Louis Roederer

Champagnen arvostetuimpiin viinitaloihin lukeutuvan Louis Roedererin viinintekofilosofia on yksinkertainen. Tavoitteena on valmistaa parasta mahdollista samppanjaa ja kehittää viinitalon toimintaa seuraavaa sukupolvea ajatellen. Nykyisin harvojen perheomisteisten samppanjatalojen joukkoon kuuluvan Rouzaudin perheen omistaman yrityksen johdossa on seitsemäs sukupolvi. Toiminta kiteytyy kolmeen sanaan: autenttisuus, luotettavuus ja jäljitettävyys.

Louis Roeder tavoittelee täydellisyyttä vuosisadasta toiseen

Louis Roedererin samppanjatalon tarina alkaa vuodesta 1776, jolloin Reimsin kaupunkiin syntyi Dubois Père & Fils -nimeä kantanut viiniliike. Yritysjärjestelyiden johdosta uusi viiniliike vaihtoi pian omistajaa ja sen johtoon astui Nicolas Schneider. Nykyisen nimensä viinitalo sai Schneiderin sisarenpojalta Louis Roedererilta, joka jatkoi setänsä jalanjälkiä yrityksen johdossa vuonna 1833. Uusi, nuori johtaja sai yrityksen johdettavakseen aikaan, jolloin samppanjan vienti oli vahvassa kasvussa. Myös Roedereria seuranneet johtajat onnistuivat kasvattamaan samppanjatalosta arvostetun ja tunnetun.

Nykyisin harvojen perheomisteisten viinitalojen joukkoon kuuluvan Rouzaudin perheen omistaman yrityksen johdossa on nyt 7. sukupolvi. Toiminta kiteytyy kolmeen sanaan: autenttisuus, luotettavuus ja jäljitettävyys.

Korkea laatu olosuhteista huolimatta

Kun jo 1700-luvulla perustettu viinitalo on yhä huipussaan, sen laatuun on helppo uskoa. Louis Roedererin viinifilosofiaan kuuluu, että huippulaatu ja viinien persoonalliset ominaisuudet ovat suoraa tulostan luonnon kunnioittamisesta. Viinitalon käyttämistä rypäleistä peräti 70 prosenttia tulee omilta tarhoilta ja ne ovat biodynaamisesti viljeltyjä. Roederer onkin tänään Champagnen biodynaamisen viljelyn johtotähti liki 80 hehtaarillaan.

Pinot Noir on lämpimän ilmaston ja Chardonnay puolestaan kylmemmän ilmaston rypäle, jolloin vuotuisista lämpötiloista riippuen jompaakumpaa käytetään enemmän. Nämä tuovat kunkin vuosikerran samppanjaan aina tunnistettavan vivahteen. Vaihtuvien olosuhteiden, viimeisimpänä ilmastonmuutoksen, keskellä laadunvalvonnasta vastaa tällä hetkellä talon kellarimestari Jean-Baptiste Lecaillon. Talon pitkäaikaisella ja korkealle arvostetulla kellarimestarilla on lähes 'Midaan kosketus' myös talon muiden viinien osalta. 2016 Samppanjan ja kuohuviinien maailmanmestaruuskisoissa (CSWWC) kaikki Roedererin kilpailuun ilmoittamat 10 samppanjaa palkittiin kultamitalilla!

Huippusamppanjoiden suosion kasvaessa viinitalon on ollut pakko reagoida myös väärennösyrityksiin ja siksi kaikki vuodesta 1996 lähtien pullotetut Roedererit voidaan jäljittää pulloissa olevan merkinnän mukaan.

Keisarillista luksusta

Louis Roederer tarjoaa huippuluokan samppanjaa useammassa hintaluokassa. Talon lippulaivasamppanja Cristalin tarina kuitenkin hakee vertaistaan. Venäjän tsaari Aleksanteri II pyysi vuonna 1876 Roedereria valmistamaan samppanjan, joka olisi kirkkaassa pullossa, paksulla tasapohjalla ja kultaisella etiketillä. Tasapohja takasi sen, ettei pullon pohjaan voinut piilottaa pommia ja kirkas pullo puolestaan sen, ettei itse samppanjaan pystynyt ujuttamaan myrkkyä. Samppanjaan valittiin parhaimpien ja vanhimpien köynnösten rypäleet. Pullot olivat kristallia, jonka mukaan kuohuva sai myös nimensä.

Cristal-samppanjaa nautittiin Venäjän hovissa vuosikymmenet aina tsaari Nikolai II:n valtakauden päättymiseen ja Venäjän vallankumoukseen asti. Samppanjan kerrotaan virranneen hovin lukuisissa juhlissa ja koko tuotanto oli varattu yksinoikeudella tsaarin hovin käyttöön. Venäjällä 1917 tapahtuneen vallankumouksen jälkeen samppanjatalolle jäi runsaasti Cristalia, jolloin sitä oli ensi kertaa mahdollista myydä myös muualle. Seuraavan kerran uusi tuotanto aloitettiin vuonna 1940 – kaikkien samppanjan ystävien onneksi. Tänä päivänä Cristal on himoittu ja arvostettu luksussamppanja, jota ovat kaataneet laseihinsa niin tunnetuimmat rap-artistit kuin samppanjaan vakavasti suhtautuvat viinikeräilijät.

Koe Reims ja kaunis Champagnen alue

Champagnen alueelle saapuvan turistin kannattaa majoittua Reimsissa. Kaupunki on jo itsessään kaunis turistikohde, mutta sen lisäksi siellä sijaitsee lähes kaikkien suurimpien samppanjatalojen, myös Louis Roederin konttorit. Kaupungissa voi siis sopia usein vierailuista samppanjatiloille, niiden loputtomiin kellarikäytäviin ja hulppeille viinitastingeille. Pariisiin on luotijunalla alle tunnin matka, joten saapuminen alueelle ei ole ongelma.