Anna de Codorniu

Anna Puu x Anna de Codorniu

Olen kiitollinen jokaisesta pienestä, hienosta hetkestä, ja jokainen niistä on juhlistamisen arvoinen – Anna Puu

Anna de Codorníu pukeutuu Anna Puun suunnittelemaan tyylikkääseen kuosiin. Pullo on pakattu jalokiviteemaa toistavaan paperiseen kääreeseen, joka on saatavilla Alkoista rajoitetun ajan.

Tyylikäs luomucava

Elegantti mutta luonnollinen -  Samppanjatyyliä lähestyvä Anna de Codorníu Brut Organic on ensimmäinen espanjalainen cava, johon sekoitettiin Chardonnay-rypälettä tavanomaisen cava-rypäletrion kumppaniksi.

Kaikki Codorníun cavat on valmistettu vegaanisesti.

Elämässä pitää olla kuplia!

Tiesitkö tämän Cavasta?

Cava valmistetaan pullokäymismenetelmällä kuten samppanjakin. Siinä kuplat tuottava toinen käyminen tapahtuu kokonaan pullossa. Käymisen jälkeen cava kypsyy pullossa vähintään 9 kuukautta. Tunnistat aidon Cavan etiketin DO Cava -merkinnästä.

Cava sopii arkeen ja juhlaan

Cava on loistava aperitiivi ja seurustelujuoma sekä monipuolinen ruokajuoma. Se sopii mm. kalaruokien, sushin ja tapasten seuraan. Cavaa valmistetaan eri makeusasteilla. Anna de Codorniu Organic on erittäin kuivaa eli Brut, tämän lisäksi Cavaa valmistetaan kuivana sec, puolikuivana semi sec ja puolimakeana semi dulce.

Mitä Cava tarkoittaa?

Espanjan kansalliskuohuviini Cava tarkoittaa viinikellaria katalaalin kielellä. Cavan pääkaupunki on Barcelonan lähistöllä sijaitseva Sant Sadurní d'Anoia, jonka osuus cavatuotannosta on peräti noin 90 %.

Anna de Codorniu on Espanjan myydyin cava.

Anna de Codorniu

1600-luvulla elänyt espanjalaiskaunotar Anna de Codorníu oli pitkän viinisuvun viimeinen Codorníun nimeä kantanut perijä. Hän avioitui Miquel Raventósin kanssa, minkä jälkeen Codorníun omistajasuku on kantanut Raventós-nimeä.

Aikansa voimanainen

Anna de Codorniu on antanut nimensä Espanjan suosituimmalle cavalle. Elegantissa kuohuvassa on esikuvansa mukaista feminiinisyyttä, herkkyyttä ja eloisuutta.

Hienostunut ja puhdaspiirteinen

Elegantti mutta luonnollinen - Anna de Codorníu luomucava on uudistanut ulkoasunsa. Samppanjatyyliä lähestyvä Anna de Codorníu on myös ensimmäinen cava, johon sekoitettiin Chardonnay-rypälettä tavanomaisen cava-rypäletrion kumppaniksi.

Monipuolinen ruokajuoma arkeen ja juhlaan

Erittäin kuivan Anna de Codorniu -cavan hedelmäisyyden ja hapokkuuden tasapaino tekee siitä monipuolisen ruokajuoman. Erityisen hyvin Anna sopii kalaruokien, sushin ja tapasten seuraan.

Merenherkkujen kanssa

Graavatut kalat, äyriäiset ja ravut ovat klassikkoruokia cavan kanssa nautittavaksi.

Tapas & Cava

Kokoa espanjalaisten herkkujen pöytään vaikkapa - Manchego-juustoa - Viikunahilloketta - Ilmakuivattua Serrano-kinkkua - Marinoituja oliiveja - Artisokan sydämiä - Paahdettua paprikaa - Maalaisleipää

Cavan valmistuksen pioneeri

Espanjan Penedèsissä Barcelonan lähistöllä sijaitseva Codorníun viinitilan 450-vuotisesta historiasta on monta tarinaa kerrottavana. Codorníun Josep Raventós Fatjó tuotti maailman ensimmäisen pullon cavaa – ja samalla ensimmäisen pullon espanjalaista kuohuviiniä – vuonna 1872.

