Raimat

Mitä luonto antaa, Raimat antaa takaisin luonnolle. Koillis-Espanjan Lleidassa sijaitseva Raimat on valmistanut viinejä luonnonmukaisin menetelmin jo yli 100 vuoden ajan ja sillä on kestävän kehityksen sertifikaatti. Raimat on Euroopan suurin perheomisteinen viinitila ja kaikki viineihin käytetyt rypäleet ovat peräisin omilta tarhoilta, mikä varmistaa korkean laadun.

Raimat Abadía Cabernet Sauvignon Tempranillo 3 litran hanaviini on  saatavilla luomuna ja uudistuneessa ulkoasussa kesäkuusta lähtien.

Mehevä ja hilloinen Raimat Abadía on erinomainen viinivalinta kesän grilli-iltoihin erityisesti lihojen sekä juustojen kumppaniksi. Katso grillivinkki.

Raimatin viinitalon historia ulottuu vuoteen 1914, jolloin Don Manuel Raventós osti 3 000 hehtaaria maata miljoonalla pesetalla ja aloitti viinitarhojen kehittämisen. Raventós oli saanut verenperintönä ymmärryksen viininteosta, sillä hän kuului Codorníun kuuluisaan viinintuottajasukuun ja oli cavan keksineen Josip Raventósin poika.

Raimat-nimisen alueen ja siellä sijainneen keskiaikaisen linnan ympärillä oleva maa oli tuolloin vielä kivistä ja hedelmätöntä jättömaata, mutta kastelujärjestelmien rakentamisen avulla maa saatiin jälleen hedelmälliseksi.

Kukkulan laella sijaitsevan Raimatin linnan historia oli liittynyt jo keskiajalla kiinteästi viininviljelyyn. Linnan portissa on nimittäin kivinen kilpi, johon on kaiverrettu käsi ja viinirypäleterttu. Sama kilpi löytyy nyt Raimat-viinien etiketistä. Raventosin perhe korjautti linnan noin sata vuotta sitten ja perhe käyttää sitä edelleen kotinaan.

Avainsanoina omavaraisuus ja luonnonmukaisuus

Raimat on Euroopan suurin, edelleen perheomistuksessa oleva viinitila. Yli 2 200 hehtaaria viinitarhoja pitävät huolta, että kaikki Raimat-viinien rypäleet tulevat viinitalon omilta tarhoilta. Viinitalolla on jatkuvasti käynnissä kymmeniä erilaisia innovaatioprojekteja huippulaadun takaamiseksi.

Luonnon monimuotoisuus ja siitä huolehtiminen ovat viinitalon filosofian ydin: mitä luonto antaa, Raimat antaa takaisin luonnolle. Talo on valmistanut viinejä luonnonmukaisin menetelmin jo 100 vuoden ajan ja sillä on kestävän viininviljelyn sertifikaatti. Tilalla ei esimerkiksi käytetä kemiallisia torjunta-aineita tai hyönteismyrkkyjä. Laadukkailla, luontoa kunnioittavilla viljelymenetelmillä tuotetaan loistavia viinejä, jotka ilmentävät maaperää ja kasvuympäristöään, ja jotka ovat menestyneet myös lukuisissa kilpailuissa.

Kasvavan luomutuotannon lisäksi Raimatin viinitalolla on Wineries for Climate Protection sertifikaatti, joka on Alkon tunnustuma paikallinen ekosertifikaatti espanjalaisille kunnianhimoisesti kestävään viininviljelyyn suhtautuville tuottajille. Raimat on ensimmäisiä tunnustuksen hankkineita tuottajia ja jäsen vuodesta 2016. 

Sertifikaatti kannustaa arvojen mukaiseen toimintaan ja jatkuvaan parantamiseen neljällä fokusalueella:

  • kasvihuonekaasujen vähentäminen
  • veden säästäminen
  • jätteen vähentäminen
  • energiatehokkuus & uusiuvaan energiaan panostaminen.

Raimat on jo pitkään ollut edelläkävijä etenkin niukan kastelun suhteen – rypäleet myös kasvavat maukkaammiksi menetelmän ansiosta.

Lämpötilojen vaihtelu Costers del Segre -alueeseen kuuluvilla Raimatin laajoilla viinitarhoilla on poikkeuksellisen suurta. Alueella on mannermainen ilmasto, johon oman vaikutuksensa tuo Välimeren läheisyys. Tästä johtuen kesät ovat kuivia ja lämpötilojen vaihtelut rypäleiden kasvuaikaan suuria. Kuumuuden takia rypäleiden poiminta aloitetaankin vasta iltayöstä.

Viinitarhojen kastelussa käytetään RDI-tekniikkaa (=Regulated deficit irrigation), jossa tarhoja kastellaan jatkuvasti hieman liian vähän. Näin aiheutunut 'stressi' tekee köynnöksistä vahvoja ja suurten lämpötilavaihtelujen ohella saa ne tuottamaan erittäin aromaattisia ja konsentroituneita rypäleitä.

Raimatin linnan kivinen kilpi, johon on kaiverrettu käsi ja viinirypäleterttu. Katalaanin kielellä ’raïm’ tarkoittaa rypäleitä ja ’mà’ kättä. Raimat-nimen T-kirjain tarkoittaa puolestaan 'Terraa' eli maata.

Lähde arkkitehtuurisesti mielenkiintoiselle viinimatkalle Lleidaan

Raimat sijaitsee koillisessa Espanjassa Lleidan provinssissa, noin kahden tunnin matkan päässä Barcelonasta. Luonnoltaan monipuoliseen Lleidaan matkustetaan usein extreme-urheilun perässä, sillä alueelta löytyy tekemistä niin vuorilla, merellä kuin ilmassa. Kulttuuriperinnöllisesti korvaamattomat kirkot sekä paikallinen ruokakulttuuri juustoineen sekä oliivi-, viini- ja päärynäviljelmineen pitävät kuitenkin huolta siitä, että koettavaa riittää muillekin kuin adrenaliinimatkaajille.

Raimat on viinitalona upea vierailukohde, sillä viinituotannon lisäksi se on arkkitehtuurisesti mielenkiintoinen paikka. Vuonna 1918 valmistuneen Raimatin upean art nouveau -tyylisen viinikellarin suunnitteli kuuluisan arkkitehti Antoni Gaudin oppilas Joan Rubió i Bellver. Kauniin harmonisista kaaristaan ja tunnelmallisuudestaan tunnettu viinikellari sai pian lempinimen 'The Wine Cathedral' eli viinikirkko. Lempeästi valaistussa viinikellarissa tunnelma jatkuu yhtä hartaana, isointa osaa viineistä säilytetään jo uudessa kellarissa – viinitalon arvoviinit lepäävät yhä vanhojen kaariholvien alla.

Tutustu viinitilaan paikanpäällä

Raimatissa vierailun voi aloittaa matkustamalla Barcelonasta nopealla junalla Lleidan 140 000 asukkaan kaupunkiin. Raimatin viinitila linnoineen löytyy 16 kilometrin matkan päässä.

Lue lisää Raimatin sivuilta