Wine Gallery Urban Edition Red jatkaa taideviinien sarjaa

Wine Gallery -sarjan viinit saavat jatkoa jännittävällä, urbaanilla eteläafrikkalaisella punaviinillä uudesta WO Cape Town ’kaupunkilaatuluokituksesta’ sekä graffititaiteilija EGS:n kantaaottavalla teoksella ’Night on Earth 1’. Tutustu mielenkiintoiseen etikettiin ja viiniin!

Wine Gallery Urban Edition Red -pullon etikettiä koristaa kansainvälisesti tunnetun suomalaisen graffitiartisti EGS:n teos ’Night on Earth 1’. Keskitäyteläisen ja hennon savuisen Pinotage-rypäleen hallitseman punaviinin on tuottanut Etelä-Afrikassa aivan Kapkaupungin liepeillä sijaitseva maineikas Durbanville Hills -viinitalo. Viinitalon sanoin; ’from a place where viticulture and city culture connect’.

EGS on lukuisia palkintoja töillään kerännyt ja kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia graffititaiteilijoita, jonka henkilöllisyys on salainen. Hänen taiteilijauransa alkoi 1980-luvun puolivälin jälkeen ensimmäisen suomalaisen graffitiaallon innoittamana. Taiteilija muistetaan myös parin vuoden takaisesta yhteistyöstään Amnesty Internationalin kanssa Syyrian pakolaiskriisin aikaan sekä Ateneumin julkisivun taideteoksesta, jolla osoitettiin tukea Suomen saapuville pakolaisille.

Maailmankartta ilman Eurooppaa

– On kunnia, että minua pyydettiin jatkamaan Wine Gallery -viinien taidesarjaa Tove Janssonin freskojen jälkeen. Muistan myös hyvin Altian ensimmäisen taideviinien sarjan 1990-2000 -luvulta, ja toivon luovani omalla tyylilläni jotain uutta ja ei niin perinteisen turvallista näkemystä. Taiteeni tarkoituksena on herättää ajatuksia ja sitä saa kukin tulkita vapaasti, EGS kertoo. - Olen sekä puna- että valkoviinin ystävä, ja nauttimani viinin tyyli vaihtelee useimmiten paikan, vuodenajan ja hetken mukaan, taiteilija kertoo.

Maailmankarttaa kuvaavissa teoksissaan EGS haastaa perinteistä eurooppakeskeistä maailmankatsomusta ja teoksista puuttuu kokonaan Eurooppa.

– Halusimme löytää taideviinisarjamme etikettiin taiteilijan ja taideteoksen, jonka ajatusmaailma kohtaa viinin alkuperän kanssa. Ihastuimme välittömästi EGS:in Night on Earth -sarjan ensimmäiseen teokseen, jonka hän tavatessamme oli juuri saanut valmiiksi, Wine Gallery -viineistä vastaava Brand Manager Laura Kuusela sanoo. Teos kuvaa sitä, miltä maailma näyttää yöaikaan satelliitista tarkasteltuna. – Valopilkut voivat olla öljykenttiä, kaupunkeja, teitä, mitä tahansa. Jokaisen valopisteen takana on jokin tarina ja se on äärimmäisen kiehtovaa, EGS kertoo.

Maailmankarttaa kuvaavissa teoksissaan EGS haastaa perinteistä eurooppakeskeistä maailmankatsomusta ja teoksista puuttuu kokonaan Eurooppa. – Itseäni kiehtoo, miten karttoja on historian aikana piirretty ja miten ne ovat osaltaan toimineet paitsi mielikuvituksen jatkeena myös vallan välineenä. Maailman navat siirtyvät kuitenkin pikkuhiljaa pois eurooppakeskeisyydestä.

Etelä-Afrikka on EGS:lle tuttu maa. Hän on kahdesti maalannut graffititeoksiaan Cape Townin slummien mökkiseiniin paikallisten asukkaiden luvalla. Vastaavanlaista taidetta hän on tehnyt yli 50 maassa. – Rakennusten seiniin tekemäni teokset elävät ympäristönsä mukaan. On ollut ilo kokea, miten paikalliset asukkaat ovat suhtautuneet positiivisesti töihini ja mielenkiinnolla seuranneet työskentelyäni. EGS ja ’Night on Earth 1’ -teos tulevat olemaan esillä vuonna 2018 mm. Helsingin Taidehallissa tammikuussa alkavassa katutaidenäyttelyssä.