Kuninkaallinen hovitoimittaja

Codorníu on Espanjan vanhin perheomisteinen yritys. Sen pääviinintekijänä toimii arvostettu Bruno Colomer, jonka hienostunut ja talon viinintekofilosofiaa kunnioittava kädenjälki näkyy viinitalon valikoimassa. Codorníu on toiminut Espanjan kuninkaallisten hovitoimittajana jo vuosisatojen ajan ja toimittaa myös nykyään hoville erikoiskuohuvaa.

Vieraile Codorniun viinitalolla

Viinitalo upeine, historiaa huokuvine kellareineen on kuohuviinin ystävälle lähes pakollinen vierailukohde. Tunnelmalliset kellarikäytävät on nimetty joko viinitaloon tai sen historiaan vaikuttaneiden merkkihenkilöiden sekä suurkaupunkien mukaan. Viinitalo sijaitsee reilun puolen tunnin junamatkan päässä Barcelonasta Sant Sadurní d’Anoian kylässä.

Välillä täytyy pysähtyä olemaan kiitollinen ja muistelemaan, ettei tämä aina ole ollut näin

Bloggaaja ja toimittaja Mona Bling on transsukupuolinen nainen, joka kokee olevansa ihan kuin kuka tahansa muu. "Se, että uskalsin lähteä prosessiini, ei ehkä olisi ollut mahdollista ilman suuria unelmia. Aikoinaan minulla oli haave siitä, että voisin olla sitä mitä olen ja olla onnellinen omana itsenäni eli naisena."

Olen se ihminen, joka haluan olla

MONA BLING Ammatti: Muotibloggaaja, toimittaja Perhe: poikaystävä, äiti, isä sekä pikkuveli UNELMA SIITÄ, ETTÄ VOISIN OLLA OMA ITSENI, VEI PITKÄLLE Se, että uskalsin lähteä prosessiini, ei ehkä olisi ollut mahdollista ilman suuria unelmia. Aikoinaan minulla oli haave siitä, että voisin olla sitä mitä olen ja olla onnellinen omana itsenäni eli naisena. IHMISTEN ASENTEET OVAT NYT HYVÄKSYVÄMPIÄ Olen onnekas saadessani elää tässä ajassa. Ilmapiiri on muuttunut vuosien saatossa, ja ihmisten tietoisuus on lisääntynyt. Nykyään on paljon esikuvia tienraivaajina. Tätä työtä tahdon itsekin tehdä puhuessani avoimesti asiastani. Toivottavasti tietoisuus lisääntyy tulevaisuudessa entisestään. Tärkeintä on elää omaa totuuttaan ja jaksaa, vaikka välillä olisi vaikeaa. ITSENI HYVÄKSYNNÄSSÄ OLEN KULKENUT PITKÄN TIEN Suurin haaste omassa elämässäni on ollut se, että olen pystynyt hyväksymään itseni tällaisena kuin olen. Se tuo itsevarmuutta. Voisi luulla, että olen aina ollut näin itsevarma, mutta en ole. Ennen prosessiani koin suurta epävarmuutta itsestäni, vaikka kirjoitinkin rohkeasti blogia. Terveen itsetunnon kulmakivi on se, ettei vähättele, vaan rakastaa itseään. Se ei ole helppoa, mutta ajan kanssa ja opettelemalla siitä tulee helpompaa. EPÄVARMUUS EI OLE TRANSASIA VAAN YLEISMAAILMALLINEN ”Ole se, mitä olet”-lause on aina ollut mantrani. Vasta nykyään uskon siihen itsekin. Nyt elän tuota lausetta aidosti. Tämä ei ole ainoastaan transasia, vaan yleismaailmallinen ihmisasia. Paineita tuo se, että keskittyy liikaa siihen, mitä muut ajattelevat. Muista ihmisistä voi hakea inspiraatiota, mutta itseään ei kannata verrata muihin ja olla kateellinen. Sinun ei tarvitse olla samalainen kuin muut, tärkeämpää olisi ymmärtää, että olet ok sellaisena kuin olet! CAVA Juon cavaa ystävieni kanssa aina silloin, kun on aihetta juhlaan.

Voisimme iloita enemmän muiden puolesta

Blogaaja ja sisustussuunnittelija Maija Nymanin havahtuminen tapahtui sedän hautajaisissa. Kun hän joutui selittämään omille sukulaisilleen, että hänkin on Lukkarin tyttöjä. Siitä hetkestä alkoi prosessi, jonka myötä varatuomarin ura vaihtui oman median tuottamiseen – ja vanha tyttönimi palasi sukunimeen. Nyt hän on Lukkarin tyttöjä, mutta Nymanin naisia.

