Pitkään haudutettua karitsaa granaattiomenan kera

Etelä-Afrikassa käytetään paljon itämaisia mausteita: karitsanpaisti on maustettu inkiväärillä, kanelilla ja juustokuminalla.
Pitkään haudutettu karitsa granaattiomenalla
Lammas Lammas Lammas
6-8 HLÖ
+ 60 MIN
1 Sekoita marinadin ainekset ja hiero lihan pintaan. Anna marinoitua jääkaapissa yön yli, tai vähintään 4 tuntia.
2 Aseta uuni 170 asteeseen tai 150 asteeseen (kiertoilmauuni).
3 Laita paisti isoon, syvään uunivuokaan ja kaada vettä pohjalle (noin 3 cm).
4 Halkaise veitsellä granaattiomena poikittain, pehmitä reunat ja kuori kämmenessä. Kopauta omenan puolikkaista puukauhalla irti siemenet kulhoon.
5 Leikkaa punasipuli lohkoiksi ja puolita valkosipuli. Lisää sipulit, rosmariini ja granaattiomenan siemenet paistinnesteeseen.
6 Mausta paisti suolalla ja pippurilla. Laita folio paistin päälle ja pakkaa tiivisti ja laita kuumaan uuniin. Kahden tunnin jälkeen pienennä lämpö 150 asteeseen (130 kiertoilma) ja paista vielä 3 tuntia.
7 Nosta paisti varovaisesti uunivuoasta ja laita puhtaaseen uunivuokaan. Kaada paistinneste kattilaan siivilän läpi. Anna kiehua hetken ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla (kastikkeen voi halutessaan suurustaa maizenajauheella).
8 Laita uuni 225 asteeseen (200 kiertoilma) ja paahda karitsanpaistia vielä 10–15 minuuttia niin että pinta saa väriä.
9 Koristele paisti granaattiomenansiemenillä ja tuoreella rosmariinilla tai mintulla. Tarjoa kastikkeen, bataattirisoton ja vaikkapa parsan kanssa.
Bataattirisotto
1 Kuori ja kuutioi bataatti. Laita bataattikuutiot paistovuokaan tai uunipellille, pirskota päälle öljyä, suolaa ja pippuria. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.
2 Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuli ja valkosipuli voissa. Lisää riisi ja anna riisien kuullottua pari minuuttia. Kaada valkoviini kattilaan. Sekoittele, kunnes viini on imeytynyt riisiin.
3 Kiehauta liemi toisessa kattilassa. Lisää noin 1 dl kiehuvaa kasvislientä kerrallaan risottoon. Kun neste on imeytynyt, lisää taas noin 1 dl lientä ja jatka, kunnes lähes kaikki neste on käytetty ja riisi on juuri ja juuri kypsää. Risotto saa jäädä löysäksi. Aikaa kypsentämiseen kuluu noin 20 minuuttia.
4 Sekoita bataattikuutiot risottoon ja kuumenna vielä hetki. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon parmesaani. Mausta suolalla ja pippurilla. Koristele rosmariinilla.
Resepti: Louise Mérus
Louise Mérus on suomalainen kokki, joka on asunut ja opiskellut Etelä-Afrikan Kapkaupungissa. Hänen erikoisosaamistaan ovat afrikkalaiset perinneruoat ja mausteet.
AINEKSET
1 karitsanviulu noin 2-2 ½ kg
Marinadi
5 dl turkkilaista- tai kreikkalaista jugurttia
2 tl juustokuminaa (jauhettu)
1 tl kanelia
½ dl tomaattipyreetä
3 valkosipulinkynttä (hienonnettuna)
1 rkl tuoretta inkivääriä (hienonnettuna)
Uunivuokaan
2 punasipulia
1 kokonainen valkosipuli
3 rosmariinioksaa
½ granaattiomena (siemenet)
vettä
1 tl suolaa
½ tl pippuria
Koristeluun
1 ½ granaattiomenansiemeniä
tuoretta rosmariinia tai minttua
Bataattirisotto
noin 500 g bataattia
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
1 iso salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl voita
4 dl risottoriisiä
1 ½ dl valkoviiniä
noin 9 dl hyvää kasvislientä
1 1/2 dl parmesaania, raastettuna
suolaa ja mustapippuria
1 rkl voita
Lisää muistilistaan

Suositukset