Pasqua Vigneti e Cantine

Pasqua on yksi Italian suurimpia yksityisiä perheyrityksiä ja sijaitsee Veronassa, Romeon & Julian rakkauden kaupungissa. Pasquan viinitarhat sijaitsevat mm. Veneton alueella Pohjois-Italiassa sekä Apuliassa Etelä-Italiassa. Pasqua tarkoittaa pääsiäistä italiaksi.

Italian kuuluisimpien viinien taustalla ovat perheen ja perinteiden kunnioitus sekä palo kehittyä vuodesta toiseen. Veronassa sijaitseva Pasquan tila on ihanteellinen vierailukohde italialaisen ruoan, täyteläisen punaviinin ja raikkaan proseccon ystäville.

Pasqua on Italian suurin yksityisomisteinen viinitalo, jolla on kaksi tuttua tuoteperhettä: Pasqua ja Cecilia Beretta. Viinitalon ovat perustaneet neljä Pasquan veljeksestä Umberto, Nicola, Riccardo ja Natale vuonna 1925. Veljekset olivat alunperin muuttaneet Veronaan Pohjois-Italiaan armeijapestinsä vuoksi, mutta hankkivatkin sittemmin viinitilan kaupungin läheisyydestä Veneton viinialueelta. Nykyään Pasquan viinitaloa on jo vetämässä kolmas sukupolvi Riccardo Pasquan johdolla.

Viinitarhoja Pasqualta löytyy Veneton lisäksi myös Apuliasta ja Sisiliasta. Veneton viinialueella sijaitsevat kuuluisat Valpolicella Classico -viinitarhat, Apuliassa, joka on  Pasqua-suvun alkuperäinen kotiseutu, tuotetaan mm. Chardonnay- ja Sangiovese-viinejä sekä Sisilian tiloilla Nero d’Avola -viinejä.

Pasqua yhdistää toiminnassaan perinteet ja innovaation. Koko viinitila on edelleenkin kuin perhe, joka jo sukupolvien ajan on dynaamisesti ja sydämestä lähtevällä innolla viljellyt rypäleitä ja valmistanut niistä viiniä. Perinteitä vaalitaan, mutta samalla nuorempia polvia kannustetaan tutkimaan ja löytämään uutta. Sosiaalinen vastuu ja ympäristön kunnioittaminen ovat Pasquan toiminnan kivijalkoja, joista ei tingitä. Tästä kaikesta syntyy viinejä, jotka edustavat esimerkillisesti Italian parhaita viinialueita. Cecilia Beretta -viinit, joiden pitkäjänteinen tuotekehitys on saanut alkunsa 1980-luvulla, ovat saaneet lukuisia arvostettuja palkintoja. 

Cecilia Beretta - Pasquan helmi

1980-luvulla Pasqua halusi panostaa aiempaa enemmän viinien laadun kehittämiseen ja kansainvälistymisen myötä myös tutkimukseen oli aiempaa enemmän resursseja. Näin jo 1940-luvulla Pasquan tiluksiin liitetty Cecilia Beretta -viinitila heräsi henkiin. Tilan viinitarhat sijaitsevat Valpolicellan alueella, Soavea ympäröivillä tuliperäisillä kukkuloilla. Valpolicellan ja Soaven viineillä on pitkät perinteet ja juuri näiden perinteiden arvoa ja viinien ainutlaatuista luonnetta Cecilia Berettan tilalla haluttiin nostaa uudelleen esille. Tavoitteena on tuoda viineihin alueen maaperän rikkaus ja historia. Jatkuva panostaminen tutkimukseen ja laadun kehittämiseen on edelleen Cecilia Berettan toiminnan ohjenuora. Cecilia Berettan tilalla viininvalmistus lähtee maan ja perinteen kunnioittamisesta ja lopputuloksena syntyy rajoitettu valikoima erottuvia, laadukkaita viinejä.

Lennä viinimatkalle Romeon ja Julian kaupunkiin

Pohjois-Italiassa sijaitsevaa Veronaa voisi kutsua maailman romanttisimmaksi viinikaupungiksi. Se on Romeon ja Julian rakkaustarinan näyttämö, jota ympäröivät Valpolicellan viinialueen kauniit tarhat. Kaupungin keskipiste on avara aukio Piazza Brà, jonka laidalla sijaitseva lähes 2000 vuotta vanha roomalainen areena toimii kuuluisien oopperoiden ulkoilmanäyttämönä. Aukion toista puolta reunustaa useiden ravintoloiden rivistö, joiden terasseilla voi nauttia paikallisen ruoan ja viinin antia.

Romeo ja Julia on William Shakespearen kirjoittama näytelmä 1600-luvulta, josta on vuosisatojen aikana tullut maailman kuuluisin rakkaustarina. Verona on tarinan näyttämö ja Julian väitetyksi kotitaloksi nimetystä parvekkeesta kaikkien rakastavaisten pyhiinvaelluskohde. Kuuluisan rakkaustarinan innoittamana on syntynyt Pasquan  Romeo ja Julia -viinisarja. Pasqua Romeo&Julia Passione Rosso on valmistettu apassimento-menetelmällä, jolloin rypäleet poimitaan käsin hyvin valikoidusti, jotta vain parhaat tulevat kerätyksi. Rypäleet jätetään tämän jälkeen kuivumaan ”frutilloihin” eli kuivatushuoneisiin neljäksi tai viideksi kuukaudeksi, mikä lisää niiden sokeripitoisuutta n. 25-30 prosenttia. Vasta tämän jälkeen rypäleet puristetaan ja annetaan käydä noin kuukauden ajan. Tämän jälkeen viini kypsytetään tammitynnyreissä 18-24 kuukauden ajan.

Veronaa ympäröivä Valpolicellan viinialue on Italian ehkä kuuluisimpien viinien, kuivatuista rypäleistä valmistettujen amarone-punaviinien koti. Veronan ympärillä on muitakin suuria viinialueita. Valpolicellan itäpuolella sijaitsee Soaven viinialue, joka on erityisen tunnettu pirteistä, alueen nimeä kantavista valkoviineistään. Kevyen marjaisia punaviinejä sekä Italian parhaimpia roseeviinejä tuottava Bardolino on Valpolicellan läntinen naapuri. Bardolino sijaitsee kuuluisan lomakohteen Garda-järven itärannalla. Gardalle on matkaa Veronasta vain vajaa 40 kilometriä.

Veronaan pääset eri lentoyhtiöillä joko Münchenissä tai Frankfurtissa vaihtaen. Finnair tarjoaa myös suoraa lentoa Venetsiaan, josta on puolentoista tunnin ajomatka Veronaan. Pasquan viinitalo tarjoaa käyntiä viinitarhoillaan sisältäen viinitastingin alkaen 15 eurolla. Lue lisää Pasquan englanninkielisiltä sivuilta.

Julian parvekkeelle vievän kaariholvin seinille kirjoitetaan joka päivä tuhansia rakkaudentunnustuksia, jolloin seinä muuttuu jatkuvasti. Pasquan Romeo ja Julia -viinisarja on saanut innoituksensa rakastavaisten tarinasta ja pullojen etikettiin on kuvattu osa seinän rakkaudentunnustuksista.