Mikään eletty elämä ei ole hukkaan heitettyä

MAIJA LUKKARI-NYMAN Ammatti: blogaaja, varatuomari, LKV ja sisustussuunnittelija Perhe: kaksi lasta ja aviopuoliso OPETTELE NEGATIIVISUUDESTA POIS Positiivisuus kutsuu luokseen positiivisuutta. Pyrin välttämään negatiivisuutta ja negatiivisia ihmisiä. Negatiivinen asenne tekee hankalista ja surullisista asioista vieläkin vaikeampia. Itse uskon, että negatiivisuudestakin voi opetella ulos. ILOITSE ENEMMÄN MUIDEN PUOLESTA Mielestäni voisimme tässä maailmassa iloita enemmänkin muiden puolesta. Haluan opettaa tämän taidon omille lapsilleni. Toisen iloa ei tarvitse miettiä tai analysoida sen kummemmin. Iloitseminen on välittömämpää ilman liikaa pohdintaa. OTA SE MIKÄ ITSELLESI KUULUU Olen neljän veljeni kanssa saanut kasvaa kovassa seurassa, jossa on pitänyt oppia pitämään puolensa. Aina ei pidä niiailla muille, vaan oma pää kannattaa pitää. Täytyy ottaa se, mikä itselle kuuluu. Mutta ei saa kahmaista enempää kuin mikä itselle kuuluu. NAUTI TÄYSILLÄ HYVISTÄ HETKISTÄ Olen aina ollut julkinen fiilistelijä. Kun pääsin oikikseen, juoksin pitkin katuja ja kerroin kaikille, että olen päässyt sisään. Pysähdyn edelleen nauttimaan hetkistä. Fiilistelen estetiikkaa ja luontoa. Kuvaan jatkuvasti kauniita asioita. Viimeksi kuvasin eilistä ruokaani ja Pohjoisrannan auringonnousua lenkillä. Nautin pienistä arkisista asioista, jotka säväyttävät. ÄLÄ OLE ”PAREMMIN TIETÄJÄ” En menetä yöuniani, jos joku lipsauttaa sammakon. En myöskään ikinä sano, että ”jos mä olisin tossa tilanteessa”, koska en luultavasti ole ollut. ”Paremmin tietäminen” on tavallaan toisen tuomitsemista, joten siitäkin tulisi pyrkiä pois. CAVA KUULUU JUHLAAN Kuplat kuuluvat juhlaan! Juhlassa on aina jotain erityislaatuista. Sen ei tarvitse olla vappu tai uusivuosi. Se voi olla pienikin juhlava hetki, joka jaetaan hyvässä seurassa.

Tekee hyvää kohdata ihmisiä, jotka eivät ehkä omista yhtään mitään, mutta joiden kulttuuri on ylivoimaisen yhteisöllinen

Markkinointipäällikkö Yacine Samb on kokenut nuoruudessaan rasismia, mutta kokee nyt, että monikulttuurinen tausta on suuri voimavara myös työelämässä.

