Frescobaldi

Frescobaldin suku on tuottanut viiniä 1300-luvulta lähtien. Suvulla on omistuksessaan yhdeksän viinitilaa, joista tunnetuimmat ovat Pomino, Nipozzano ja Poggio a Rèmole. Lisäksi heidän hallussaan on Castelgiocondon viinitila Montalcinossa. Viinitalo on edelleen yli kolmenkymmenen sukupolven jälkeen perheomisteinen.

Frescobaldin historia maistuu tilan punaviineissä

Frescobaldin suvun juuret ovat syvällä Firenzen kulttuurihistoriassa jo 1000-luvulta alkaen. Historia näkyy perheen poikkeuksellisen upeissa viinitiloissa ja tietysti maistuu sen täyteläisissä punaviineissä. Frescobaldin perhe on tuottanut viiniä jo 30 sukupolven ajan. Historiallinen suku aloitti ensin kauppiaina ja liikemiehinä, mutta omistautui jo 1300-luvun keskiajalta alkaen Toscanan viinialueelle ja sen rypäleille.

Perheen valmistamia viinejä on tarjottu esimerkiksi legendaarisen Englannin kuninkaan Henrik VIII:n hovissa sekä Vatikaanissa 1500-luvulla. Frescobaldin perhe on ollut muutenkin kulttuurihistoriallisesti merkittävä. Suvussa on vaikuttanut monia tunnettuja arkkitehtejä ja runoilijoita kuten Dino Frescobaldi.

Historian tuomaa ylpeyttä Toscanan viineistä

Frescobaldin viiniperheen visiona on olla hienoin mahdollinen esimerkki Toscanan alueen viinituotannosta. Perhe on ylpeä pitkästä historiastaan, mutta tahtoo kantaa myös historian tuomat velvollisuudet. Alueen maaperästä on pidettävä huolta kestävällä tavalla ja tilan viinien on tuotava esiin Toscanan rypäleiden rikkaus. Tästä syystä Frescobaldin tiloilla tuotetaan monipuolisia viinejä hienostuneeseen makuun.

Frescobaldin viinitalo on palkittu useissa kilpailuissa. Viimeisin saavutus on Ernst & Youngin marraskuussa 2014 Lamberto Frescobaldille myöntämä Entrepreneur of the Year -palkinto ruoka- ja juomakategoriassa. Nykyään Frescobaldit omistavat yhdeksän viinitilaa, jotka pitävät sisällään yhteensä 1200 hehtaaria viljelyksiä. Viinitiloista tunnetuimmat ovat Pomino, Nipozzano ja Poggio a Rèmole. Lisäksi perheellä on Castelgiocondon viinitila Montalcinossa ja uusimpana hankintana Santa Marian tila Morellino di Scansanossa.

Nipozzano Frescobaldi

Täyteläisiä ja monipuolisia punaviinejä

Klassinen ja arvostettu Frescobaldi Nipozzano Reserva on täyteläinen chianti, jossa maistuu Frescobaldin pitkä kokemus. Kypsän karpaloinen ja mausteinen punaviini sopii parhaiten riistan, liharuokien ja patojen kanssa.

Campo Al Sassi on Frescobaldin viinitalon keskitäyteläinen uutuuspunaviini. Sataprosenttisesti Sangiovese-rypäleestä valmistettu on hieno kumppani italialaisille pastaruoille ja lihapadoille. Erityisen hyvin viini istuu myös maksaruokien oheen.

Koe Toscanan upeat viinitilat ja klassiset linnet

Frescobaldin suvulla on viinitiloja historiallisine linnoineen Firenzen kaupungin lähistöllä eri puolilla Toscanan kumpuilevaa maakuntaa. Firenzen kaupungin eteläpuolelta alkava Chiantin viinialue on tunnettu kumpuilevan kauniista Sangiovese-viinitarhoistaan ja oliivilehdoistaan. Legendaarisen Chiantin viinitien varrella sijaitsee vuosisatoja vanhoja viinitiloja, jotka ovat usein avoinna myös turisteille. Tutustumisen arvoinen Chiantin alue on myös Firenzestä itään sijaitseva Chianti Rufina, joka tuottaa arvostettuja punaviinejä.

Chianti Rufinan alueella sijaitsee myös yksi Frescobaldin näyttävimmistä tiloista: noin vuonna 1000 rakennettu Nipozzanon entinen puolustuslinnake, joka on toiminut viinitilana jo renessanssikaudelta alkaen. Tilan maaperä on todella kuivaa, mutta se antaa upeita viinejä. Castello di Nipozzanolla on erinomainen viinimyymälä, josta löydät viinien lisäksi paikallista hunajaa sekä Nipozzanon viinitilan herkullista neitsytoliiviöljyä. Voit myös varata etukäteen viinitilaesittelyn.

Muita Frescobaldin tiloja ovat esimerkiksi Tenuta di Castiglionin viinitila, joka sijaitsee Firenzestä lounaaseen Val di Pesan alueella. Suvun hallussa 1000-luvulta alkaen ollut tila on tuottanut viiniä 1300-luvulta saakka. Tenuta di Castelgiocondon viinitila taas sijaitsee arvostetulla Montalcinon viinialueella eteläisessä Toscanassa. 1100-luvulla rakennettu tila aloitti ensimmäisten joukossa valmistamaan Brunello di Montalcino -viiniä 1800-luvulla.

Firenzeen pääset eri lentoyhtiöillä esimerkiksi Münchenissä vaihtaen. Voit ottaa myös Finnairin suoran lennon Pisaan, josta on reilun tunnin ajomatka Chiantiin.