Chateâu Liversan - laatuviinejä Bordeaux'sta

Perinteikäs Chateâu Liversan on Bordeaux'ssa Haut-Medocin alueella sijaitseva historiallinen viinitila, jonka juuret juontavat aina 1850-luvulle saakka. Tämä viinitila tuottaa upeaa Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Rouge -punaviiniä.
Chateâu Liversan - laatuviinejä Bordeaux'sta

Maineikas Château Liversan sijaitsee Saint-Saveurissa lähellä kuuluisaa Pauillacia. Vuonna 1850 perustettu viinitila varsin kodikkaine linnoineen on kuulunut aiemmin kuuluisalle ranskalaiselle Polignacin suvulle, jonka sukujuuret juontavat Monacon Grimaldien ruhtinassukuun. Polignacin suvun tarina Liversanin omistajina päättyi 1990-luvulla, jolloin suvun tuolloinen päämies prinssi Henri-Melchior Polignac kuoli pienlentokone-onnettomuudessa. Bordeaux'ssa arvostetun Lapalun perheen yhtiö Domaines Lapalu osti viinitilan 1990-luvulla ja jatkoivat viinien kehittämistä.

Tilan viineillä on ollut Cru Bourgeois -luokitus vuodesta 1932 lähtien. Kaikkiaan 51 hehtaarin laajuisilla viinitarhoilla kasvaa neljää eri rypälelajiketta, joista Merlot'ta on puolet, Cabernet Sauvignonia yli 40 prosenttia ja vain muutama prosentti Cabernet Francia ja Petit Verdota.

Tasapainoinen ja ryhdikäs juhlaviini

Tasapainoisen tanniininen ja ryhdikäs punaviini Suomen itsenäisyyden juhlavuoden viettämiseen eli Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Rouge on saanut kypsyä vuoden tammitynnyreissä ennen kuin viinintekijä Philippe Marchal on antanut luvan pullotukseen. Nöyrästä mutta tinkimättömästä asenteestaan tunnetun Marchalin viinintekofilosofian mukaan viinitarha tekee viinin - ei ihminen. Ja tähän työhön Liversanin viinitarhat ovat viinintekijän mukaan parhaat mahdolliset.

 

Mitä Cru Bourgeois tarkoittaa?
Cru Bourgeois -luokituksen taustalla ovat alunperin olleet Bordeaux'n porvariston oikeudet ja etuoikeudet. Nykyään Cru Bourgeois -luokitus annetaan vuosittaisessa valintamenettelyssä johon kaikki Médocin alueen tilat saavat osallistua. Tuottajien täytyy täyttää heille asetetut kelpoisuusvaatimukset, joihin sisältyy mm. tarkastuskäynti sekä toimittaa vuosittain näyte tuotannostaan sokkomaistatukseen. Kattava otanta näytteistä sokkomaistetaan tietyn vuosikerran erityispiirteiden ja vuosikerran tyylin määrittämäiseksi ja kelpoisuusehdot täyttävät tuottajat toimittavat viininsä ammattilaisraadin sokkomaistettavaksi, jotta ne hyväksyttäisiin virallisiin Cru Bourgeois Official Selection -valikoimiin.
Tutustu Château Liversanin viinitarhoihin ja niiden maaperään ilmasta käsin.

Artikkeliin liittyen