’From a place where viticulture and city culture connect’

Wine of Origin Cape Town on kokonaan uusi, alkuvuodesta 2017 voimaan tullut eteläafrikkalainen viinien aluelaatuluokitus. Siihen kuuluvat Kapkaupungin ympäristön alueelta neljä viinialuetta kuten Durbanville ja Constantia. Wine Gallery Urban Edition Red -viinin valmistaa suurin Durbanvillen alueen tuottaja Durbanville Hills. Uuden WO Cape Town -laatuluokituksen nähdään kokoavan yhteen alueen perinteet, kulttuurin ja modernin viinityylin, ja se on otettu paikallisesti ilolla vastaan. Durbanville Hillsin upealta viinitalolta on kauniit näkymät 30 kilometrin päässä sijaitsevaan Kapkaupunkiin sekä Kapin niemimaan maamerkille Pöytävuorelle.

Durbanville Hillsin upealta viinitalolta on kauniit näkymät Kapin niemimaan maamerkille Pöytävuorelle.

Elegantin keskitäyteläinen Wine Gallery Urban Edition Red 2016 on ensimmäinen Alkon valikoimassa oleva WO Cape Town -laatuluokiteltu viini. Neljän rypäleen sekoituksesta 70 prosenttia on Etelä-Afrikan kansallisrypäleenä tunnettua Pinotagea, josta valmistetaan yhä laadukkaampia viinejä. – Pinotage antaa Etelä-Afrikan viileillä viinialueilla, kuten omilla Atlantin tuulten viilentämillä rinteillämme klassisempaa viinityyliä, kertoo Durbanville Hillsillä 20 vuotta työskennellyt pääviinintekijä Martin Moore.

Kestävän kehityksen periaatteet viininviljelyssä ja sosiaalinen vastuu työntekijöiden ja työyhteisön suhteen on meille tärkeää.
Durbanville Hills -viinitalon johtaja Albert Gerber

– Vuoden 2016 hyvälaatuinen sato antoi täyteläisiä ja erittäin hedelmäisiä viinejä. Shiraz ja Petit Verdot -rypäleet tuovat tummien marjojen sävyttämään Pinotageen mausteisuutta ja Cabernet Franc puolestaan aavistuksen tummaa suklaata, Wilhelm kertoo – Blendi tuo selkeästi esille kunkin lajikkeen omat piirteet. Itse nauttisin viiniä mausteisemman lihapastan ja muiden liharuokien kanssa. Viiniä on kypsytetty 12 kuukautta pääosin ranskalaisissa tammitynnyreissä. 

Viinitalolle sekä kestävän kehityksen periaatteet viininviljelyssä että sosiaalinen vastuu työntekijöiden ja yhteisön suhteen on tärkeää. Workers Trust -rahaston kautta Durbanville Hills tukee sekä työntekijöidensä koulutusta että heidän lastensa koulunkäyntiä ja päivähoitoa. Workers Trust, johon kuuluu 220 perhettä, omistaa viisi prosenttia viinitilasta. – Tilallamme viljellään viinin lisäksi myös oliivipuita, joista valmistetaan laadukasta oliiviöljyä. Kaikki oliivitoiminnasta tuleva tuotto menee suoraan Workers Trustille, kertoo viinitalon johtaja Albert Gerber kertoo – Peruskoulutus Etelä-Afrikassa on kallista ja rahaston turvin kaikkien työntekijöidemme lapset pääsevät maksullisiin yksityiskouluihin.

Tilaa Alkon verkkokaupasta
Wine Gallery Urban Editionin löydät Alkon verkkokaupasta sekä valikoiduista myymälöistä. Verkkokaupan ostokset maksetaan etukäteen tilauksen yhteydessä joko kortilla tai verkkopankissa. Voit tilata kerralla vaikka vain yhden pullon ilman toimitusmaksua. Maksuton toimitusaika on 4 päivää.

Durbanville Hills

Arvostettu viinitalo Durbanville Hills sijaitsee Durbanvillessä, joka on yksi Etelä-Afrikan vanhimpia viininviljelysalueita ja vain 20 minuutin ajomatkan päässä maan pääkaupungista Cape Townista. Durbanvillen mineraalinen maaperä sekä Atlantilta tulevat viileät tuulet tekevät siitä erinomaisen alueen laadukkaiden viinien valmistukseen.