Bodegas Faustino

Riojan viinialueella Espanjassa sijaitseva Faustinon viinitila valmistaa klassikkoviinejä, jotka on helppo tunnistaa etikettien muotokuvamaalauksista. Korkealaatuiset ja monia palkintoja voittaneet viinit tehdään omien viinitarhojen rypäleistä. Faustinon viinitilaan ja laajoihin viljelmiin on mahdollista tutustua Oyonissa.

Faustino-viinien tarina alkoi vuonna 1861, kun aikaisemmin muille yrityksille rypäleensä myynyt Eleuterio Martizes Arzok ryhtyi itse Riojan viinintuottajaksi. Arzok myi viininsä tynnyreissä aina 1930-luvulle asti, jolloin hänen poikansa alkoi pullottaa niitä. Faustino-nimi otettiin käyttöön vuonna 1957. Bodegas Faustino oli jo 1970-luvulla yksi Riojan tärkeimmistä viinintuottajista.

Kokemus, perinteet ja omat viinitarhat takaavat laadun

Faustinon ideologian mukaan jokaisen viinitalon, joka haluaa jatkuvasti taata parhaan mahdollisen laadun, täytyy omistaa omat viinitarhansa. Kasvatettavien rypäleiden ja lajikkeiden on oltava laadukkaita ja viinitarhojen sijainnin täytyy olla ihanteellinen. Ilmaston tulee olla mantereinen, talvien lyhyitä ja kylmiä. Myös aurinkoa pitää saada juuri sopivasti ympäri vuoden. Rinnemaastossa sijaitsevien tarhojen tulee olla noin 400–600 metriä merenpinnan yläpuolella. Rio Alavesan alemmat rinteet, missä Bodegas Faustinon Riojan tarhat sijaitsevat, täyttävät kaikki nämä edellytykset.

Kokemus ja viinintekoperinteiden tuntemus varmistavat viineissä parhaan mahdollisen lopputuloksen. Viiniköynnöksiä on tärkeä käsitellä oikeaoppisesti ja tietää, miten köynnökset reagoivat muun muassa ilmastollisiin muutoksiin. Bodegas Faustinolla tätä kokemusta on karttunut jo neljän sukupolven ajan.

Valtteina Reservat ja Gran Reservat

Faustino on Riojan alueen suurin Reserva- ja Gran Reserva -viinien viejä – yli kolmannes alueella tuotetuista viineistä on Faustinon. Faustinon viinit maistuvat myös suomalaisille ja ne ovatkin juuri sitä, mitä kuluttajat odottavat espanjalaisilta viineiltä – kypsiä, tasapainoisia, miellyttävän pyöreitä ja pehmeän samettisia viinejä, joissa on aistittavissa vaniljan ja kypsien tummien marjojen aromeita. Ne sopiva mainiosti niin pihvien, paistin kuin juustojenkin kumppaniksi.

Yhteensä viisi vuotta kypsytetty Gran Reserva -viini Faustino I ja kolme vuotta kypsytetty Reserva-viini Faustino V ovat Riojan johtavia brändejä. Viinit tunnetaan etikettien vanhoja ja arvokkaita maalauksia muistuttavista henkilökuvistaan.

Faustinon viinien numerointi – I, V ja VII – liittyvät pääasiassa viinien kypsytysaikoihin. Faustino I on pisimpään eli kaksi vuotta tynnyrissä ja kolme vuotta pullossa kypsytettävä Gran Reserva -viini, joten se on saanut nimekseen numeron yksi. Faustino V taas sai numeronsa siitä, että Reserva-viinejä kutsutaan ”viidennen vuoden viineiksi”. Ensimmäisenä vuonna rypäleet kerätään, toisen vuoden viini ikääntyy tynnyrissä ja kolmannen ja neljännen vuoden pulloissa. Viidentenä vuonna ne ovat myyntivalmiita.

Poikkeus vahvistaa säännön, sillä palkittu Faustino VII on Crianza, joka sai numeronsa ilman mitään yhteyttä viinin ikääntymiseen. Crianza-viini viettää ensimmäisen vuoden tynnyrissä ja vähintään yhden vuoden pullossa.

Faustinon ideologian mukaan jokaisen viinitalon, joka haluaa jatkuvasti taata parhaan mahdollisen laadun, täytyy omistaa omat viinitarhansa.

Vieraile Faustinon viinitaloissa Riojassa ja muualla Espanjassa

Faustinon viinien rypäleet kasvavat Rioja Alavesassa, joka on Rioja Altan ja Rioja Baja ohella yksi Riojan kolmesta eri viinintuotantoalueesta. Alavesan Oyónissa sijaitsevien, 250 hehtaaria kattavien viinitarhojen maaperä on kalkkista savea, missä kasvavat viiniköynnökset ovat kooltaan lähes kitukasvuisen pieniä, mutta niistä saatavat rypäleet tekevät sitäkin suurempia ja hienompia viinejä.

Faustino tuottaa myös mielenkiintoisia uuden tyylin viinejä Alavesan lisäksi muillakin Espanjan viinialueilla. Faustinolla on Riojassa yli 750 hehtaaria viinitarhoja, joiden rypäleistä pääosa menee emoviinitalolle. Faustinon viinitalon uumenissa sijaitsee arvokas viinikellari, jossa on talon vanhoja vuosikertoja. Tärkeimmillä asiakkailla on kellarissa rautaristikoin varustettuja viinikomeroita. Niistä yksi kuuluu Espanjan kuningasperheelle ja löytyy kellarista nimellä Casa Real.

Faustino omistaa myös kaksi muuta viinitaloa: Campillon, joka aloitti toimintansa vuonna 1990, ja Marqués de Vitorian, joka hankittiin vuonna 1995. Campillo on erikoistunut viineihin, joita on kypsytetty huomattavasti yli vaadittujen aikarajojen, minkä vuoksi viinitilan Crianza voisi lain mukaan olla Reserva ja Reserva voisi olla Gran Reserva. Marqués de Vitoria taas keskittyy uudentyylisiin Riojan viineihin.

Faustino omistaa Navarrassa Bodegas Borgia -viinitarhan ja La Manchassa Bodegas Leganzan. Uusin aluevaltaus on Ribera del Duero, jossa Faustino omistaa 60 hehtaarin Bodegas Portian viinitarhat.

Lähde viinitilavierailulle Riojaan Tarkempia ohjeita ja tietoja viinitalovierailun järjestämiseen löydät Bodegas Faustinon sivuilta. Lue lisää Faustinon sivuilta