Sienirisotto

Klassinen sienirisotto kaipaa vierelleen klassisen italialaisen viinin. Tutustu ohjeeseen ja viinisuositukseen niin valko- kuin punaviinin ystävälle!
4 HLÖ
30-45 MIN
1 Puhdista ja paloittele sienet. Silppua sipulit. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi.
2 Jos käytät metsäsieniä kuten kanttarelleja, pane sienet kasariin ja kypsennä niitä kunnes neste irtoaa ja haihtuu.
3 Lisää sienten joukkoon voi ja pieneksi pilkottu sipulisilppu. Anna sipulin kuullottua. Jos käytät viljeltyjä sieniä kuten herkkusieniä, voit laittaa ne pannulle yhtä aikaa sipulin kanssa.
4 Lisää riisi ja kääntele kunnes se muuttuu läpikuultavaksi.
5 Kaada joukkoon valkoviini ja anna sen kiehahtaa kunnes siitä on haihtunut puolet. Ala lisätä kasvislientä risoton joukkoon kauhallinen kerrallaan, 3-4 minuutin välein eli kunnes edellinen neste on lähes imeytynyt riisiin. Sekoittele risottoa usein, jolloin riisistä irtoaa tärkkelystä ja risotosta tulee kermaista.
6 Risotto kypsyy vajaassa 20 minuutissa. Kypsässä risotossa saa olla hieman purutuntumaa. Jätä risotto melko löysäksi, sillä se vetäytyy hieman jäähtyessään ennen tarjoilua.
7 Kääntele parmesaaniraaste risottoon, mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele pinnalle silputtua persiljaa tai ruohosipulia.
AINEKSET
1 ½ l kasvislientä
2 rkl voita
½ l puhdistettuja sieniä: kantarelleja, tatteja, siitakkeita tai osterivinokkaita
2 salottisipulia
4 ½ dl risottoriisiä (Arborio tai Carnaoli)
2 dl valkoviiniä
1 dl vastaraastettua parmesaania
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
2 rkl silputtua lehtipersiljaa tai ruohosipulia
Lisää muistilistaan

Suositukset