Voit olla useita eri asioita samaan aikaan, ja hyvä niissä kaikissa

YACINE SAMB Ammatti: markkinointipäällikkö kansainvälisessä yrityksessä Perhe: äiti Tampereella, isä asuu puoliksi Suomessa ja puoliksi Afrikassa TÄRKEIMMÄT MENTORIT OVAT VANHEMPANI Vanhempieni tuki oli täydellinen combo. Isä on aina sanonut, että pääsen mihin tahansa ja voin saavuttaa mitä ikinä haluan. Äitini puolestaan opetti, että olen täydellinen ja hyvä sellaisena kuin olen. Sain heiltä uskoa itseeni ja valmiudet uskaltaa unelmoida isoja asioita. IRTIOTTO TEKEE HYVÄÄ Olen syntynyt Norsunluurannikolla ja käyn Senegalissa kerran vuodessa rauhoittumassa. Näistä matkoista saan perspektiiviä ja valtavasti voimia. Isäni suvun luona voin aidosti rentoutua ja rauhoittua sekä miettiä elämän arvoja. Tekee hyvää kohdata ihmisiä, joilla ei ole välttämättä yhtään mitään, mutta joiden kulttuuri on ylivoimaisen yhteisöllinen. AFRIKKALAISUUS NÄYTTÄYTYY MINUSSA YHTEISÖLLISYYTENÄ Afrikkalaisuus minussa on esimerkiksi sitä, että tykkään olla ihmisten lähellä. Sukulaisteni luona yhteisöllisuus, jakaminen ja huolenpito ovat kaikkein tärkeimpiä asioita. Riippumatta siitä kuinka paljon itsellä on, aina annetaan muille. ÄLÄ OLE HILJAA – PUOLUSTA HEIKOMPIA Lapsuudessani ja nuoruudessani rasismi oli osa arkea. Tällöin en vielä ymmärtänyt kokonaisuutta, vaan koin, että minussa oli jotain outoa. Jouduin kärsimään syrjinnästä, jonka aikuiset hiljaa hyväksyivät. Toivon, että itse voisin auttaa heikompia ja pienempiä. Haluan olla turvallinen aikuinen niille, jotka eivät vielä ole tarpeeksi vahvoja puolustamaan itseään. En ole hiljaa tai kävele ohi. HYÖDYNNÄ TAUSTASI En ole aina osannut luottaa omaan osaamiseeni. Monikulttuurisen taustani vuoksi olen sortunut ylisuorittamaan. Olen kokenut, että minun tulee tehdä enemmän kuin muut. Nykyään tiedän paremmin. Monikulttuurinen tausta on minulle suuri voimavara myös työelämässä. Voin hyödyntää erilaisuuttani eri konteksteissa. Esimerkiksi monipuolinen kielitaitoni on avannut ovia kansainvälisessä yrityksessä. Se on vahvistanut itseluottamustani ja auttanut ymmärtämään, kuinka valtava rikkaus taustani on. CAVA KUULUU HIENOIHIN HETKIIN Kun ylitän itseni, juon cavaa. Elämässä on pieniä ja suuria syitä juhlaan. Ne pienetkin hetket haluan jakaa tärkeiden ihmisteni kanssa.

Jokaiselle tekisi hyvää kyseenalaistaa aivan kaikki

Jenni Ahtiainen perusti miesten asusteita valmistavan gTIE-yrityksen, kun huomasi ettei miehille ollut vaihtoehtoja perinteisille kravateille ja ruseteille. Hän on luovan alan ammattilainen, jonka rohkeat valinnat ovat antaneet sekä unelmatyön että unelmakumppanin.

Rohkeus on sitä, että uskaltaa olla oma itsensä

JENNI AHTIAINEN Ammatti: gTIE-brändin perustaja, suunnittelija ja innovaattori Perhe: poika ja kihlattu LINNAN JUHLISTA SUUREN KANSAN SUOSIOON Vuonna 2006 aloin suunnitella miesten asusteita. Ville Valo käveli Munkkiniemessä vastaan iltalenkillä. Mietin, mitä hänen kaltaisensa mies voisi pukea suureen juhlaan. Tein hänelle asusteen ja hän puki sen Linnan juhliin. Se oli gTIEn alkuräjähdys. BISNES KUIN PARISUHDE Jokaisella meillä on yksi elämä ja siitä täytyy tehdä omannäköisensä. Työ on iso osa sitä. Täytyy rohkeasti mennä kohti omaa kiinnostustaan, jotta loppuelämäänsä ei tarvitsisi miettiä, että mitä jos olisin tehnyt toisin. Bisneksen rakentaminen on kuin parisuhde. Molemmat vaativat rohkeutta poistua asunnosta. Kuten kumppaniin, myös työhön voi kyllästyä. Unelmansa toteuttaminen ja myös siinä eläminen vaatii korjausliikkeitä, joita kannattaa tehdä. Kukaan muu, kuin sinä itse ei niitä puolestasi tee. HANKI LUOTTOMENTORI Arman Alizad oli yksi alkuaikojen rohkaisijoistani. Silloin hänet tunnettiin tyyliniekkana ja vahvana räätälityön ammattilaisena, joka kertoo suoraan oman mielipiteensä. Emme olleet koskaan tavanneet, mutta päätin pyytää hänet lounaalle. Arman uskoi ideoihini. Hänen komppauksensa rohkaisivat minua lähtemään tälle tielle. Uskallusta pitää löytyä itsestä, mutta rohkaisua kaipaa jokainen. NIIN PALJON ONNEA ELÄMÄSSÄNI ETTÄ PELOTTAA Tällä hetkellä yksi suurimmista asioista elämässäni on parisuhteeni. En etsinyt tai odottanut rakkautta elämääni, sillä työ ja poikani riittivät minulle. Luulin, että elämäni oli täydellistä. Sitten yhtäkkiä hän seisoi edessäni. Kuin olisin tullut kotiin. Tiesimme molemmat, että elämämme tulevat muuttumaan. En uskonut, että ikinä löytäisin tällaista rakkautta. Kaikki menee kuin automaattiohjuksella eteenpäin. Menimme alkuvuodesta kihloihin ja keväällä muutimme yhteiseen asuntoon, joka sekin on kuin unelma. Asunto rakennettiin vanhaan nahkatehtaaseen. CAVA PILKKOO ARKEA Rakastan rikkoa arkea, vaikka työni ei ole sitä kahdeksasta neljään -työtä. Lasin kuohuvaa voi ottaa esimerkiksi kesken työpäivän. Se on vapautta. Kaiken ei aina tarvitse mennä rutiinin kautta.

