Kesäkurpitsagalette

Tästä pellille leivotusta piirakasta löytyy hapokkaan yrttisiä makuja, jotka sopivat Lindeman's Sauvignon Blanc -viinin raikkaan herukkaiselle hedelmäisyydelle.
Kesäkurpitsagalette
Salaatit kasvisruoka Salaatit kasvisruoka Salaatit kasvisruoka
6-8 HLÖ
+ 60 MIN
Pohja
4½ dl spelttijauhoja
150 g kylmää voita/margariinia
½ tl leivinjauhetta
n. ½ dl kylmää vettä
Täyte
400 g maustamatonta tuorejuustoa (halutessasi puolet vuohentuorejuustoa)
½ sitruunan raastettu kuori
½ sitruunan mehu
1 dl kevätsipulinvarsia
pieni kourallinen tuoretta minttua
mustapippuria
ripaus suolaa
2 kesäkurpitsaa siivuina
n. ½ dl hasselpähkinöitä
oliiviöljyä, sitruunamehua ja suolaa
Lopuksi tuoretta minttua päälle
VALMISTUSOHJEET
1 Kuutioi kylmä voi ja nypi se jauhojen joukkoon. Nypi jauhot ja rasva sormin tasaiseksi taikinaksi. Lisää suola ja lopuksi kylmä vesi ja muovaa taikinapalloksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.
2 Valmista sillä välin täyte. Hienonna kevätsipulinvarret. Paista niitä öljyssä, niin että ne pehmenevät. Sekoita tuorejuustot, paistetut kevätsipuli, veitsellä hienonnettu tuore minttu, sitruunan kuori ja mehu sekä pippuri ja suola keskenään. 
3 Siivuta kesäkurpitsat juustohöylällä pitkittäissuunnassa siivuiksi.
4 Kauli levännyt taikina kahdeksi isoksi pyöreähköksi, n. 2-3 mm paksuiseksi, levyksi. Jaa tuorejuustotäyte kahdelle taikinakiekolle. Levitä täyte tasaisesti niin, että reunoille jää 5-7 cm taitteluvaraa. Asettele kesäkurpitsasiivuja kiehkuroiksi tuorejuustotäytteen päälle. Taittele taikinan reunat sisäänpäin.
5 Rouhi hasselpähkinöitä pienemmiksi. Ripottele ne kesäkurpitsasiivujen päälle ja väliin. Lorauta kesäkurpitsojen päälle vielä oliiviöljyä ja purista sitruunamehua. Rouhi suolaa.
6 Voitele galeten reunat kananmunalla. Paista yksi galette kerrallaan. Paista galettea 175 asteisen uunin keskitasolla n. 30 minuuttia. Paiston jälkeen lorauta vielä hieman oliiviöljyä ja nypi päälle tuoretta minttua. Anna galeten jäähtyä ainakin 30 min ennen ruokailua.

Galette on parhaimmillaan hieman lämpimänä (ei kuumana), mutta maistuu myös kylmänä ja huoneenlämpöisenä.

Katso lisää herkullisia ruokaohjeita Sauvignon Blanc -viineille.

Saara Atula
Resepti: Saara Atula

Viimeistä murua myöten -blogin kirjoittaja ja valokuvaaja Saara Atula tunnetaan herkullisista kasvisruokaresepteistään, jotka vievät makumatkalle ympäri maailmaa ja retkille lähiluontoon. Ruoassa tärkeintä on maku ja raaka-aineiden kunnioitus. Myös vastuullisuusmietteet ohjailevat reseptien raaka-ainevalintoja.

Tutustu Saaran blogiin
VALMISTUSOHJEET
1 Kuutioi kylmä voi ja nypi se jauhojen joukkoon. Nypi jauhot ja rasva sormin tasaiseksi taikinaksi. Lisää suola ja lopuksi kylmä vesi ja muovaa taikinapalloksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.
2 Valmista sillä välin täyte. Hienonna kevätsipulinvarret. Paista niitä öljyssä, niin että ne pehmenevät. Sekoita tuorejuustot, paistetut kevätsipuli, veitsellä hienonnettu tuore minttu, sitruunan kuori ja mehu sekä pippuri ja suola keskenään. 
3 Siivuta kesäkurpitsat juustohöylällä pitkittäissuunnassa siivuiksi.
4 Kauli levännyt taikina kahdeksi isoksi pyöreähköksi, n. 2-3 mm paksuiseksi, levyksi. Jaa tuorejuustotäyte kahdelle taikinakiekolle. Levitä täyte tasaisesti niin, että reunoille jää 5-7 cm taitteluvaraa. Asettele kesäkurpitsasiivuja kiehkuroiksi tuorejuustotäytteen päälle. Taittele taikinan reunat sisäänpäin.
5 Rouhi hasselpähkinöitä pienemmiksi. Ripottele ne kesäkurpitsasiivujen päälle ja väliin. Lorauta kesäkurpitsojen päälle vielä oliiviöljyä ja purista sitruunamehua. Rouhi suolaa.
6 Voitele galeten reunat kananmunalla. Paista yksi galette kerrallaan. Paista galettea 175 asteisen uunin keskitasolla n. 30 minuuttia. Paiston jälkeen lorauta vielä hieman oliiviöljyä ja nypi päälle tuoretta minttua. Anna galeten jäähtyä ainakin 30 min ennen ruokailua.

Galette on parhaimmillaan hieman lämpimänä (ei kuumana), mutta maistuu myös kylmänä ja huoneenlämpöisenä.

Katso lisää herkullisia ruokaohjeita Sauvignon Blanc -viineille.

Saara Atula
Resepti: Saara Atula

Viimeistä murua myöten -blogin kirjoittaja ja valokuvaaja Saara Atula tunnetaan herkullisista kasvisruokaresepteistään, jotka vievät makumatkalle ympäri maailmaa ja retkille lähiluontoon. Ruoassa tärkeintä on maku ja raaka-aineiden kunnioitus. Myös vastuullisuusmietteet ohjailevat reseptien raaka-ainevalintoja.

Tutustu Saaran blogiin
Pohja
4½ dl spelttijauhoja
150 g kylmää voita/margariinia
½ tl leivinjauhetta
n. ½ dl kylmää vettä
Täyte
400 g maustamatonta tuorejuustoa (halutessasi puolet vuohentuorejuustoa)
½ sitruunan raastettu kuori
½ sitruunan mehu
1 dl kevätsipulinvarsia
pieni kourallinen tuoretta minttua
mustapippuria
ripaus suolaa
2 kesäkurpitsaa siivuina
n. ½ dl hasselpähkinöitä
oliiviöljyä, sitruunamehua ja suolaa
Lopuksi tuoretta minttua päälle
  • Katso myös Saaran toinen ohje

    Buffalo-mozzarellasalaatti pikkelöidyllä karviaisella ja pistaasipestolla

    Ihastu herkulliseen mozzarella-kasvissalaattiin! Siitä löytyy samoja karviaismarjan ja yrttien aromeja kuin raikkaan hedelmäisestä Flat Roof Manor Sauvignon Blanc -valkoviinistä.