Altia

Altia on johtava pohjoismainen alkoholijuomayhtiö, joka toimii Pohjoismaissa, Virossa ja Latviassa viinien ja väkevien alkoholijuomien markkinoilla. Altia palkittiin vuonna 2018 Green Company of the Year -palkinnolla Koskenkorvan tehtaan bio- ja kiertotalouden ansiosta. Juuremme ovat Nurmijärven Rajamäellä vuonna 1888 perustetussa yhtiössä. Haluamme edistää modernia ja vastuullista pohjoismaista juomakulttuuria.

Altia Oyj juontaa juurensa hiivatehtaasta, jonka joukko suomalaisia insinöörejä perusti Rajamäelle vuonna 1888. Rajamäki valikoitui tehtaan paikaksi, koska se sijaitsi Hyvinkään ja Hangon välisen uuden rautatieosuuden varrella, joten raaka-aineita ja tuotteita pystyttiin kuljettamaan tehokkaasti. Lisäksi alueella oli saatavilla runsaasti raikasta pohjavettä.

Tehtaassa valmistettiin painohiivaa ja samalla prosessilla myös väkiviinaa, eetteriä ja etikkaa. Suomen itsenäistymisen jälkeen säädettiin kieltolaki vuonna 1919, ja tehdas siirtyi Suomen valtion omistukseen. Perustettiin valtion omistama Valtion Alkoholiliike, joka hoiti alkoholin tuotannon lääkinnällisiin, teknisiin ja tieteellisiin tarkoituksiin kieltolain aikana vuosina 1919–1932.

Vuonna 1932 kieltolaki kumottiin ja perustettiin valtion omistama monopoliyhtiö Oy Alkoholiliike Ab, jotta kansalaiset saisivat alkoholijuomia laillisesti ja rehottava salakuljetus saataisiin kukistettua. Oy Alkoholiliike Ab:llä oli yksinoikeus alkoholijuomien valmistukseen ja myyntiin vuoteen 1968 saakka, jolloin päätettiin vapauttaa keskiolut ja miedot alkoholijuomat myytäväksi ruokakauppoihin.

Vastuullisen juomakulttuurin edistäminen

Altia haluaa olla kehittämässä uudenlaista, vastuullista juomakulttuuria toimintamaissaan. Vastuullinen juomakulttuuri on monipuolista, sosiaaliseen elämään ja ruokakulttuuriin liittyvää juomien kohtuullista nauttimista. Vastuullinen juomakulttuuri tähtää alkoholin haittojen vähentämiseen ja samalla siihen liittyvien myönteisten asioiden tukemiseen. Näitä ovat esimerkiksi ruuan ja juoman liitto, juhlat ja perinteet, laadusta nauttiminen sekä pienet rentoutumishetket arjessa.

Tuotekehityksessämme on aina mukana Let’s drink better -näkökulma: tuoko uusi tuote kuluttajalle ympäristöystävällisemmän vai vaikkapa tuottajapaikkakunnan kyläyhteisöä hyödyttävän vaihtoehdon? Onko juoma luomutuotettu vai tulevatko raaka-aineet läheltä, entä onko se kokonaan kotimainen? Kasvatamme myös jatkuvasti matala-alkoholisten ja alkoholittomien tuotteiden osuutta tuotevalikoimastamme. Altia on voittanut Green Company of the Year -palkinnon arvostetussa The Drinks Business Green Awards 2018 -kilpailussa Lontoossa. Altia nappasi voiton Koskenkorvan tehtaan bio- ja kiertotalouden ansiosta. Lue lisää Altiasta www.altiagroup.com

Altian historian merkkipaalut

1888
Doctor W. Juslin perustaa Rajamäelle hiivatehtaan

1800-luku
Blossa-glögin resepti kehitetään Ruotsissa

1919
Kieltolaki astuu Suomessa voimaan

1932
Suomen kieltolaki kumotaan ja alkoholijuomien tuotanto Nurmijärven Rajamäellä alkaa.

1999
Altia erotetaan Suomen valtion monopoliyhtiö Alkosta. Alko säilyy alkoholin vähittäismyyntimonopolina Suomessa, ja Altia aloittaa toimintansa valtion omistamana itsenäisenä alkoholintuottajana sekä maahantuojana avoimilla markkinoilla.

2004
Altia Corporation -konserni syntyy Altian ja Scandinavian Beverage Groupin yhdistyessä.

2006–2007
Altia tekee yritysostoja Latviassa ja Tanskassa

2010
Altia ostaa laajan viinien ja väkevien tuotesalkun Pernod Ricardilta (mm. Blossa, Chill Out) yhdessä Tanskassa ja Ruotsissa sijaitsevien logistiikka- ja tuotantolaitosten kanssa.

2018
Altia listautuu Helsingin pörssiin maaliskuussa.