Pyytäminen ei ole nöyrtymistä

Entinen ammatti graafikkona sai jäädä, kun Nina perusti oman vauvanvaatteita valmistavan yrityksen keskoslapsen saatuaan. Yhdysvaltalainen talousaikakauslehti Forbes on nimennyt Ignatiuksen maailman innovatiivisimpien naisten listalle. "Juhlin silloin, kun jotain positiivista tapahtuu. Oli se sitten isoa tai pientä."

Pienetkin onnistumiset ovat riittävän iso syy juhlaan

NINA IGNATIUS Ammatti: Lastenvaatteita valmistavan Beibamboon perustaja ja toimitusjohtaja Perhe: tytär TEE TILAA YMMÄRTÄMISELLE Minulla on ollut monia mentoreita, opettajia ja auttajia. Silti eniten on jäänyt mieleeni peruskoulun matikanopettajani. Sain kokeista usein huonoja arvosanoja, vaikka olin kiinnostunut matematiikasta. Hermoilin usein kokeissa, enkä siksi pärjännyt niissä, vaikka ymmärsinkin mistä oli kysymys. Opettaja tajusi hermoiluni, eikä tuijottanut ainoastaan kokeista saamiani numeroita. Hän näki vaivaa oppilaittensa eteen sekä ymmärsi heikkoutemme ja vahvuutemme. Hänen avarassa maailmankatsomuksessaan oli tilaa ymmärrykselle. TÄHTÄÄ KORKEALLE Jos kaikki menee hyvin, Beibamboo lähtee viiden vuoden sisällä valloittamaan maailmaa. Seuraavat askeleet tavoitteeni saavuttamiseksi ovat sijoittajan ja oikean partnerin löytäminen. Nautin työssäni eniten muotoilusta, ja se on myös suurin vahvuuteni. Haluan tulevaisuudessa keskittyä siihen täysipäiväisesti, jolloin muut voisivat hoitaa talouden, hallinnon ja logistiikan. PYYTÄMINEN EI OLE NÖYRTYMISTÄ Mottoni on: jos ei kysy, ei saa. Jos tarvitsee jotain, täytyy osata avata suu ja kysyä tai pyytää. Avun pyytäminen ei ole nöyrtymistä tai oman ylpeyden nielemistä. Toiset pystyvät harvemmin arvioimaan, mitä joku toinen toivoo ja haluaa. VALITSE SEURASI Olen kävellyt pois huonoilta treffeiltä ja mennyt yksin toiseen ravintolaan syömään. Elämä on lyhyt. Ei kannata viettää aikaa sellaisten ihmisten ja asioiden parissa, jotka eivät lisää onnellisuutta. JUHLI PIENIÄ JA ISOJA SAAVUTUKSIA Juhlin silloin, kun jotain positiivista tapahtuu. Oli se sitten isoa tai pientä. Viimeksi oli aihetta kuplivalle, kun tapasin kymmenen vuoden jälkeen maailman toisella puolella asuvan ystäväni.

