Cecilia Beretta

Cecilia Berettan viinitila kuuluu venetolaiselle Pasqua-perheyritykselle. Sen viinitarhat sijaitsevat Valpolicella Classicon sydänalueilla, vanhan maalaiskartanon ympärillä, jota 1600-luvulla emännöi krevitär Cecilia Beretta. Hän oli sivistynyt kultturinainen ja suuri hyväntekijä, joka omisti elämänsä alueen ihmisten elinolosuhteiden parantamiseen.

1980-luvulla Pasqua halusi panostaa aiempaa enemmän viinien laadun kehittämiseen, ja kansainvälistymisen myötä myös tutkimukseen oli aiempaa enemmän resursseja. Näin jo 1940-luvulla Pasquan tiluksiin liitetty Cecilia Beretta -viinitila heräsi henkiin. Tilan viinitarhat sijaitsevat Valpolicellan alueella, Soavea ympäröivillä tuliperäisillä kukkuloilla. Valpolicellan ja Soaven viineillä on pitkät perinteet ja juuri näiden perinteiden arvoa ja viinien ainutlaatuista luonnetta Cecilia Berettan tilalla haluttiin nostaa uudelleen esille. Tavoitteena on tuoda viineihin alueen maaperän rikkaus ja historia. Jatkuva panostaminen tutkimukseen ja laadun kehittämiseen on edelleen Cecilia Berettan toiminnan ohjenuora.

Cecilia Berettan tilalla viininvalmistus lähtee maan ja perinteen kunnioittamisesta ja lopputuloksena syntyy rajoitettu valikoima erottuvia, laadukkaita viinejä. Yksi viininvalmistuksessa käytetty menetelmä on appassimento, joka kertoo, että viinin valmistuksessa on käytetty kuivattuja rypäleitä.  Appassimento-menetelmässä rypäleet poimitaan käsin hyvin valikoidusti, jotta vain parhaat tulevat kerätyksi. Rypäleet jätetään tämän jälkeen kuivumaan ”frutilloihin” eli kuivatushuoneisiin neljäksi tai viideksi kuukaudeksi, mikä lisää niiden sokeripitoisuutta n. 25-30 prosenttia. Vasta tämän jälkeen rypäleet puristetaan ja annetaan käydä.

Cecilia Berettaa johtaa tänä päivänä Pasquan viiniperheeseen kolmannessa sukupolvessa kuuluva Cecilia Pasqua ja sen pääviinintekijänä toimii Graziana Grassini, yksi Italian ensimmäisistä naisviinintekijöistä.