsastamalla.

Lue lisää Caliterran viinitalon englanninkieliseltä sivustolta.