Täydellisyyden tavoittelu ja suorittaminen voivat syödä elämänilon

Ia Adlercreutz on menestynyt sekä bisnesnaisena että viiden lapsen äitinä. Tärkeintä on keskittyä omiin vahvuuksiin ja unohtaa täydellisyyden tavoittelu. "Ilo häviää elämästä, jos on liian vaativa itselleen."

Opettele armolliseksi itseäsi kohtaan

IA ADLERCREUTZ Ammatti: yrittäjä Perhe: viisi lasta ja kansanedustajamies KESKITY VAHVUUKSIISI Minulla on ollut urani aikana useita mentoreita. Paras saamani neuvo liittyy kykyyn keskittyä omiin vahvuuksiin ja niiden kehittämiseen. Tässä piilee suuri viisaus; aivan liian usein keskitymme heikkouksiimme ja niiden peittelyyn. Omia kykyjään voi kartoittaa eri tavoin. Usein kanssamme paljon aikaa viettävät ihmiset ovat hyvin perillä siitä, missä olemme parhaimmillamme. Olen esimerkiksi itse huomannut, että ihmiset kuvailevat minua usein sanoilla energinen visionääri. Pelkästään energisyydellä on jossain tilanteissa paljon arvoa, vaikka se on vain ominaisuus. TYÖSKENTELY ISOISSA YRITYKSISSÄ TARJOSI KÄYTÄNNÖN KAUPPAKORKEAKOULUN Opiskelin Taideteollisessa korkeakoulussa, mutta päädyin kaupalliselle alalle. Poikkitaiteellisesta taustasta on ollut urallani paljon hyötyä, vaikkei nuoruuden valinta ollutkaan kauppakorkeaa vaihtoehdoksi tarjonneista vanhemmistani ”se järkevin mahdollinen”. Noudatin silloin sydämeni ääntä ja uskon edelleen vahvasti intuitioon. Koulusta valmistumisen jälkeen tuntui luontevalta perustaa oma PR- ja viestintätoimisto. Viisi vuotta yritystä pyöritettyäni siirryin sattumien kautta korporaatiouralle. Työskentely isoissa yrityksissä tarjosi käytännön kauppakorkeakoulun. Nyt ympyrä on sulkeutunut ja olen palannut yrittäjäksi. Teen rakastamaani työtä suomalaisten brändien parissa. Nautin yrittäjyyden mukanaan tuomasta vapaudesta, jonka koen ruokkivan luovuuttani. TÄYDELLISYYDEN TAVOITTELU VOI SYÖDÄ ELÄMÄNILON Täydellisyyden tavoittelu ja suorittaminen voivat syödä elämänilon. Näen sitä ympärilläni paljon ja olen sortunut siihen nuorempana itsekin. Meille on onneksi siunaantunut viisi lasta. Iso perhe on opettanut armollisuutta itseä kohtaan. Jostain on pakko löysätä, sillä kaikkea ei yksinkertaisesti voi kontrolloida. Esimerkiksi kodin ei tarvitse olla koko ajan puunattu ja vieraita voi kutsua vähän sotkuiseenkin kotiin. Kaaoksessa voi tietoisesti oppia näkemään kauneutta. Ilo elämästä häviää, jos on liian vaativa itselleen. MINULLA ON KAIKKI MITÄ TARVITSEN Tällä hetkellä koen, että minulla on aivan kaikki mitä tarvitsen. Mikään ei voisi lisätä onneani. Liian usein ajatellaan, että pitäisi olla jotain hienompaa tai enemmän. Onni tulee ihmissuhteista: elämänikäisistä ja uusistakin. Uudet kohtaamiset ovat aivan fantastisia. Olen hirmuisen utelias ja inspiroidun ihmisistä. Tänä aamuna tutustuin aamujunassa kahteen irakilaispakolaiseen, jotka lupasivat tulla kylään ja opettaa perhettämme kokkaamaan irakilaista ruokaa. CAVA KRUUNAA HETKEN Juon cavaa huvikseni. Viimeksi joimme äitini kanssa pullon kuohuvaa yksinkertaisesti siksi, että olimme yhdessä. En tarvitse siihen isompaa juhlaa tai suurempaa syytä. Kupliva on paikallaan, kun jokin hetki pitää kruunata. Se voi olla vaikka kaunis ilta saaristossa.

