Altia
Altia on johtava pohjoismainen alkoholijuomayhtiö. Toimimme Pohjoismaissa, Virossa ja Latviassa sekä viinien että väkevien alkoholijuomien markkinoilla.
Altia palkittiin vuonna 2018 Green Company of the Year -palkinnolla Koskenkorvan tehtaan bio- ja kiertotalouden ansiosta. Juuremme ovat Nurmijärven Rajamäellä vuonna 1888 perustetussa yhtiössä. Haluamme tukea modernin, vastuullisen pohjoismaisen juomakulttuurin kehitystä.Valmistamme, maahantuomme, markkinoimme, myymme ja jakelemme sekä omia että päämiestemme tuotteita.
Pohjoismaiden ja Baltian lisäksi meillä on tuotantoa Ranskan Cognacissa. Viemme alkoholijuomia noin 30 maahan Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Keskeiset vientibrändimme ovat Koskenkorva Vodka, O.P. Anderson Aquavit ja Larsen Cognac. Muita ikonisia pohjoismaisia brändejä ovat muun muassa Chill Out, Blossa, Jaloviina, Leijona, Xanté, Explorer ja Grönstedts.
Vastuullisuus on erittäin keskeinen asia Altian liiketoiminnassa. Elämä on tehty nautittavaksi, mutta ei planeettamme kustannuksella. Siksi olemme vastuullisuuden edelläkävijöitä. Olemme ylpeitä siitä, että tuotteemme ovat paras valinta ympäristömme ja ilmastomme kannalta ja että niitä markkinoidaan ja kulutetaan vastuullisesti.
Tavoittelemme hiilineutraalia tuotantoa vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteenamme on myös, että kaikki pakkauksemme ovat 100% kierrätettäviä vuoteen 2025 mennessä ja että 10% tuotteistamme on matala-alkoholisia tai alkoholittomia 2030 mennessä.
Koskenkorvan tislaamo perustuu bio- ja kiertotaloudelle
Tislaamomme sijaitsee Etelä-Pohjanmaan Ilmajoella, Koskenkorvan kylässä. Koskenkorvan tislaamo on bio- ja kiertotalouden edelläkävijä, joka hyödyntää raaka-aineena käytettävän suomalaisen ohran sataprosenttisesti.
Ohran kuoret, joita ei tarvita tehtaan tuotannossa, poltetaan omassa biovoimalaitoksessa, joka tuottaa höyryenergiaa tislausprosessiin. Biovoimalaitoksen ja uusiutuvan energian ansiosta Koskenkorvan tehdas on onnistunut vähentämään hiilidioksidipäästöjään noin 50 prosenttia vuodesta 2014, jolloin biovoimalaitos otettiin käyttöön.
Kiertotalous toi Altialle ja Koskenkorvan tislaamolle Green Company of the Year -palkinnon syksyllä 2018. Viljaviinan lisäksi Koskenkorvan tehdas tuottaa erilaisia sivutuotteita, kuten eläinrehujen raaka-ainetta sekä tärkkelystä paperi- ja kartonkiteollisuudelle sekä panimoille ja elintarviketeollisuudelle. Myös prosessissa syntyvää hiilidioksidia otetaan talteen ja hyödynnetään edelleen esimerkiksi kasvihuoneviljelyssä. Näin kaikki tuotannon sivujakeet saadaan hyödynnettyä.
Puhdas pohjavesi on Rajamäen tehtaan sydän
Valtaosa Altian juomista pullotetaan Rajamäen alkoholijuomatehtaalla Nurmijärvellä. Rajamäen tehdas on moderni alkoholijuomatehdas, jossa valmistetaan ja pakataan monia erilaisia juomia viineistä väkeviin juomiin ja juomasekoituksiin.
Altia käyttää juomien valmistuksessa Rajamäen pohjavettä. Rajamäen pohjavesi on niin puhdasta, että sitä voidaan käyttää juomien valmistuksessa sellaisenaan ilman minkäänlaista käsittelyä.
Altia omistaa Rajamäellä 1100 hehtaaria maata, jotta pohjavesialueita voidaan suojella. Vesi tulee tehtaalle Solttilan ja Marsin vedenottamoilta. Rajamäen veden ominaisuuksien perusteella pystytään myös tunnistamaan mahdolliset tuoteväärennökset. Laadukas, puhdas pohjavesi on ollut yksi tärkeimmistä asioista Rajamäellä yli 130 vuoden ajan.
Rajamäellä pakataan myös viinejä. Tarkan valintaprosessin läpikäyneet viinit saapuvat ympäri maailmaa Rajamäelle 24 000 litran tankeissa, joten viinit pitää joko pullottaa tai pakata hanapakkausviineiksi ennen niiden siirtymistä eteenpäin kaupan hyllyille.
Jo viinejä hankkiessa sovitaan yhteistyössä tuottajan kanssa viinin koostumuksesta ja esimerkiksi tietyistä makuprofiileista. Rajamäelle saapuvaa viiniä prosessoidaan mahdollisimman vähän. Kun viini saapuu, otetaan siitä kuitenkin aina useampi näyte tarkan laadunvalvonnan ohjeistuksen mukaisesti, millä varmistetaan, että viinin mikrobiologinen ja kemiallinen laatu ovat kunnossa.