Sitä enemmän saavuttaa, mitä enemmän luottaa itseensä

Ninni Arionin ura lähti käyntiin autoja myymällä. Voimakkaalla tahdolla ja periksiantamattomuudella hän eteni toimitusjohtajaksi. Samoilla keinoilla, joilla hän on on onnistunut urallaan, hän on myös kasvattannut kaksi lasta ja ollut avioliitossa 17 vuotta. "Yksi vaikeimmista asioista työelämässä on ollut bisnesmaailman ja äidin roolin yhdistäminen. Tähän liittyy myös taiteilu sen kanssa, mitä naisille sallitaan ja mitä ei."

Kilpailu oli veristä ja ystävät olivat harvassa

NINNI ARION Ammatti: toimitusjohtaja, Wulff Entre Perhe: kaksi lasta, mies ja hamsteri OMA ASENNE ON TÄRKEIN VOIMAVARA Minulla on aina ollut kova sisäinen palo, joka ajaa eteenpäin. Menestyminen vaatii päämäärätietoisuutta, periksiantamattomuutta ja omaa tahtoa. Sitä enemmän saavuttaa, mitä enemmän luottaa itseensä. Ei pidä liikaa pohtia asioita. Lisäksi minulla on hyvä mies, joka on aina tukenani. Olemme loistava tiimi, jolla on takana 17 vuoden avioliitto. Tämäkin on päätös, joka vaatii tahtoa ja periksiantamattomuutta. HYVÄ ESIMIES ANTAA TILAA KASVAA Onnenani ovat olleet hyvät esimiehet, jotka ovat antaneet sopivasti vastuuta ja tilaa kasvaa ammatillisesti. Pyrin itsekin olemaan kannustava esimies. Pidän riman korkealla ja vaadin paljon johdettaviltani. Haluan auttaa alaisiani hyödyntämään ja näkemään kaiken potentiaalinsa. Oma onnistuminen ruokkii sitä, mutta ensimmäiset askeleet ovat aina oman mukavuusalueen ulkopuolella. HAKEUDU KALTAISTESI JOUKKOON Yksi vaikeimmista asioista työelämässä on ollut bisnesmaailman ja äidin roolin yhdistäminen. Tähän liittyy myös taiteilu sen kanssa, mitä naisille sallitaan ja mitä ei. Erityisesti se, mitä naiset sallivat toisille naisille. Tämä on johtanut siihen, että olen hakeutunut seuraan, jossa jaetaan samat arvot. KRITIIKKI KASVATTAA Arvostelua ja kritiikkiä varten kannattaa kehittää itselleen jonkinlainen teflon-pinta. Kritiikkiä täytyy osata ottaa vastaan, sillä sitä tulee – ja paljon. Kriittisestä palautteesta on tärkeää oppia poimimaan ne asiat, jotka auttavat kehittymään. Terve nöyryys ja valmius kehittyä asioissa, joissa on heikoilla, ovat tärkeitä eteenpäin pääsemisen kannalta. CAVA Kesäillan hämärtyessä on kiva poksauttaa cava, käpertyä mieheni kainaloon ja nauttia kiitollisena näistä elämän herkkuhetkistä.

Elän itseäni varten

Oma uteliaisuus ja tiedonhalu sekä rakastava perhe ovat vieneet Fatbardhe Hetemajta elämässä eteenpäin. 1992 Suomeen muuttanut Hetemaj valittiin vuoden pakolaisnaiseksi tunnustuksena hänen rasismin ja muukalaispelon vastaisesta toiminnastaan vuonna 2009. Hetemaj on ollut vahvasti politiikassa mukana. Vuonna 2015 hän oli Kokoomuksen ehdokkaana eduskuntavaaleissa ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna 2012-2017. "Ei pidä antaa ennakko-odotusten määrittää sitä mihin pystyn. Jos vain haluan, minusta on mihin vain. Täytyy elää omannäköistä elämää ja lopettaa vertailu muihin. Jos elää muiden odotusten mukaisesti, eikä kuuntele omaa sisintään, niin silloin ihminen on aina epävireessä ja ikuisessa kilpajuoksussa miellyttääkseen muita. Kun tekee asioita, joille sydän lyö, silloin elämä on tasapainossa."

Joskus yksi pieni hetki voi kantaa vuosia eteenpäin

FATBARDHE "FADE" HETEMAJ Ammatti: Henkilöstöpäällikkö Perhe: äiti, sisko, kaksi veljeä, sisarusten puolisot ja heidän lapsensa MATKUSTAESSA OLEN ONNELLISIMMILLANI Onnellisuus rakentuu arjen pienistä asioista ja kiitollisuudesta. Kuitenkin kaiken yli menee se tunne, kun buukkaan seuraavan reissun ja uusi seikkailu odottaa. Silloin olen onnellisimmillani. Siihen tunteeseen liittyy odotus, innostus ja uteliaisuus. Maailma on niin valtava ja tarjoaa niin paljon nähtävää. Itseään ja omaa näkemystään maailmasta voi avartaa matkustelemalla. EPÄONNISTUMISET Vaalien jälkeinen epäonnistuminen oli musertavaa. Häviäminen tuntui siltä kuin olisin pettänyt kaikki, jotka minuun uskoivat. Veljeni on joskus sanonut: ”Helppoahan se on, kun elämä hymyilee, mutta voittajia ovat ne, jotka epäonnistuttuaan eivät jää tuleen makaamaan vaan ryhdistäytyvät ja jatkavat uudella tarmolla eteenpäin.” Tämä lause antaa minulle voimaa silloin kun elämä ei hymyile. INSPIROIDUN LAINAUKSISTA Olen utelias ja etsin jatkuvasti asioita, joista haltioitua. Kuulun ihmistyyppiin, joka kerää erilaisia lainauksia kännykkään sekä Instagramiin ja inspiroituu niistä. Suosikkini on tällä hetkellä: ”Tetris taught me that when you try to fit in, you’ll disappear.” CAVA Juon cavaa ystävien kanssa, iloisissa tunnelmissa.

Koskaan ei pidä rajata itseltä mahdollisuuksia pois

Pirjo Jantunen on Helenin yristysvastuupäällikkö, jolla on missio. Hänen mielestään ilmastonmuutosta hillitään ihmisten ja teknologian yhteistyöllä.

En koskaan tehnyt rationaalista urasuunnittelua

PIRJO JANTUNEN Ammatti: yritysvastuupäällikkö Helenissä VASTUULLISUUS TEKEE MAAILMASTA PAREMMAN Minua inspiroi se, että voin auttaa isossa kuvassa koko maailmaa. Yritän työssäni etsiä ihmisille tapoja toimia vastuullisemmin. Vastuullisuus voi olla jätteiden lajittelua tai teknologisia ratkaisuja, jotka tuottavat puhtaampaa energiaa. Suurin onnistumiseni oli se, että uudistetussa yritysstrategiassamme vastuullisuus on huomioitu niinkin isosti, että se nähdään kilpailuetuna. LAPSUUDEN UNELMAT KONKRETISOITUVAT AIKUISENA Kiinnostuin tästä alasta, koska koen ilmaston muutoksen hidastamisen ja ympäristöstä huolehtimisen suunnattoman tärkeiksi. Lapsesta asti olen arvostanut luontoa ja eläimiä. Aikuisena kiinnostukseni laajeni ympäristö- ja yritysvastuuasioihin. Tämä on ollut luonnollinen jatkumo omille intresseilleni. TYTÖT TARVITSEVAT ENEMMÄN KANNUSTUSTA Energia-alalla on globaalisti 85 % miehiä. Meillä naisilla on teknisillä aloilla suuret mahdollisuudet laajentaa osaamistamme. Naisethan ovat niitä, jotka ovat enemmän huolestuneita ilmastonmuutoksesta. Silti emme jostain syystä hakeudu energia-alalle, vaikka siellä se muutos voidaan tehdä. Nuoria naisia pitäisi kannustaa kiinnostumaan energia-alasta. NAISET, ÄLKÄÄ RAJATKO MAHDOLLISUUKSIANNE! Koskaan ei pidä rajata itseltä mahdollisuuksia pois. Neuvoisin nuoria naisia lukemaan pitkää matematiikkaa, kemiaa ja fysiikkaa. Roolimallit ovat suhteellisen yksipuolisia. Se millaisia rohkaisuja naisille ja miehille annetaan, vaikuttaa paljon siihen, mitä opiskellaan ja minne haetaan opiskelemaan. Ehkä me naiset voisimme ottaa miehisempiäkin roolimalleja. CAVAN JUOMINEN LIITTYY JUHLAAN Juon cavaa ystävien kanssa tai juhlavissa tilaisuuksissa. Kuohuviinipullon jakaminen ystävien kanssa on parasta.