Tarkastettavaa riittää – parhaimmillaan Rajamäellä sijaitsevassa 100 viinitankissa säilytetään yhteensä 2,4 miljoonaa litraa viinejä. Kemiallisen analyysin lisäksi viinille tehdään aistinvaraista arviointia. Asiantuntijat tarkastavat erilaisin testein viinin värin ja koostumuksen useaan otteeseen ennen kuin viini saa lopullisen hyväksynnän. Rajamäen tehdas on myös ensimmäinen Reilu kauppa -sertifioinnin saanut alkoholijuomien pullottaja Suomessa.
Vastuullisen juomakulttuurin edistäminen
Altia haluaa olla kehittämässä uudenlaista, vastuullista juomakulttuuria toimintamaissaan. Vastuullinen juomakulttuuri on monipuolista, sosiaaliseen elämään ja ruokakulttuuriin liittyvää juomien kohtuullista nauttimista.
Vastuullinen juomakulttuuri tähtää alkoholin haittojen vähentämiseen ja samalla siihen liittyvien myönteisten asioiden tukemiseen. Näitä ovat esimerkiksi hyvän ruuan ja juoman yhdistäminen, laadusta nauttiminen, juhlat sekä pienet rentoutumishetket arjessa.
Tuotekehityksessämme on aina mukana Let’s drink better -näkökulma: tuoko uusi tuote kuluttajalle ympäristöystävällisemmän vai vaikkapa tuottajapaikkakunnan kyläyhteisöä hyödyttävän vaihtoehdon? Onko juoma luomutuotettu vai tulevatko raaka-aineet läheltä, entä onko se kokonaan kotimainen? Kasvatamme myös jatkuvasti matala-alkoholisten ja alkoholittomien tuotteiden osuutta tuotevalikoimastamme.
Lue lisää Altiasta www.altiagroup.com
Altian historia
Altian historia juontaa juurensa hiivatehtaasta, jonka joukko suomalaisia insinöörejä perusti Rajamäelle vuonna 1888. Rajamäki valikoitui tehtaan paikaksi, koska se sijaitsi Hyvinkään ja Hangon välisen uuden rautatieosuuden varrella, joten raaka-aineita ja tuotteita pystyttiin kuljettamaan tehokkaasti. Lisäksi alueella oli saatavilla runsaasti raikasta pohjavettä.
Tehtaassa valmistettiin painohiivaa ja samalla prosessilla myös väkiviinaa, eetteriä ja etikkaa. Suomen itsenäistymisen jälkeen säädettiin kieltolaki vuonna 1919, ja tehdas siirtyi Suomen valtion omistukseen.
Perustettiin valtion omistama Valtion Alkoholiliike, joka hoiti alkoholin tuotannon lääkinnällisiin, teknisiin ja tieteellisiin tarkoituksiin kieltolain aikana vuosina 1919–1932. Vuonna 1932 kieltolaki kumottiin ja perustettiin valtion omistama monopoliyhtiö Oy Alkoholiliike Ab, jotta kansalaiset saisivat alkoholijuomia laillisesti ja rehottava salakuljetus saataisiin kukistettua.
Oy Alkoholiliike Ab:llä oli yksinoikeus alkoholijuomien valmistukseen ja myyntiin vuoteen 1968 saakka, jolloin päätettiin vapauttaa keskiolut ja miedot alkoholijuomat myytäväksi ruokakauppoihin.
Altian historian merkkipaaluja
1888 Doctor W. Juslin perustaa Rajamäelle hiivatehtaan
1800-luku Blossa-glögin resepti kehitetään Ruotsissa
1919 Kieltolaki astuu Suomessa voimaan
1932 Suomen kieltolaki kumotaan ja alkoholijuomien tuotanto Nurmijärven Rajamäellä alkaa.
1941 Koskenkorvan tislaamo valmistuu Ilmajoelle.
1999 Altia erotetaan Suomen valtion monopoliyhtiö Alkosta. Alko säilyy alkoholin vähittäismyyntimonopolina Suomessa, ja Altia aloittaa toimintansa valtion omistamana itsenäisenä alkoholintuottajana sekä maahantuojana avoimilla markkinoilla.
2004 Altia Corporation -konserni syntyy Altian ja Scandinavian Beverage Groupin yhdistyessä.
2006–2007 Altia tekee yritysostoja Latviassa ja Tanskassa
2010 Altia ostaa laajan viinien ja väkevien tuotesalkun Pernod Ricardilta (mm. Blossa, Chill Out) yhdessä Tanskassa ja Ruotsissa sijaitsevien logistiikka- ja tuotantolaitosten kanssa.
2013 Altia ostaa Larsen-konjakkituotemerkin yhdessä Ranskassa sijaitsevien kypsytysvarastojen sekä tuotantolaitosten kanssa.
2018 Altia listautuu Helsingin pörssiin maaliskuussa.